Lijn 82 Rotterdam Zuidplein - Rhoon Portland

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 82
Vervoerder(s) RET
Concessie Bus Rotterdam
Lijnsoort Streekbus
Formule 6-4-2
Materieel Mercedes-Benz Citaro,
VDL Citea LLE-120,
VDL Citea SLE-120 Hybride
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 182
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 2x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 82 is op weg naar Portland en rijdt hier aan het begin van de Zuiderparkweg.

Lijn 82 rijdt van Rotterdam Zuidplein via metrostation Slinge en Barendrecht Smitshoek naar Rhoon Portland en weer terug naar Zuidplein.

Dienstregeling

  • In combinatie met lijn 183 wordt als 6-4-2 Bus gereden. Dit geldt voor de gehele route van lijn 82, behalve de twee haltes in Barendrecht waar lijn 183 niet komt.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Bus Rotterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,132 0,134 0,135 0,137 0,137 0,139 0,147 0,150

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Bus Rotterdam is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rdr.svg stopt niet bij tussengelegen haltes  
Route rsMr.svg Rotterdam, Slinge Metro    
Route rrar.svg Rotterdam, Driemanssteeweg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Barendrecht, Vrijheidsakker  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Barendrecht, Mandenmakerij  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Rhoon, Regenboog  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Rhoon, Biezenlaan  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Rhoon, Reesteijn  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Rhoon, Kwartslaan  
Route rUsr.svg  

Geschiedenis

Op 14 december 2014 werden de lijnen 182 en 183 gecombineerd tot een doorgaande lijn 183, die via metrostation Slinge ging rijden in plaats van via de Vrijenburgweg.
De korte ritten van lijn 182 werden ondergebracht bij lijn 82 die als lusroute via Smitshoek en Portland ging rijden en in combinatie met lijn 183 een 6-4-2 dienst bood.

Met ingang van 13 december 2015 is de halte Driemanssteeweg aan de route toegevoegd. Verder is lijn 82 sindsdien op zaterdagochtend voor 11:00 uur gaan rijden, waardoor de frequentie van lijn 183 iets werd verlaagd.