Lijn 80 Hoogvliet, Hoogvliet Metro - Binnenban

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 80
Vervoerder(s) RET
Concessie Bus Rotterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Hoogvliet
Materieel Mercedes-Benz Citaro,
VDL Citea LLE-120,
VDL Citea SLE-120 Hybride
Rijdt sinds 11 december 2011
Voorganger(s) 78
Frequenties
Spits 2-3x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 80 rijdt van metrostation Hoogvliet via de wijken Boomgaardshoek, Zalmplaat en Meeuwenplaat naar het centrum van Hoogvliet (Binnenban).

Dienstregeling

  • Van maandag tot en met zaterdag overdag wordt 1 of 2x/uur de lange route tot en met het centrum van Hoogvliet gereden (linker routestrip).
  • Doordeweeks 's ochtends vroeg (tot 07:00 uur elke 20 minuten), 's avonds, op zaterdagochtend en de gehele zondag rijdt lijn 80 een kortere route door de wijken Meeuwenplaat en Zalmplaat (rechter routestrip).
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Bus Rotterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,132 0,134 0,135 0,137 0,137 0,139 0,147 0,150

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Bus Rotterdam is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sMr.svgRoute 0Mar.svg Hoogvliet, Hoogvliet Metro    
Route rlr.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Hoogvliet, Overwolde  
Route rlr.svgRoute rhlr.svgRoute rlr.svg Hoogvliet, Lengweg  
Route rlr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Pending  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rlr.svg Hoogvliet, Kamille  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rlr.svg Hoogvliet, Tureluur  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rlr.svg Hoogvliet, Duifhuisweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Bongweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Botreep  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Stolpmand  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, In de Fuik  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, De Rietplaat  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Horsweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Barbeelsingel  
Route rsr.svgRoute rsUr.svg Hoogvliet, Zeeltplein  
Route rsr.svg Hoogvliet, Baarsweg  
Route rhlr.svg Hoogvliet, Sprong  
Route rs0.svg Hoogvliet, Binnenban  

Geschiedenis

Deze buslijn ontstond op 11 december 2011 en nam het deel van lijn 78 over die naar Zalmplaat reed. Halte Westerstein werd sinds de dienstregeling van 2012 weergegeven in de route van lijn 80 door de RET (eerste halte na Hoogvliet Metro). Echter, deze halte is later uit de route verdwenen.

Sinds 14 december 2014 rijdt deze lijn op zondag alleen tussen Hoogvliet Metro en Zalmplaat. Voor die datum gold dat alleen in de avonduren en 's ochtends vroeg.

Per 11 december 2016 is de "korte" route uitgebreid met de wijk Meeuwenplaat en wordt deze route voortaan als ringlijn gereden. Bovendien rijdt de "lange" route van lijn 80 overdag ook door de wijk Boomgaardshoek. Deze wijk werd tot en met 13 december 2014 bediend door lijn 79.
Door deze wijzigingen is de halte Bovensim geheel vervallen en wordt halte Pending tegenwoordig alleen door de "korte" route in één richting aangedaan.

Route t/m 10-12-2016
Halte
Route 0sMr.svg Hoogvliet, Hoogvliet Metro  
Route rrar.svg Hoogvliet, Pending  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Hoogvliet, Bovensim  
Route rsr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Bongweg  
Route rsr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Botreep  
Route rsr.svgRoute rhrr.svg Hoogvliet, Stolpmand  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Hoogvliet, In de Fuik  
Route rsr.svg Hoogvliet, De Rietplaat  
Route rsr.svg Hoogvliet, Horsweg