Lijn 73 Zoetermeer, Centrum West - Station Lansingerland-Zoetermeer

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 73
Vervoerder(s) EBS
Concessie Haaglanden Streek
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Zoetermeer
Materieel MAN Lion's City CNG,
Mercedes-Benz Citaro 2 NGT Hybride
Rijdt sinds 15 december 2019
Voorganger(s) 173
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 73 rijdt van Zoetermeer Centrum-West via Palenstein en Dorp naar station Lansingerland-Zoetermeer.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Haaglanden Streek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2019 2020
0,1661 0,1691

1Afwijkend kilometertarief op lijn 45 binnen Leiden/Voorschoten (0,137) en een vast tarief op lijn 284 (0,550).

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Haaglanden Streek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sSNr.svg Zoetermeer, Centrum West  
Route rhrr.svg Zoetermeer, Zwaardslootseweg  
Route rsr.svg Zoetermeer, Theaterplein  
Route rsr.svg Zoetermeer, Oostwaarts  
Route rsr.svg Zoetermeer, Bordeauxstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Van Wijngaardenstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Osylaan  
Route rsr.svg Zoetermeer, Meidoornlaan  
Route rsr.svg Zoetermeer, Van Galenstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Rokkeveenseweg  
Route rsr.svg Zoetermeer, Fokkerstraat  
Route rsr.svg Zoetermeer, Oostweg  
Route rsr.svg Zoetermeer, Werner von Siemensstraat  
Route rsT0.svg Zoetermeer, Station Lansingerland-Zoetermeer (Noordzijde)    

Geschiedenis

Met ingang van 15 december 2019 werd lijn 173 ingekort tot station Lansingerland-Zoetermeer.
Oorspronkelijk zou er binnen Zoetermeer geen vervanging komen, maar omdat er toch wel behoorlijke gaten vielen in de bediening van Zoetermeer werd ter elfder ure besloten om met ingang van 15 december 2019 stadslijn 73 te introduceren op het door lijn 173 verlaten traject. De frequentie ging hierbij buiten de spitsuren omhoog naar 2x/uur en de bediening werd uitgebreid met de avond, maar net als voorheen werd niet op zondag gereden.