Lijn 59 Vaals Busstation - Vijlen Mamelis

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 59
Vervoerder(s) TCR i.o.v. Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter City
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 61
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond 0-1x/uur (belbus)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 0-1x/uur (belbus)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 59 rijdt op de Mamelisserweg in Vijlen.

Lijn 59 rijdt van Vaals via Holset naar Vijlen.

Dienstregeling

  • In de avonduren en op zondag wordt als belbus gereden tussen de Vijlenberg en Mamelis.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2017 2018 2019
0,169 0,171 0,181

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Vaals, Busstation    
Route rhrr.svg Vaals, Maastrichterlaan/Bosstraat  
Route rsr.svg Vaals, Tentstraat 81  
Route rsr.svg Vaals, Eschberg  
Route rsr.svg Vaals, Vaalsbroek  
Route rsr.svg Holset, Hotel Mergelland  
Route rsr.svg Holset, Schrouff  
Route rsr.svg Harles, Harles  
Route rsr.svg Vijlen, Linde  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Vijlen, Vijlenberg  
Route rar0.svg Vijlen, Mamelis  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Lijn 61 werd op deze datum omgenummerd naar 59. De route werd daarbij ingekort tot een traject tussen Vaals, Holset, Vijlen en Lemiers (Mamelis), alwaar doorgaande reizigers richting Gulpen aansluiting hadden op lijn 350. Bovendien werd de frequentie van maandag tot en met zaterdag overdag verhoogd naar een halfuursdienst. In de avonduren en op zondag werden de ritten ingekort tot het traject Vijlen - Lemiers en omgezet naar een belbus.

Op 10 december 2017 werd de frequentie tijdens de schoolvakanties en op zaterdag verlaagd naar 1x per uur vanwege de geringere bezetting. Met de vrijgekomen rijtijd kon gedurende deze periode een buslijn naar het Drielandenpunt geïntroduceerd worden. In de avonduren en op zondag bleef het principe van een belbus bestaan.