Lijn 54 Schiedam, Station Centrum - De Gorzen

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 54
Vervoerder(s) RET
Concessie Bus Rotterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Schiedam
Materieel VDL Citea SLE-120 Hybride,
VDL Citea SLF-120 Electric,
Mercedes-Benz Citaro
Rijdt sinds 10 januari 2005
Frequenties
Spits 3x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 54 op de Stadhouderslaan in Schiedam.
Lijn 54 staat bij station Schiedam Centrum.

Lijn 54 rijdt van station Schiedam Centrum via het Centrum naar De Gorzen.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Bus Rotterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,132 0,134 0,135 0,137 0,137 0,139 0,147 0,150

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Bus Rotterdam is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Schiedam, Station Schiedam Centrum  
Route rsr.svg Schiedam, Delflandseweg  
Route rsr.svg Schiedam, Broersvest  
Route rsr.svg Schiedam, Koemarkt  
Route rrar.svg Schiedam, Oranjestraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Schiedam, Schoolstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Schiedam, Stadhouderslaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Schiedam, Rozenburgsestraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Schiedam, Lange Nieuwstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Schiedam, Hoofdstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Schiedam, Lekstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Schiedam, Nieuwe Maasstraat  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Deze lijn ontstond op 10 januari 2005.

Op 14 december 2008 ging de eerste concessie Rotterdam Stadsvervoer van start, die na onderhandse gunning in handen bleef van de RET. In het lijnennet werden op genoemde datum forse wijzigingen aangebracht. De route bleef ongewijzigd, maar de frequentie werd doordeweeks overdag verlaagd naar 2x per uur, maar in combinatie met lijn 57 werd met een dubbele frequentie gereden. Daarnaast werd de dienstregeling in het weekeinde eerder opgestart en werd ook langer doorgereden.

Met ingang van 4 november 2019 werd de frequentie in de middagspits verhoogd van 2x/uur naar 3x/uur, zodat nu in de ochtend- en middagspits dezelfde frequenties gelden.