Lijn 4 Amsterdam, Centraal Station - Station RAI

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 4
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur4.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 1985
Voorganger(s) 4
Frequenties
Spits 6x/uur (ochtend)
8x/uur (middag)
Spits (vakantie) 4-6x/uur (ochtend; zomer)
6x/uur (middag; zomer)
Dal 6x/uur
Dal (vakantie) 8-9x/uur (kerst)
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 4-8x/uur
Zaterdag (vakantie) 6x/uur (zomer)
Zondag 4-8x/uur
Zondag (vakantie) 6x/uur (zomer)
Lijn 4 staat bij station RAI.

Lijn 4 rijdt van het station Amsterdam Centraal via het Rembrandtplein, het Frederiksplein en de Rivierenbuurt naar station Amsterdam RAI.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsr.svg Amsterdam, Spui  
Route rsr.svg Amsterdam, Rembrandtplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Keizersgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinsengracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederiksplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Stadhouderskade  
Route rsr.svg Amsterdam, Ceintuurbaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Lutmastraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Amstelkade  
Route rsr.svg Amsterdam, Victorieplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Waalstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Maasstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Dintelstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Europaplein  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station RAI  
Route rs0.svg Amsterdam, Drentepark  

Varia

  • Het is de enige tramlijn die door de Utrechtsestraat rijdt; het enige traject in Amsterdam met enkelspoor in de reguliere reizigersdienst. Op de bruggen van die straat zijn de haltes geplaatst en kunnen trams elkaar passeren. Dit komt ook voor in de Leidsestraat, maar daar ligt strengelspoor.
  • Door de bouw van de Noord/Zuidlijn wordt de tramlijn met opheffing bedreigd.

Geschiedenis

In 1900 werd de paardentramlijn Dam - Ceintuurbaan - Amsteldijk geïntroduceerd, via de Vijzelstraat en met een eindpunt ter hoogte van de Rustenburgerstraat. In 1904 werd deze lijn geëlektrificeerd onder het nummer 4 en verlengd naar het IJveer. Tussen 1904 en 1906 heeft de lijn welgeteld drie eindpunten aan de noordkant gehad: het al genoemde IJveer, het CS en de Prins Hendrikkade bij de Schippersgracht, waarna werd teruggekeerd naar het IJveer. Aan de andere kant is de lijn tussen 1904 en 1916 in drie etappes verlengd over de Amsteldijk, tot uiteindelijk de Trompstraat (later Trompenburgstraat) bereikt werd. In 1921 werd de lijn aan de noordkant voor de zoveelste keer ingekort en eindigde voortaan bij het CS.

In 1925 werd de lijn gesplitst in een lijn 4A en 4W. Beide lijnen reden een lus Van Woustraat, Rijnstraat, Trompenburgstraat, Amsteldijk, Ceintuurbaan, Van Woustraat. Lijn 4A reed deze met de klok mee, lijn 4W tegen de klok in. In 1930 werd dit ongedaan gemaakt en werd voortaan gekeerd in de Trompenburgstraat, die werd bereikt via de Rijnstraat. In 1939 werd de lijn verlegd en eindigde op de Rivierenlaan (tegenwoordig President Kennedylaan), met een lus via de Uiterwaardenstraat en de Hunzestraat.

Na de oorlog keerde de lijn pas in 1948 terug, maar niet in de Rivierenlaan. De lijn eindigde voortaan op het Westerscheldeplein (sinds 1958 Europaplein geheten). De route liep via Rijnstraat en Utrechtsestraat naar het Rokin. Tussen Rembrandtplein en Muntplein reed de lijn daarbij richting CS via de Bakkerstraat en de Amstel, de andere kant op via de Reguliersbreestraat. In 1981 werd de lijn verlengd naar het geopende station RAI. Dat was destijds een kopstation met één spoor waarbij tramlijn 4 een cross-platformoverstap bood met de trein. In 1988 werd een begin gemaakt met de verlenging van de spoorlijn en verviel deze constructie, de tram reed voortaan onder het spoor door en eindigde bij het nabijgelegen Drenthepark. Ondertussen was in 1985 het sporenplan rond het Rembrandtplein veranderd en reden de trams voortaan in beide richtingen via de Reguliersbreestraat.

Op 15 december 2013 werd de frequentie op zaterdag gedeeltelijk verhoogd van een 10-minutendienst naar een 7,5-minutendienst. Deze periode werd met ingang van 13 december 2015 uitgebreid en op zondagavond werd de frequentie gedeeltelijk verhoogd.

Op een onbekende datum, vermoedelijk op 5 oktober 2015, kwam de halte Muntplein, gelegen tussen de haltes Spui en Rembrandtplein en enkel bediend richting station RAI, te vervallen.