Lijn 44 Bolsward Busstation - Spannenburg Spannenburg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 44
Vervoerder(s) ZWH (... - 1974),
FRAM (1974 - 1995),
VEONN (1996 - 1999),
NoordNed (1999 - 2005),
Arriva (2006 - ...)
Concessie Zuidwest-Fryslân (1999-2006)
Regio Zuidwest-Friesland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode iig. 1974 t/m 2006
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 21:00)
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 44 reed van Bolsward via Parrega, Workum, Hindeloopen, Koudum, Hemelum, Bakhuizen, Rijs, Mirns, Sondel, Wijckel en Sloten naar Spannenburg.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sBr.svg Bolsward, Busstation    
Route rsr.svg Bolsward, Bargefenne  
Route rsr.svg Bolsward, Hollandia  
Route rsr.svg Tjerkwerd, Tjerkwerd  
Route rsr.svg Parrega, Brug  
Route rrar.svg Workum, Merk  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Workum, Hearewei  
Route rsr.svg Hindeloopen, Hoek  
Route rsr.svg Koudum, Centrum  
Route rsr.svg Galamadammen, Galamadammen  
Route rBar.svg Hemelum, Flinkeboskje    
Route rlr.svgRoute rs0.svg Balk, Garage    
Route rsr.svg Hemelum, Hemelum  
Route rsr.svg Bakhuizen, Bakhuizen  
Route rsr.svg Mirns, Mirns  
Route rsr.svg Rijs, Hotel Jans  
Route rsr.svg Oudemirdum, Oudemirdum  
Route rsr.svg Nijemirdum, Nijemirdum  
Route rsr.svg Sondel, Sondel  
Route rsr.svg Sondel, De Vinkebuorren  
Route rlr.svgRoute 0sr.svg Balk, Garage    
Route rarr.svg Wijckel, Kerk  
Route rsr.svg Sloten, Sloten  
Route rsr.svg Tjerkgaast, Tjerkgaast  
Route rsB0.svg Spannenburg, Spannenburg    

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

In de dienstregeling 1974/1975 werd van maandag t/m zaterdag 1x per 2 uur gereden. De eerste rit op zaterdag, alsmede de vijf ritten op zondag en 's avonds na 19:00 reden tussen Bolsward en Balk (na de Sondel); doorgaande reizigers naar Spannenburg konden dan in Balk overstappen op lijn 41. Tevens reed in de spitsrichting één rit via Hindeloopen Haven.

In de dienstregeling 1976/1977 werd inmiddels van maandag t/m zaterdag overdag 1x per uur gereden tussen Bolsward en Workum. De route via Hindeloopen werd niet langer bediend.

Op 18 november 1979 kwamen alle extra ritten Bolsward - Workum weer te vervallen op één rit, aan het begin van de ochtend en in de vroege avond, na.

Op 29 mei 1988 is in het dal een extra rit toegevoegd naar Koudum en werden tussen 13:30 en 16:30 extra ritten van Bolsward naar Koudum toegevoegd aan de dienstregeling en op zaterdag werd ook één rit van/naar Koudum toegevoegd.

Op 19 augustus 1990 werden de tussenritten Bolsward - Koudum doorgetrokken naar het busstation Flinkeboskje in Hemelum, alwaar aansluiting werd geboden op lijn 45, zodat reizigers naar de tussengelegen dorpjes sneller konden reizen, zonder eerst tweemaal te moeten overstappen.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Bij de VEONN werd in de dienstregeling 1998/1999 in de spitsuren buiten vakanties 2x/uur gereden tussen Bolsward en Balk. Op zaterdag en zondag werd 1x per 2 uur het hele traject gereden en aanvullend 1x/uur tussen Bolsward en Workum en soms een toegevoegde rit Bolsward - Balk. In de avonduren werd maar beperkt gereden.

Later bij NoordNed (in ieder geval de dienstregeling 2003) werd op maandag t/m vrijdag een basisuurdienst gereden, in de (brede) spitsuren buiten vakanties werd dan 2x/uur gereden tussen Bolsward en Hemelum. Op zaterdag werd 1x per 2 uur het hele traject gereden en 1x per 2 uur tussen Spannenburg en Balk. Op zaterdagmiddag werd tussen Bolsward en Workum ook 1x/uur gereden. In de avonduren en op zondagochtend werd 1x/uur tussen Spannenburg en Balk gereden, met een aansluitende belbus naar Bolsward, Busstation.
Op 15 december 2002 werd daarnaast de nieuwe overstaphalte De Vinkebuorren in Sondel geïntroduceerd. De lijnen 44 en 47 gingen hier in beide richtingen aansluiten op elkaar.

Op 1 januari 2006 verdween de naam NoordNed uit het openbaar vervoer in Friesland en ging de exploitatie verder onder de vlag van Arriva. In deze dienstregeling werd inmiddels op zaterdag als belbus gereden tussen Bolsward en Balk, terwijl tussen Balk en Spannenburg wel een vaste lijnbus reed. In de (late) avonduren en op zondag werd over het hele traject als belbus gereden.


Voormalige route(s)

Voormalige route via Hindeloopen (iig. 1974)

Halte
Route rsr.svg Hindeloopen, Hoek  
Route rsr.svg Hindeloopen, Haven  
Route rsr.svg Koudum, Centrum