Lijn 409 Heerhugowaard Station - Obdam Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus blauw.svg
Buurtbuslijn 409
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Noord-Holland Noord
Lijnsoort Buurtbus
Lijnkleur  409 
Formule Koggenhopper
Vereniging Koggenland
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 161
Frequenties
Spits 0-1x/uur
Dal 0-1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 409 rijdt van Heerhugowaard via Rustenburg, Ursem en Hensbroek naar Obdam.

Dienstregeling

  • Meerdere keren per dag verspringt de dienstregeling circa 90 minuten, omdat door de lange route geen strakke uurdienst gereden kan worden.
  • Enkele ritten aan het begin of einde van de dag rijden enkel tussen Heerhugowaard en Ursem.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Noord-Holland Noord is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2018 20191 20202
Stads- en streeklijnen 0,147 0,1537 0,157
Nachtlijnen (N60, N69) ... 0,154 0,157
Zomerlijnen (851, 866, 868) ... 0,154 0,157
Texel (28, Texelhopper) ... 0,1877 0,1877

1 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,682
2 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,74

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Noord-Holland Noord is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerhugowaard, Station  
Route rsr.svg Heerhugowaard, Stadshart  
Route rsr.svg Heerhugowaard, 't Kruis  
Route rrar.svg Rustenburg, Ophaalbrug  
Route rsr.svgRoute rhrr.svg Ursem, De Rustenburcht  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Ursem, Kerkebuurt  
Route rsr.svg Hensbroek, Dorpshuis De Oude School  
Route rsT0.svg Obdam, Station  

Geschiedenis

Op 15 maart 2015 werd lijn 161 omgezet in een buurtbus. Het lijnnummer werd daartoe gewijzigd naar 409 en de route werd enerzijds ingekort tot Heerhugowaard, maar anderzijds verlengd naar Obdam. Door de lange route was het echter niet mogelijk om een strakke uurdienst te rijden, maar vallen er soms gaten in de dienstregeling.

Op 22 juli 2018 ging de volgende concessie Noord-Holland Noord van start. Deze concessieovergang ging gepaard met flinke wijzigingen in het lijnennet en introductie van het Flexvervoer. Deze buurtbus tussen Heerhugowaard en Obdam bleef ongewijzigd rijden.

Sinds 20 augustus 2018 wordt de halte Kerkebuurt bediend.