Lijn 322 Gemert Slenk - Eindhoven Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 322
Vervoerder(s) Bravo (Hermes)
Concessie Zuidoost-Brabant
Lijnsoort Streekbus
Formule Bravo direct.jpg
Materieel VDL Citea SLE-129
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 21, 22, 122
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 322 staat in Nuenen.

Lijn 322 rijdt van Gemert via Beek en Donk, Lieshout, Gerwen en Nuenen naar Eindhoven.

Dienstregeling

  • Tussen Gemert en Nuenen wordt een gezamenlijke route met lijn 321 gereden. Lijn 321 rijdt vervolgens via de A270 naar Eindhoven.
  • Samen met lijn 321 wordt een kwartierdienst gereden op maandag t/m vrijdag overdag op het gedeelde traject. Tussen Nuenen en Eindhoven is er geen strakke kwartierdienst vanwege de afwijkende routes.
  • Buiten de schoolvakanties wordt er in de spitsuren in de betreffende richting gezamenlijk hoogfrequent gereden: tussen 7:00 en 8:00 wordt er 10x per uur naar Eindhoven gereden, daarna 7x per uur. In de middagspits wordt gezamenlijk 6-8x per uur naar Gemert gereden. Alle toegevoegde ritten worden door lijn 321 gereden.
  • In de ochtendspits buiten de schoolvakanties, rijden er tussen 07:55 en 09:00 negen extra ritten van het station naar het Summa College.
  • Tussen Nuenen Centrum en Eindhoven Station wordt over vrije busbanen gereden. Ondanks de vrije baan is de route van lijn 6 en lijn 321 over de A270 enkele minuten sneller.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zuidoost-Brabant is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,139 0,142 0,145 0,151 0,157 0,167

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Gemert, Slenk Morgen  
Route rsr.svg Gemert, Slenk/Lopense  
Route rsr.svg Gemert, Burgemeester de Bekkerlaan  
Route rsr.svg Gemert, Lodderdijk  
Route rsr.svg Gemert, Cortenbachstraat  
Route rsr.svg Gemert, Pastoor Poellplein    
Route rsr.svg Gemert, Komweg  
Route rsr.svg Gemert, West-Om/Heuvel  
Route rsr.svg Beek en Donk, Lieshoutseweg  
Route rsr.svg Beek en Donk, Muzenlaan  
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria    
Route rsr.svg Lieshout, N615/Deense Hoek  
Route rsr.svg Gerwen, Kerkakkers  
Route rsBr.svg Nuenen, Nuenen Centrum    
Route rsr.svg Nuenen, Kerkstraat  
Route rsr.svg Nuenen, Geldropsedijk  
Route rsr.svg Nuenen, Nuenen West  
Route rsr.svg Eindhoven, Eckartdal  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Eindhoven, Summa College Sterrenlaan    
Route rarr.svg Eindhoven, Mercuriuslaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Churchilllaan  
Route rsBr.svg Eindhoven, WoensXL/ZH Catharina    
Route rsr.svg Eindhoven, Generaal Pattonlaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Europalaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Fontys Rachelsmolen  
Route rsr.svg Eindhoven, Gildelaan  
Route rsT0.svg Eindhoven, Station  

Geschiedenis

In het verleden reed deze lijn als lijn 122 van Gemert naar Eindhoven. Op 11 december 2016, met ingang van de nieuwe concessie, werd deze lijn omgenummerd naar 322.

De frequentie op werkdagen overdag ging naar 2x per uur de hele dag, daarbuiten werd nog steeds 1x per uur gereden. Dit betekende een verhoging buiten de spits en een verlaging in de spits. De extra ingelegde ritten naar Eindhoven in de ochtend en in de middag naar Gemert werden overgenomen door lijn 321. Tussen Nuenen en Eindhoven ging de lijn via de nieuwe HOV-baan naar Woensel rijden waardoor de reistijd naar Eindhoven langer werd. Deze route werd overgenomen van de lijnen 21 en 22. Ook werd de alternatieve route via Lieshout en Beek en Donk geschrapt in de stille uren. Hiervoor kwam geen alternatief. In Gemert werd de route iets aangepast zodat iets meer van Gemert-oost bediend kon worden. De bus reed voortaan via de halte Burg. de Bekkerlaan naar de halte Slenk. Deze voormalige eindhalte werd hernoemd naar Slenk/Lopense en er kwam een nieuwe halte Slenk Morgen iets verderop de Slenk. Gekeerd werd voortaan op de rotonde tussen de Slenk en Oost-Om/N272.

Op 27 augustus 2017 werd de halte Roeklaan in Lieshout aan de route toegevoegd, voorheen werd hier wel langs gereden, echter zonder te stoppen.

Op 10 december 2017 ging lijn 321 tussen Nuenen en Eindhoven weer via de oude route rijden, via de A270. Ook ging deze lijn alleen nog maar op werkdagen tot 20:00 rijden. Dit had als gevolg dat lijn 322 in de avonduren en het weekend voortaan 2x per uur ging rijden om de vervallen ritten op te vangen.

In juni 2018 begon de reconstructie van de N615 van Beek en Donk naar Gerwen. Hierbij werd in Lieshout op de N615 ten hoogte van de Deense Hoek een nieuwe bushalte gerealiseerd, N615/Deense Hoek. Op 19 juli 2018 is de halte in gebruik genomen. Hierdoor verviel de noodzaak nog te stoppen op de halte Roeklaan. Per 2 september werd in Beek en Donk de halte Muzenlaan toegevoegd aan de route. Hierdoor verviel halte Het Laar, waar alleen buurtbus 259 stopte, die 100 meter westelijker was gesitueerd.

Voormalige route met halte Roeklaan
Halte
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria  
Route rsr.svg Lieshout, Roeklaan  
Route rsr.svg Gerwen, Kerkakkers  

Geschiedenis Gemert - Eindhoven

De volgende lijnen hebben gereden tussen Gemert en Eindhoven: