Lijn 321 Boekel Kerkstraat - Eindhoven Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 321
Vervoerder(s) Bravo (Hermes)
Concessie Zuidoost-Brabant
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea SLE-129
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 21, 22, 121
Frequenties
Spits 2-8x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-3x/uur
Zaterdag 1-3x/uur
Zondag 1x/uur
Lijn 321 op station Eindhoven.

Lijn 321 rijdt van Boekel via Gemert, Beek en Donk, Lieshout, Gerwen en Nuenen naar Eindhoven.

Dienstregeling

  • Tussen Gemert en Eindhoven wordt een gezamenlijke route met de lijnen 322 en 323 gereden.
  • Samen met lijn 322 wordt een kwartierdienst gereden op maandag t/m vrijdag overdag en een halfuursdienst in de avond en het weekend op het traject Gemert - Eindhoven. Op zaterdag overdag en maandag t/m zaterdag in de avonduren wordt gezamenlijk een kwartierdienst gereden tussen Nuenen en Eindhoven. Alle toegevoegde ritten worden door lijn 321 gereden.
  • Buiten de schoolvakanties wordt er in de spitsuren in de betreffende richting gezamenlijk hoogfrequent gereden: tussen 7:00 en 8:00 wordt er 10x per uur naar Eindhoven gereden, daarna 7x per uur. In de middagspits wordt gezamenlijk 6-8x per uur naar Gemert gereden. Alle toegevoegde ritten worden door lijn 321 gereden.
  • Tussen Nuenen Centrum en Eindhoven Station wordt over vrije busbanen gereden. Ondanks de vrije baan is de route van lijn 6 over de A270 enkele minuten sneller.

Route

Halte
Route 0sr.svg Boekel, Kerkstraat  
Route rhrr.svg Boekel, Nia Domo  
Route rsr.svg Boekel, Bergstraat  
Route rsr.svg Boekel, Berkhoek  
Route rsr.svg Gemert, Verreheide  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Gemert, Pastoor Poellplein    
Route rarr.svg Gemert, Komweg  
Route rsr.svg Gemert, West-Om/Heuvel  
Route rsr.svg Beek en Donk, Lieshoutseweg  
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria    
Route rsr.svg Lieshout, Roeklaan  
Route rsr.svg Gerwen, Kerkakkers  
Route rsBr.svgRoute 0sBr.svg Nuenen, Nuenen Centrum    
Route rarr.svg Nuenen, Kerkstraat  
Route rsr.svg Nuenen, Geldropsedijk  
Route rsr.svg Nuenen, Nuenen West  
Route rsr.svg Eindhoven, Eckartdal  
Route rsr.svg Eindhoven, Summa College Sterrenlaan    
Route rsr.svg Eindhoven, Mercuriuslaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Churchilllaan  
Route rsBr.svg Eindhoven, WoensXL/ZH Catharina    
Route rsr.svg Eindhoven, Generaal Pattonlaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Europalaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Fontys Rachelsmolen  
Route rsr.svg Eindhoven, Gildelaan  
Route rsT0.svg Eindhoven, Station  

Geschiedenis

In het verleden reed deze lijn als lijn 121 van Uden naar Eindhoven. De verbinding Uden - Gemert - Eindhoven gaat al terug tot circa de jaren 30 en is lange tijd een onderdeel geweest van de verbinding Nijmegen - Grave - Uden - Gemert - Nijmegen. Op 11 december 2016, met ingang van de nieuwe concessie, werd deze lijn omgenummerd naar 321.

Hierbij werd de lijn ingrijpend gewijzigd. De route werd ingekort tot Boekel Kerkstraat. Tussen Boekel en Uden gingen de lijnen 25 en 26 vanuit Helmond rijden. In het weekend in de avonduren verviel de verbinding geheel zonder alternatief omdat deze lijnen dan niet reden. Tussen Nuenen en Eindhoven werd voortaan via de HOV-baan naar Woensel gereden waardoor de reistijd naar Eindhoven toenam. Deze route werd overgenomen van de lijnen 21 en 22. In de spitsuren werd de frequentie in de betreffende spitsrichting opgevoerd. Deze ritten werden overgenomen van lijn 122 en deels uitgebreid. De gezamenlijke dienstregeling van lijn 321 en 322 kende meer ritten, dit was nodig om het wegvallen van gelede bussen in de spitsuren te compenseren. Tussen Nuenen en Eindhoven ging de frequentie omhoog in de avonduren van maandag t/m zaterdag en zaterdag overdag zodat samen met lijn 322 een kwartierdienst op dit traject geboden werd. Tussen Boekel en Nuenen bleven de frequenties in de avonduren en in het weekend gelijk.

Op 8 april 2017 werd de halte Boekel, Nia Domo in de richting van Boekel toegevoegd aan de route. De keerlus die vanaf december gereden werd bleek niet optimaal te zijn voor de 13-meter bussen en daarom werd voortaan via Nia Domo gereden.

Op 27 augustus 2017 werd de halte Roeklaan in Lieshout aan de route toegevoegd, voorheen werd hier wel langs gereden, echter zonder te stoppen.

Geschiedenis (Nijmegen -) Uden - Gemert - Eindhoven

De verbinding Eindhoven - Beek en Donk - Gemert - Uden (- Nijmegen) werd in het verleden bediend door de volgende lijnen: