Lijn 287 Schiphol, Airport - Douglassingel

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 287
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Schiphol
Formule Schipholnet
Materieel VDL Citea SLFA-181 Electric
Rijdt sinds 9 december 2007
Voorganger(s) 193
Frequenties
Spits 8x/uur (spitsrichting)
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 287 rijdt van station Schiphol Airport rechtstreeks naar Schiphol-Rijk.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits wordt naar Schiphol-Rijk gereden en in de middagspits naar Schiphol Airport.
  • De laatste rit richting Airport rijdt een kwartier na de voorlaatste rit.

Open instapbeleid

  • Bij de bussen op deze lijn mogen passagiers bij alle deuren instappen bij Schiphol Airport.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192 20203
0,155 0,166 0,172

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70
3 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,74

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Amstelland-Meerlanden is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Schiphol, Airport  
Route rdr.svg stopt niet bij tussengelegen haltes  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Beechavenue  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Boeingavenue  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Tupolevlaan/Boeingavenue  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Bellsingel  
Route rs0.svg Schiphol-Rijk, Douglassingel  

Geschiedenis

Op 9 december 2007 werd lijn 193 vernummerd naar 287, als verwijzing naar lijn 187 die voortaan het traject Schiphol Plaza - Rijk - Schiphol Oost ging berijden. Het lijnnummer 193 verdween uit het Schiphol Sternet. Net als voorheen werd in de spitsuren zeer frequent naar Schiphol-Rijk gereden en de frequentie werd bovendien verhoogd.

Vanaf 14 december 2008 werd de frequentie in de middagspits naar Schiphol-Centrum uitgebreid naar 10x/uur. Tegelijkertijd kwamen de ritten in de tegenspitsrichting ('s ochtends naar Schiphol-Centrum en 's middags Schiphol-Rijk) te vervallen vanwege de geringere bezetting. In genoemde richting konden reizigers gebruik maken van lijn 187.

Op 15 december 2013 kwam de halte Koolhovenlaan te vervallen, de meeste ritten rijden sindsdien tot de Douglassingel.

Op 10 december 2017 ging de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden in. Lijn 287 ging voortaan als losstaande lijn alleen in de spitsrichting rijden met een frequentie van nog maximaal 4x/uur. De ritten van/naar Beechavenue kwamen te vervallen. Tevens werd de halte P30 Parkeerterrein toegevoegd.

Op 9 december 2018 werd de frequentie van 2 à 4x/uur naar 8x/uur verhoogd in beide spitsen. Tegelijkertijd werden de haltes P30 Parkeerterrein en Tupolevlaan geschrapt.

Voormalige route
Halte
Route 0sTr.svg Schiphol Airport  
Route rsBr.svg Schiphol, P30 Parkeerterrein  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Beechavenue  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Boeingavenue  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Tupolevlaan/Boeingavenue  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Tupolevlaan  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Bellsingel