Lijn 268 Deurne Elkerliek Ziekenhuis - Elsendorp Rabobank

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus blauw.svg
Buurtbuslijn 268
Vervoerder(s) Bravo (Hermes)
Concessie Zuidoost-Brabant
Lijnsoort Buurtbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 468
Frequenties
Spits 1x/1,5 uur
Dal 1x/1,5 uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 268 rijdt van Deurne via Milheeze, Bakel, de Mortel en Gemert naar Elsendorp.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zuidoost-Brabant is de ov-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke ov-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,139 0,142 0,145 0,151 0,157 0,167

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Deurne, Ziekenhuis Hoofdingang  
Route rsr.svg Deurne, Swinkelslaan  
Route rsr.svg Deurne, Kruisstraat  
Route rsr.svg Deurne, Heiakker  
Route rsr.svg Deurne, Gerardushuis  
Route rsr.svg Milheeze, Binnenveld  
Route rsr.svg Milheeze, Kerk  
Route rsr.svg Milheeze, Kreijtenberg  
Route rsr.svg Milheeze, Molen  
Route rsr.svg Bakel, Jan de Witkliniek  
Route rsr.svg Bakel, Sint Jozefsheil  
Route rsr.svg Bakel, Sint Jozefsheil (Dorpsstraat)  
Route rsr.svg Bakel, Centrum  
Route rsr.svg Bakel, Bejaardencentrum  
Route rsr.svg De Mortel, Oude Molenweg 58  
Route rsr.svg De Mortel, Kerk  
Route rsr.svg Gemert, Sint Josephstraat  
Route rsr.svg Gemert, Ridderplein  
Route rsr.svg Gemert, Sint Gerardusplein  
Route rsr.svg Gemert, Drossard de la Courtstraat  
Route rsr.svg Gemert, Pastoor Poellplein    
Route rsr.svg Gemert, Scheiweg  
Route rsr.svg Elsendorp, Elsendorpseweg  
Route rs0.svg Elsendorp, Rabobank  

Geschiedenis

De verbinding Boekel - Gemert - Bakel - Deurne bestaat al geruime tijd. In Zuidooster dienstregeling 1957/1958 reed al een bus tussen Deurne en Gemert, lijn 16. Van Gemert naar Handel, Boekel en Venhorst reed toen lijn 29. In de Zuidooster dienstregeling 1961/1962 reed inmiddels lijn 23 van Deurne naar Bakel en reed op zondag ook een rit tussen Bakel en Uden, via Boekel. De bus naar Venhorst was inmiddels verdwenen. In de Zuidooster dienstregeling 1973/1974 was lijn 23 inmiddels opgeheven.

Op 27 augustus 1979 keerde deze verbinding terug als de nieuwe Buurtbus H. Deze reed aanvankelijk van Bakel naar Boekel. Deze bus reed ook zaterdagen enkele ritten. Op 21 mei 1981 werd deze vanaf Bakel verlengd naar Deurne. Deze verbinding is sindsdien blijven bestaan. Op 23 mei 1993 kregen alle buurtbussen een lijnnummer. Buurtbus H werd lijn 168. Deze bus ging over van Zuidooster naar Hermes. De route is grotendeels stabiel gebleven in de loop der jaren.

Op 9 januari 2006 wijzigde het lijnnummer naar 468 omdat Hermes alle buurtbusnummers ophoogde naar de 450+ reeks. Vanaf die datum reed deze lijn niet langer op zaterdag. Ook wijzigde in Gemert de route. Tot die tijd reed lijn 168 in Gemert via de haltes Ridderplein - Gerardusplein - Burg. Rietmanstraat - Wijst. Voor het Ridderplein werd de nieuwe halte Sint Josephstraat toegevoegd. Na het Gerardusplein reed lijn 468 niet langer naar de Burg. Rietmanstraat en Wijst maar via de nieuwe halte Sint Annastraat. Op de halte Burg. Rietmanstraat stopte nog lijn 25, de halte Wijst verviel. In Boekel verviel de halte Statenweg. In plaats hiervan ging lijn 468 stoppen bij de halte Donkstraat van lijn 25.

Op 10 december 2006 werd de halte Sint Annastraat verplaatst naar de Drossard de la Courtstraat. De passerende lijn 121 stopte niet op deze halte. In Deurne werd de halte Gerardushuis toegevoegd. Op 13 december 2009 wijzigde de route in Gemert nog een keer. Vanaf de Drossard de la Courtstraat naar Elsendorp ging lijn 468 via het Pastoor Poellplein rijden waar overstappen gerealiseerd konden worden gezien lijn 121 al een jaar niet meer via het Ridderplein en Gerardusplein reed.

Op 11 december 2016 verviel de route naar Venhorst en Boekel. Tevens werd de frequentie opgehoogd, van een twee-uursdienst naar elke anderhalf uur een bus. In Gemert wordt een uitgebreidere route gereden. Voor Venhorst viel hiermee na ruim 35 jaar het doek, er kwam geen alternatief.

Op 2 november 2017 werd de halte Doonheide in Gemert uit de route gehaald, vanwege het gereedkomen van de noordelijke Randweg.

De volgende lijnen hebben gereden op (delen van) het traject Boekel - Gemert - Bakel - Deurne: