Lijn 262 Oss Station - Maren-Kessel Kerkplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus blauw.svg
Buurtbuslijn 262
Vervoerder(s) Bravo (Arriva)
Concessie Oost-Brabant
Lijnsoort Buurtbus
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Rijdt sinds 13 december 2015
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits rijdt niet
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 262 rijdt van Oss via Teeffelen, Lithoijen en Lith naar Maren-Kessel.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Oost-Brabant is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,139 0,142 0,145 0,151 0,157 0,167

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Oss, Station  
Route rsr.svg Oss, Oostwal  
Route rsr.svg Oss, Hertogensingel  
Route rsr.svg Oss, Zaltbommelseweg  
Route rsr.svg Oss, Mikkeldonkweg  
Route rsr.svg Teeffelen, Pastoor van Weerdtstraat  
Route rsr.svg Lithoijen, John Fritzgerald Kennedybaan  
Route rsr.svg Lithoijen, Kerk  
Route rsr.svg Lith, Lithsedijk  
Route rsr.svg Lith, Markt  
Route rsr.svg Lith, Hertog Janstraat  
Route rsr.svg Lith, Meester van Coothstraat  
Route rsr.svg Lith, Citadel  
Route rsr.svg Maren-Kessel, Kesselsehoek  
Route rsr.svg Maren-Kessel, Molenstraatje  
Route rsr.svg Maren-Kessel, Velmerweg  
Route rs0.svg Maren-Kessel, Kerkplein  

Geschiedenis

Op 13 december 2015 werd bij wijze van proef lijn 262 opnieuw geïntroduceerd tussen Oss, Lithoijen en Maren-Kessel in aanvulling op de bestaande schoolbus, die bijna ongewijzigd bleef rijden. Deze lijn heeft al gereden tussen 2004 en 2008, waarna deze in een reguliere streekbus werd omgezet. De schoolbus is het restant van deze streekbus.
Deze hernieuwde buurtbus ging van maandag t/m zaterdag overdag 1x/uur rijden, alleen in Lithoijen wordt een iets andere route ten opzichte van de schoolbus gereden. De route was gelijk aan de oude buurtbus, alleen enkele haltes waren gewijzigd.

Op 9 december 2018 werd de route in het centrum van Oss aangepast. De route liep hier voortaan in beide richtingen via de Oostwal in plaats van de Burgwal. De haltes Walstraat en Eikenboomgaard (richting Maren-Kessel) kwamen te vervallen en worden vervangen door de gelijknamige halte Oostwal.

Op 20 januari 2019 is in overleg met de buurtbusvereniging besloten om met het versterkingsbusje in de daluren buiten de schoolvakanties een halfuursdienst te bieden. De ritten in de middagspits kwamen te vervallen.

Vanaf 31 augustus 2019 werd de halte Eikenboomgaard in Oss voortaan in beide richtingen aangedaan. Deze halte kwam op 15 december 2019 echter te vervallen.

Geschiedenis Oss - Maren-Kessel (-'s-Hertogenbosch)

De eerste bekende verbinding op dit traject dateert uit 1962. Zuidooster nam toen de verbinding over van een particuliere vervoerder, C. W. Ruys. Deze bus reed van Maren naar Oss, waarschijnlijk via dezelfde route als nu. In 1968 werd de busdienst verlengd van Maren naar 's-Hertogenbosch, nadat de lijn 's-Hertogenbosch - Lith - Oss was gekocht van Smits uit Lith. In 1978 ging de lijn over naar BBA en kreeg daar aanvankelijk lijnnummer 62, later 162. Deze lijn bleef gehandhaafd tot 2004. Toen werd lijn 162 ingekort tot 's-Hertogenbosch - Maren-Kessel en afgewaardeerd tot spitslijn. Tussen Maren-Kessel en Oss ging lijn 262 rijden. De spitslijn werd in 2007 verlengd naar Oss. Beide lijnen werden in 2008 weer samengevoegd tot een reguliere streeklijn. In 2015 viel het doek voor de verbinding. Lijn 662 werd als scholierenbus geïntroduceerd tussen 's-Hertogenbosch en Maren-Kessel. Waarmee in feite de oude spitslijn terugkeerde. Voor de verbinding naar Oss kwam geen alternatief. In 2016 werd de buurtbus opnieuw geïntroduceerd en kreeg Maren-Kessel weer een reguliere verbinding met Oss. In tegenstelling tot de oude buurtbus en lijn 162 van 2008 tot 2015 rijdt de buurtbus ook op zaterdag.

De volgende lijnen hebben het traject ('s-Hertogenbosch) - Maren-Kessel - Oss: