Lijn 21 Beek en Donk Brug Donk - Eindhoven Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 21
Vervoerder(s) Hermes
Concessie Samenwerkingsverband Regio Eindhoven
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador
Periode 12 december 2010 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 21
Opvolger(s) 259, 321, 322
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 0-1x/uur
Lijn 21 vertrekt bij station Eindhoven.
Hermes 3398 rijdt als Lijn 21 nabij het gemeentehuis in Beek en Donk, 22 mei 2014.

Lijn 21 reed van Beek en Donk via Lieshout, Gerwen, Nuenen en Woensel naar Eindhoven.

Dienstregeling

  • Lijn 21 reed een basisuurdienst tussen Beek en Donk en Eindhoven, waarbij in de ochtendspits tussen 7:00 en 8:00 uur twee keer per uur een bus reed naar Eindhoven. Tussen Nuenen en Eindhoven reed dan kortstondig elk kwartier een bus.
  • Samen met lijn 22 reed lijn 21 in een halfuursdienst tussen Gerwen en Eindhoven van maandag tot en met zaterdag overdag.
  • In de avonduren en op zondag reed lijn 21 enkel tussen Gerwen en Eindhoven. Lijn 122 bediende dan enkele haltes die door lijn 21 dan niet werden aangedaan.
  • Naast lijn 21 reed ook lijn 121 tussen Beek en Donk en Eindhoven als sneldienst. In de uren dat lijn 21 naar Beek en Donk reed, reed lijn 122 eveneens als sneldienst op dit traject.

Route

Halte
Route 0sr.svg Beek en Donk, Brug Donk  
Route rsr.svg Beek en Donk, Gemeentehuis    
Route rsr.svg Beek en Donk, Otterweg  
Route rsr.svg Beek en Donk, Pater Becanusstraat  
Route rsr.svg Beek en Donk, Dokter Timmerslaan  
Route rsr.svg Beek en Donk, Orchideestraat  
Route rsr.svg Beek en Donk, Het Laar  
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria    
Route rsr.svg Lieshout, Servaasplein  
Route rsr.svg Lieshout, Heuvel  
Route rsr.svg Lieshout, Molen  
Route rsr.svg Lieshout, Deense Hoek  
Route rsr.svg Lieshout, Roeklaan  
Route rsr.svg Gerwen, Merellaan  
Route rsr.svg Gerwen, Bosweg  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Gerwen, Kruispunt  
Route rarr.svg Gerwen, Gerwenseweg  
Route rsr.svg Nuenen, Lindeboom  
Route rsr.svg Nuenen, Park  
Route rsr.svg Nuenen, Vincent van Goghplein  
Route rsBr.svg Nuenen, Nuenen Centrum    
Route rsr.svg Nuenen, Kerkstraat  
Route rsr.svg Nuenen, Geldropsedijk  
Route rsr.svg Nuenen, Nuenen West  
Route rsr.svg Eindhoven, Eckartdal  
Route rsr.svg Eindhoven, Summa College Sterrenlaan    
Route rsr.svg Eindhoven, Mercuriuslaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Churchilllaan  
Route rsr.svg Eindhoven, WoensXL/ZH Catharina    
Route rsr.svg Eindhoven, Generaal Pattonlaan  
Route rsr.svg Eindhoven, Europalaan  
Route rhrr.svg Eindhoven, Oude Toren  
Route rsr.svg Eindhoven, Fontys Rachelsmolen  
Route rsr.svg Eindhoven, Gildelaan  
Route rsT0.svg Eindhoven, Station  

Bediening

Lijn 21 rijdt in een uurdienst. Op maandag t/m zaterdag overdag wordt gereden op het traject Beek en Donk - Eindhoven. In de ochtendspits rijdt er buiten de schoolvakantie een extra rit van Beek en Donk naar Eindhoven. In de avonduren en op zondag rijdt lijn 21 tot de halte Kruispunt in Gerwen. In die tijden rijdt lijn 122 door Beek en Donk een versnelde route en door Lieshout om het wegvallen van lijn 21 te compenseren. Tevens stopt lijn 122 dan op de haltes tussen Beek en Donk en Lieshout en tussen Lieshout en Gerwern.

Geschiedenis lijn 21

Tot 5 januari 2003 reed lijn 21 van Nijmegen naar Eindhoven. Op die datum werd lijn 21 ingekort van Eindhoven tot Uden. Op 14 december 2003 werd lijn 21 verder ingekort.

Tussen 14 december 2003 en 13 december 2008 reed lijn 21 tussen Beek en Donk en Eindhoven. Maandag t/m zaterdag overdag reed lijn 21 2x per uur. In de avonduren, op zondagen en in de vakantieperioden reed lijn 21 1x per uur. Vanaf 14 december 2008 werd lijn 21 weer verlengd naar Gemert. De vakantiedienstregeling verviel, lijn 21 ging ook in de vakanties 2x per uur rijden tussen Eindhoven en Beek en Donk. Tussen Nuenen en Eindhoven wijzigde de route, lijn 21 reed niet meer via Eeneind en de A270 maar via Woensel.

Op 12 december 2010 werd lijn 21 weer ingekort tot Beek en Donk en teruggebracht tot een uurdienst. De route tussen Gerwen en Beek en Donk verviel in de avonduren en op zondag. Ter compensatie kwam de nieuwe lijn 122 die als sneldienst naar Gemert reed en in Gemert-oost zijn eindpunt had. In de avonduren en op zondag reed deze een versnelde route door Beek en Donk en door Lieshout volgens de route van lijn 21. Op maandag t/m zaterdag overdag reed ook lijn 22 tussen Gerwen en Eindhoven en zorgde met lijn 21 voor een halfuursdienst op dit traject.

Na uitvoerige straatreconstructie in Nuenen was de halte Larikslaan in de zomer van 2011 verdwenen. De halte Nuenen, Centrum werd hernoemd naar Busstation Nuenen. Op 17 november 2012 werd de halte Beekseweg in Lieshout opgeheven omdat bijna nooit iemand gebruik maakte van deze halte en sinds de zomer van 2003 de halte Bavaria op loopafstand ligt.

Op 6 januari 2013 werd de halte "Gemeentehuis" in Lieshout hernoemd naar "Heuvel" omdat het Gemeentehuis al lang verdwenen is. Op 19 augustus 2013 wijzigden in Eindhoven enkele haltenamen: Heuvelakker werd Winston Churchilllaan en Argonautenlaan werd Summa College Sterrenlaan. Tevens werd de nieuwe halte Eckartdal geplaatst en in gebruik genomen.

Op onbekende datum, vermoedelijk 15 december 2013 werd de halte "Lieshoutseweg" in Gerwen hernoemd naar "Bosweg", waarschijnlijk om verwarring op lijn 122 te voorkomen, deze stopt namelijk ook in Beek en Donk op de Lieshoutseweg.

Op 13 december 2015 werden in het kader van het HOV-project Nuenen - Eindhoven een aantal haltes aan de nieuwe busbaan hernoemd. In Nuenen werden de volgende haltes hernoemd: Busstation Nuenen werd Nuenen Centrum, Europalaan werd Kerkstraat, Panakkers werd Geldropsedijk, Vorsterdijk werd Nuenen West. In Eindhoven werden de volgende haltes hernoemd: Churchilllaan werd Winston Churchilllaan, Catharina Ziekenhuis Oost werd WoensXL/Ziekenhuis Catharina, Looierstraat werd Fontys Rachelsmolen.

Per 12 januari 2016 werd halte Eindhoven, Winkelcentrum Woensel / Bradleylaan definitief opgeheven voor de aanleg van de HOV2 busbaan.

Met ingang van 11 december 2016 viel na bijna 100 jaar het doek voor de verbinding Beek en Donk - Eindhoven. Lijn 21 werd opgeheven. Gedeeltelijke vervanging kwam in de vorm van de nieuwe buurtbus 259. De route door de kern van Gerwen en door Nuenen verviel, in plaats hiervan werd komende vanaf Beek en Donk vanaf de halte Gerwen Bosweg via de halte Gerwen Kerkakkers rechtstreeks naar Nuenen Centrum gereden. Daar kon worden overgestapt op bussen naar Eindhoven. Vanaf Nuenen Centrum reed lijn 259 terug via Kerkakkers naar Stiphout Kerk volgens de route van de eveneens opgeheven lijn 22. De bediening van het traject Nuenen - Woensel - Eindhoven werd overgenomen door de lijnen 321, 322. De nieuwe buurtbus reed op werkdagen overdag en was in Beek en Donk gekoppeld aan lijn 261. De frequentie bleef gelijk. De dienstregeling startte ongeveer een uur later. In de avonduren en het weekend kwam geen alternatief. De sneldiensten bleven rijden. Ook voor de vervallen haltes in Gerwen kwam geen alternatief. Er kon alleen nog bij de halte Kerkakkers opgestapt worden. Bij de vervallen haltes in Nuenen stopte nog altijd buurtbus 260.