Lijn 193 Zutphen Station - Vorden Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus-grijs-opgeheven.svg
Voormalige buurtbuslijn 193
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Achterhoek-Rivierenland
Lijnsoort Buurtbus
Vereniging Wichmond
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Periode 1984 t/m 14 december 2019
Opvolger(s) 193
Frequenties
Spits 1x/1,5 uur
Dal 1x/1,5 uur
Avond 0-1x/uur (belbus)
Zaterdag 0-1x/uur (deels belbus)
Zondag 0-1x/uur (belbus)
Lijn 193 staat op het busstation van Zutphen.

Lijn 193 reed van Zutphen via Warnsveld, Vierakker en Wichmond naar Vorden.

Dienstregeling

  • De halte Van den Brink werd uitsluitend doordeweeks overdag om de andere rit richting Zutphen bediend.
  • In de avonduren, op zaterdag voor 13:00 en na 17:00 en op zondag de hele dag reed een belbus tussen de Gerle Ziekenhuizen, Wichmond en Vorden.
  • Op zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur reed 1x/uur tussen Zutphen en Wichmond een buurtbus en reed naar Vorden een aansluitende belbus.

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sTr.svg Zutphen, Busstation  
Route rer.svgRoute rsr.svg Zutphen, Rijkenhage  
Route rer.svgRoute rsr.svg Zutphen, Berkelsingel  
Route rer.svgRoute rsr.svg Zutphen, Watertoren  
Route rer.svgRoute rsr.svg Zutphen, Oude Begraafplaats  
Route rer.svgRoute rsr.svg Warnsveld, Martinuskerk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Warnsveld, Den Bouw  
Route rer.svgRoute rsr.svg Warnsveld, Winkelcentrum Dreiumme  
Route rer.svgRoute rsr.svg Warnsveld, Klooster  
Route rer.svgRoute rsr.svg Warnsveld, Leesten  
Route rer.svgRoute rsr.svg Warnsveld, Ooyerhoekseweg  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute 0sr.svg Zutphen, Gelre Ziekenhuizen  
Route rer.svgRoute rarr.svg Zutphen, Gelderhorst  
Route rral.svg Vierakker, De Vlieg  
Route rs0.svgRoute rsr.svgRoute 0sr.svg Wichmond, Dorpsstraat  
Route rer.svgRoute rdear.svg Wichmond, Hackforterweg  
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg Wichmond, Van den Brink  
Route rer.svgRoute rarr.svg Vorden, Kasteel Hackfort  
Route rer.svgRoute rsr.svg Vorden, De Wehme  
Route rer.svgRoute rsr.svg Vorden, Raadhuisstraat  
Route rer.svgRoute rsT0.svg Vorden, Station  

Geschiedenis

Aan het begin van de jaren 80 (vermoedelijk 1983/1984) verdween de streekbus uit de dorpen Wichmond en Vierakker, omdat het lage aantal passagiers niet opwoog tegen de hoge kosten die daarvoor gemaakt moesten worden.

Nog datzelfde jaar werden in Wichmond de handen ineen geslagen en werd een buurtbuscomité opgericht. Aanvankelijk kreeg de lijn de letter C toegewezen en op een onbekend moment werd dit vernummerd naar 193.

Geschiedenis volgt t.z.t.

In de dienstregeling 1993/1994 werd in de doordeweekse ochtenden 1x per 2 uur gereden tussen Zutphen en Vorden. In de doordeweekse middagen werd 1x/uur gereden tussen Zutphen en Wichmond. De eerste rit 's ochtends reed vanaf Wichmond Krijt rechtstreeks naar Vorden. Op zaterdagmiddag werd omstreeks 13:00 uur van Wichmond naar Vorden gereden, om naar Zutphen te rijden. De volgende ritten rond 14:00 en 15:00 reden van Zutphen naar Wichmond v.v. en de laatste rit rond 16:35 uur reed van Zutphen naar Vorden en daarna tot Wichmond.

In de dienstregeling 1995/1996 werd nog steeds een onregelmatige dienstregeling gereden. 's Ochtends werd 1x per 1,5 of 2 uur om-en-om naar Wichmond of Vorden gereden, terwijl 's middags 1x/uur het hele traject gereden werd. De laatste twee ritten in beide richtingen reden tot Wichmond Krijt. Op zaterdag werd rond 13:00 éénmaal het hele traject gereden, de twee volgende ritten reden van/tot Wichmond en vervolgens reed één 2 uur later

Op 30 mei 1999 fuseerde Oostnet (samen met NZH, Midnet en ZWN) tot Connexxion. Het voormalige GVM-deel werd op die datum omgevormd tot Syntus, dat daarmee ging rijden in de Achterhoek. Op een later moment werd de route in Vorden en Warnsveld lichtjes aangepast.

Voormalige route in Vorden in 1999
Halte
Route rsr.svg Vorden, Kasteel Hackfort  
Route rsr.svg Vorden, Villa Nuova  
Route rsr.svg Vorden, De Boonk  
Route rsr.svg Vorden, Centrum  
Route rsT0.svg Vorden, Station  

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 12 december 2010 werden de concessie Achterhoek en Rivierenland samengevoegd tot de concessie Achterhoek-Rivierenland. Na de aanbesteding was deze gewonnen door Arriva, die aanvankelijk alleen de busdiensten overnam. De treinen in dezelfde regio worden pas in 2013 overgenomen.
Deze lijn werd op 12 december 2010 (vrijwel) ongewijzigd voortgezet door Arriva. Wel ging er op de momenten dat de buurtbus niet reed een belbus rijden. Dit hield in dat op zaterdagochtend, in de avonduren en zondag de gehele dag een belbus ging rijden tussen Zutphen en Wichmond. Reizigers naar Vorden zijn op deze momenten aangewezen op de trein.

Op 15 december 2013 werd de Beverbus in Zutphen opgeheven. Ter vervanging ging deze buurtbus enkele malen per dag via de Polbeek rijden. Vanwege het (zeer) geringe gebruik van de haltes bij de Polbeek werd deze route met ingang van 13 december 2015 weer opgeheven. De dienstregeling bleef daarbij ongewijzigd.

Voormalige route via De Polbeek (12-2013 - 12-2015)
Halte
Route rsr.svg Zutphen, Berkelsingel  
Route rsr.svg Zutphen, Prins Bernhardlaan  
Route rsr.svg Zutphen, Polbeek  
Route rsr.svg Warnsveld, Martinuskerk  

Op 10 december 2017 werden de belbusritten in de avonduren, op zaterdagochtend en zondag de gehele dag enerzijds ingekort tot de Gelre Ziekenhuizen, als gevolg van de uitbreiding van de stadsdienst in Zutphen en anderzijds gingen deze ritten verder rijden van Wichmond naar Vorden, zodat ook naar deze plaats gereisd kon worden. Voor overige bestemmingen in Zutphen konden reizigers in Warnsveld over stappen op de stadsbus. Ten slotte kwam in Wichmond de halte Van den Brink te vervallen.

Voormalige route in Wichmond
Halte
Route rsr.svg Wichmond, Hackforterweg  
Route rsr.svg Wichmond, Van den Brink  
Route rsr.svg Vorden, Kasteel Hackfort  

Op 9 december 2018 werd de halte Van den Brink in Wichmond 'weer' in de route opgenomen, maar deze halte wordt slechts 1x per 3 uur bediend. In de rest van de route en dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Op 15 december 2019 werd de route vanaf Vorden doorgetrokken naar Kranenburg en werd de frequentie verhoogd naar een regelmatige 1x per uur, door het toevoegen van een extra busje aan het project. De bediening van de halte Van den Brink bleef ongewijzigd gehandhaafd.