Lijn 185 Schiphol Airport - Badhoevedorp Justitieel Complex

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 185
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Schiphol
Formule Schipholnet
Materieel VDL Citea SLFA-181 Electric
Rijdt sinds 9 december 2012
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 2x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 185 rijdt bij de Aankomstpassage nabij station Schiphol.

Lijn 185 rijdt van Schiphol Airport via het Sleepterrein naar het Justitieel Complex in Badhoevedorp.

Open instapbeleid

  • Bij de bussen op deze lijn mogen passagiers bij alle deuren instappen bij Schiphol Airport.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de ov-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke ov-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192
0,155 0,166

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Schiphol, Airport  
Route rsr.svg Schiphol, Sleepterrein  
Route rsr.svg Badhoevedorp, Koninklijke Marechaussee  
Route rs0.svg Badhoevedorp, Justitieel Complex  

Geschiedenis

Op 9 december 2012 werd lijn 185 geïntroduceerd die Schiphol Plaza met het Justitieel Complex ging verbinden. Deze lijn ging in de spitsuren elke 20 minuten rijden en op overige momenten elk half uur.

Op 15 december 2013 werd de frequentie in de spitsuren verlaagd van een 20-minutendienst naar een 30-minutendienst, vanwege de geringere bezetting van deze lijn. Hierdoor konden tevens betere aansluitingen worden geboden bij Schiphol Plaza, omdat 20-minutendienst aldaar niet voorkomen.

Op 14 december 2014 werd de frequentie dagelijks, elk moment van de dag, verhoogd naar 4x/uur. Hierdoor kon lijn 189 opgeheven worden, die een gering aantal reizigers kende.

Vanwege de geringe bezetting in de avonduren en het weekeinde, werd de frequentie met ingang van 13 december 2015 verlaagd van een kwartierdienst naar een halfuursdienst.

Op 10 december 2017 ging de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden in. De frequentie van lijn 185 werd in de daluren verlaagd naar 2x/uur.