Lijn 17 Winschoten Busstation NS - Scheemda Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 17
Vervoerder(s) GADO (... - 1998),
Arriva (1998 - 2008)
Regio Oost-Groningen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode ... t/m 5 januari 2008
Opvolger(s) 217
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/avond
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 3x/dag

Lijn 17 reed van Winschoten via Beerta, Finsterwolde, Oostwold en Midwolda naar Scheemda.

Dienstregeling

  • De route via het Ziekenhuis werd alleen in de ochtendspits bediend door één rit richting Scheemda en twee ritten richting Winschoten.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Winschoten, Station  
Route rrar.svg Winschoten, Posttil  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Winschoten, Sint-Lucasziekenhuis  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Winschoten, Jachtlaan  
Route rarr.svg Beerta, Schoolstraat  
Route rsr.svg Finsterwolde, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Finsterwolde, Sportveld  
Route rsr.svg Oostwold, Beatrixstraat  
Route rsr.svg Midwolda, Hoethslaan  
Route rsB0.svg Scheemda, Busstation    

Geschiedenis

Deze lijn vindt z'n oorsprong bij de GADO.

In de [[GADO Dienstregeling 1990/1991] werd er op deze belbuslijn de gehele week een twee-uursdienst gereden, waarbij er van maandag t/m vrijdag in de middag van Winschoten een extra rit was tot Midwolda.

In de GADO Dienstregeling 1994/1995 werd deze buslijn uitgevoerd als normale streekbus. De frequentie was van maandag t/m vrijdag overdag elk uur een bus. Halverwege de avond was er ook nog een retourrit. Op zaterdag was er ook elk uur een rit. Op zon- en feestdagen was de frequentie eens per twee uur.

In de Arriva dienstregeling 1999/2000 en de dienstregeling 2000/2001 reed men van maandag t/m zaterdag elk uur overdag. Dit werd van maandag t/m vrijdag in de ochtendspits in beide richtingen dan met twee extra ritten uitgebreid. Enkele ritten reden niet door Finsterwolde. Op zondag en de avonduren werd er niet gereden.

Op 1 juli 2001 kregen de ritten Winschoten - Scheemda die niet via Finsterwolde reden, het nieuwe lijnnummer 117. De dienstregeling en route van die ritten wijzigde verder niet. Alleen de frequentie van lijn 17 ging op bepaalde momenten dan de dag aldus omlaag naar 1x per uur. Tijdens de schoolvakanties rijden voornoemde ritten wel gewoon als lijn 17 het hele traject via Finsterwolde.

Op 9 januari 2005 kwamen enkele slecht bezette ritten te vervallen en gingen alle ritten tijdens de vakantieperioden en op zondag met een kleiner busje rijden vanwege de geringere bezetting. Als gevolg van laatstgenoemde reden werd de frequentie op zaterdag verlaagd naar 1x per 2 uur. Op de eventueel vervallen tijdstippen konden reizigers gebruik maken van de Regiotaxi. Vervolgens werden op 20 februari 2005 enkele schoolritten binnen Winschoten toegevoegd die een lusroute via de Bovenburen gingen rijden rondom begin- en eindtijden van de scholen aldaar.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 6 januari 2008 werd in de regio Oldambt de Servicebus geïntroduceerd. Met dit concept worden de kernen van maandag t/m zaterdag overdag 1x per uur door een vaste buslijn bedient en daarbuiten door de Servicetaxi, na telefonische reservering. Deze lijn werd op die datum vernummerd naar lijn 217 en vanuit Scheemda werd de route doorgetrokken naar Winschoten via Heiligerlee, zodat alle kernen ten noorden van Winschoten een goede verbinding met deze plaats kregen. In Winschoten zelf werd de route ook uitgebreid, zodat de bus een betere ontsluiting voor de woonwijken biedt.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1995/1996 kreeg deze lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Vanaf die datum gingen alle ritten in de avonduren en op zondag als lijntaxi rijden; in combinatie met lijn 229 werd dan wel tussen Winschoten en Finsterwolde een uurdienst gereden.


Voormalige route(s)

Voormalige route via Ekamp (iig. 1997)

Halte
Route rsr.svg Winschoten, Renselheerd  
Route rhrr.svg Ekamp, Ekamperweg  
Route rsr.svg Finsterwolde, Gemeentehuis