Lijn 17 Amsterdam, Osdorp Dijkgraafplein - Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 17
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Combino
Rijdt sinds 8 december 2001
Voorganger(s) 17
Frequenties
Spits 12x/uur (ochtendspits)
10x/uur (middagspits)
Dal 8x/uur
Avond 5-8x/uur
Zaterdag 4-8x/uur
Zondag 4-6x/uur
Lijn 17 rijdt op de Nieuwezijds Voorburgwal.

Lijnkleur17.svg

Tramlijn 17 rijdt vanaf het Dijkgraafplein in Osdorp via de Kinkerbuurt naar het Centraal Station.

Route

Halte
Route 0sr.svg
Amsterdam, Dijkgraafplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Baden Powellweg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Hoekenes
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Osdorpplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Ruimzicht
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Meer en Vaart
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Johan Huizingalaan
 
Route rsTr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Derkinderenstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Surinameplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Corantijnstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Postjesweg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Witte de Withstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Jan Pieter Heijestraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Ten Katestraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Bilderdijkstraat
 
Route rsBr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Marnixstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Westermarkt
 
Route rsr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Nieuwezijds Kolk
 
Route rsT0.svg
 

Historie

In 1913 zag lijn 17 het levenslicht. De lijn begon op de Amstelveenscheweg bij de Lomanstraat en liep via de Overtoom, 1e Constantijn Huygensstraat, Bilderdijkstraat, De Clercqstraat en Rozengracht naar de Dam. In 1914 werd de lijn verlengd naar Station Willemspark (later Haarlemmermeerstation geheten) en werd de lijn verlegd vanaf de Overtoom via de Jan Pieter Heijestraat en Kinkerstraat naar Bilderdijkstraat. Een jaartje later werd de lijn verlengd naar het CS en wederom verlegd, vanaf de Kinkerstraat via Elandsgracht en Marnixstraat naar de Rozengracht. In 1919 werd een eindlus via Vaartstraat, Baarsstraat en Havenstraat in gebruik genomen.

In 1923 werd de lijn verlegd: de lijn begon voortaan in de Kinkerstraat bij de Lootsstraat. Een jaar later ging het verder naar de Witte de Withstraat en in 1927 werd via de Jan Evertsenstraat het splinternieuwe Mercatorplein bereikt. Nog datzelfde jaar werd de lijn echter verlegd. De lijn begon nu op het Surinameplein en ging via Hoofdweg en Postjesweg naar de Kinkerstraat, waar de route weer opgepakt werd. Van augustus 1936 tot september 1937 werd tijdelijk geëindigd in de Borgerstraat, maar vanaf toen bleef de lijn het Surinameplein trouw.

Na de oorlog kwam de lijn in 1947 pas terug en bleef dezelfde route rijden tot 1956, toen de tram werd vervangen door een bus. Dit was een proef: als lijn 17 succesvol met bussen geëxploiteerd kon worden, kon het met alle Amsterdamse lijnen en had het laatste uur voor de tram geslagen. Speciaal hiervoor werden de eerste Amsterdamse gelede bussen aangeschaft. Maar de proef had de tijdgeest niet mee en in 1962 keerde lijn 17 als tram terug, nu zelfs verlengd naar Osdorp. De lijn begon op het Dijkgraafplein en ging via Tussenmeer, Osdorpplein, Meer en Vaart en Cornelis Lelylaan naar het Surinameplein en zo verder naar het CS. In de spits reed lijn 17 vanaf het CS non-stop naar de Postjesweg en reed een versterkingsdienst die op alle haltes stopte tussen het Surinameplein en het CS onder het nummer 27.

In 1971 werd in het kader van het plan Lijnen van Morgen de tramlijn naar Osdorp rechtgetrokken en vervangen door lijn 1. Lijn 17 werd dientengevolge weer ingekort tot het Surinameplein. Osdorp kon het nummer 17 blijkbaar niet missen, want in 1988 werd lijn 17, naast lijn 1, doorgetrokken tot het Osdorpplein. Toen in 2001 lijn 1 werd verlegd naar De Aker, ging lijn 17 weer doorrijden naar het Dijkgraafplein, waardoor de lijn weer dezelfde route kreeg als tussen 1962 en 1971.

Per 14 december 2014 kwamen de haltes Piet Wiedijkstraat en Martelaarsgracht te vervallen.

Kaart

Lijn17.png