Lijn 179 Hoofddorp Station NS - Amsterdam Marnixstraat

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 179
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio's Amstelland-Meerlanden,
Amsterdam
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 1 juni 1986 t/m 1 juni 1991
Voorganger(s) 69, 143, 144, 145
Opvolger(s) 179
Frequenties
Spits 4x/uur
Spits (vakantie) 2-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Lijn 179 staat op het busstation Marnixstraat.

Lijn 179 reed van Hoofddorp via Badhoevedorp naar Amsterdam.

Dienstregeling

  • In de spitsuren reden extra ritten vanaf het Marktplein in Hoofddorp; in de dalperiode en in de avond vanaf Badhoevedorp.
  • Van maandag t/m zaterdag de gehele dag en op zondagavond werd tussen Badhoevedorp en Amsterdam in een dubbele frequentie gereden.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Hoofddorp, Station  
Route rsr.svg Hoofddorp, Corversbos  
Route rsr.svg Hoofddorp, Leenderbos  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Hoofddorp, Marktplein  
Route rarr.svg Hoofddorp, Vijfhuizerweg  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Badhoevedorp, Meerwende  
Route rarr.svg Badhoevedorp, Havikstraat  
Route rsr.svg Sloten, Langsom  
Route rsr.svg Amsterdam, Aletta Jacobslaan  
Route rsBr.svg Amsterdam, Haarlemmermeerstation    
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein  
Route rsB0.svg Amsterdam, Marnixstraat    

Geschiedenis

Met de opening van de spoorlijn Amsterdam - Schiphol op 1 juni 1986 werd het hele lijnennet rond Amsterdam aangepast. De bestaande buslijn 69 werd op die datum vernummerd naar 179. In deze nieuwe lijn werden tevens de ritten van de lijnen 143, 144 en 145 opgenomen op het traject Hoofddorp - Amsterdam. Tussen Amsterdam en Badhoevedorp werd dezelfde route als lijn 69 gereden, waarna in Hoofddorp eerst naar het Centrum werd gereden en vervolgens via het Corversbos en Pax naar het Station. Grofweg werd dezelfde dienstregeling van lijn 69 overgenomen.

Op 31 mei 1987 werd een zomerdienstregeling ingevoerd, waarbij de ritten Amsterdam - Badhoevedorp buiten de ochtendspits kwamen te vervallen. Na de ochtendspits ging de frequentie dan terug naar een halfuursdienst over het hele traject.

Op 28 mei 1989 werd een bezuiniging doorgevoerd. Op zaterdag overdag kwamen de extra ritten tussen Amsterdam en Badhoevedorp te vervallen vanwege de geringere bezetting. De frequentie ging hierdoor terug naar een halfuursdienst over het hele traject. Verder vonden geen wijzigingen plaats in de route of dienstregeling.

Op 2 juni 1991 werd de route, komende vanuit Amsterdam, in Hoofddorp ingekort tot het Corversbos. Doorgaande reizigers konden bij het Corversbos voortaan overstappen op één van de lijnen in de 7x-serie. Een directe aansluiting werd niet geboden. Tegelijkertijd vervielen de extra ritten Amsterdam - Badhoevedorp buiten de spitsuren en in de avonduren. Doorgaande reizigers tussen beide plaatsen konden beter met de trein reizen, omdat dan niet overgestapt hoefde te worden.