Lijn 176 Haarlem Station NS - Schiphol Stationsplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 176
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio's Haarlem-IJmond,
Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 1 juni 1986 t/m 26 mei 1990
Voorganger(s) geen
Opvolger(s) 176
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 176 reed van Haarlem via Heemstede en Hoofddorp naar Schiphol.

Slechts in de spitsuren werd van/naar Schiphol Oost gereden; daarbuiten was het NS-station altijd het begin- en eindpunt.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Tempeliersstraat  
Route rsr.svg Heemstede, Wipperplein  
Route rsr.svg Hoofddorp, Corversbos  
Route rsr.svg Hoofddorp, Leenderbos  
Route rrar.svg Hoofddorp, Marktplein  
Route rsT0.svgRoute rsTr.svg Schiphol Centrum, Station  
Route rer.svgRoute rsB0.svg Schiphol Oost, Stationsplein    

Geschiedenis

Met de opening van de spoorlijn Amsterdam - Schiphol op 1 juni 1986 werd het lijnennet rond Schiphol aangepast. Onder het lijnnummer 176 ging een buslijn rijden tussen Haarlem, Hoofddorp en Schiphol, waarmee lijn 174 versterkt werd tot een kwartierdienst. Deze nieuwe lijn reed exact dezelfde route als lijn 174, behalve in Hoofddorp waar volgens de route van lijn 177 gereden werd. Dagelijks overdag werd een halfuursdienst gereden, alleen 's avonds werd maar 1x/uur gereden. In de spitsuren werd bovendien verder gereden naar de bedrijven op Schiphol Oost.

Met ingang van 28 mei 1989 werd de frequentie in het weekeinde teruggebracht naar een uurdienst i.p.v. de huidige halfuursdienst, vanwege de geringere bezetting. Door de afwijkende route in Hoofddorp had dit echter als gevolg dat in combinatie met lijn 174 niet een regelmatige dienst wordt gereden, maar een 15/45-dienstregeling.

Op 27 mei 1990 werd de route flink verlengd. Vanaf Schiphol-Centrum ging de lijn nu verder rijden naar Amstelveen, Amsterdam-Zuidoost en Weesp. In combinatie met lijn 174 werd hierdoor van maandag t/m zaterdag overdag een kwartierdienst over het hele traject gereden. In de avonduren en op zondag werd tussen Haarlem en Amsterdam-Zuidoost een halfuursdienst gereden. Alleen in Hoofddorp, Schiphol en Weesp wijkten beide routes iets van elkaar af.