Lijn 173 Weert Station - Eindhoven Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 173
Vervoerder(s) EMA,(BBA)
Regio Zuidoost-Brabant
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 23 mei 1982 t/m 11 juli 1987
Voorganger(s) 73
Opvolger(s) 173
Frequenties
Spits 1x per uur
Dal 1x per uur
Avond 1x per 2 uur
Zaterdag 1x per uur
Zondag 1x per 2 uur

Lijn 173 van Weert via Industrieterrein Zuid-Willemsvaart, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Budel, Soerendonk, Maarheeze en Leende naar Eindhoven.

Naast lijn 173 reed ook lijn 174 op dit traject. Deze reed vanaf Weert via Vrakker en Legerplaats Budel naar Maarheeze. In Weert reed lijn 173 door als lijn 174.

Op 1 januari 1987 ging EMA op in BBA en kwam deze bij BBA terecht en werd vermoedelijk minimaal gehanteerd tot de dienstregelingswijzigingen in 1987.

Route

De routestrip is incompleet

Halte
Route 0sTr.svg Weert, Station  
Route rsr.svg Weert, Industrieterrein Zuid-Willemsvaart  
Route rsr.svg Budel-Dorplein, Kantine  
Route rsr.svg Budel-Schoot, Vogelsplein  
Route rsr.svg Budel, EMA  
Route rsr.svg Soerendonk, Kerk  
Route rsr.svg Maarheeze, Moonslaan  
Route rsr.svg Leende, Kerk  
Route rsT0.svg Eindhoven, Station  

Geschiedenis

Lijn 173 reed 1x per uur op maandag t/m zaterdag overdag, 1x per 2 uur in de avond en op zondag. Deze werd aangevuld met lijn 174. Aangezien deze een andere route reed kon er geen vlakke halfuursdienst op het gehele traject geboden worden. Tussen Maarheeze en Eindhoven werd wel een halfuursdienst geboden.

In de ochtend reed buiten de schoolvakanties één rit via Vrakker (route lijn 174) en Geuzendijk rechtstreeks naar Budel, sloeg Soerendonk over en eindigde in Leende. Daar kon worden overgestapt op lijn 174 naar Eindhoven. Aan het begin van de avond reed ook een rit van Weert tot Budel deze route, deze reed ook in de vakantie. Ook op zaterdag reden in de ochtend en de middag een rit via deze route en tot Eindhoven, op zondagen drie, waarvan de laatste tot Budel. In de ochtend reed één rit vanaf Leende naar Weert via de Ph. van Horneschool en Bisschop College. Deze reed niet tijdens schoolvakanties.

Aan het einde van de middag sloegen twee ritten Maarheeze over, de tweede eveneens Leende, een gelijktijdig vertrekkende rit van lijn 174 stopte hier wel. De laatste rit naar Weert op werkdagen reed door naar Bassin.

Op zaterdag nam lijn 173 in de middag een rit naar Weert van lijn 174 over, omgekeerd nam lijn 174 een rit naar Eindhoven over.