Lijn 166 Dordrecht Centraal Station - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 166
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee (2008-2015)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador
Rijdt sinds 1 juni 1997
Voorganger(s) 166
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 0-1x/uur

Lijn 166 rijdt van station Dordrecht via het Leerpark, Ziekenhuis Dordwijk, 's-Gravendeel, Maasdam, Puttershoek, Blaaksedijk en busstation Heinenoord naar Metrostation Zuidplein in Rotterdam.

Van maandag t/m zaterdag overdag rijdt de helft van de ritten alleen tussen Dordrecht en Heinenoord. In de avonduren en op zondag de gehele dag rijden alle ritten tot Heinenoord.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Dordrecht, Centraal Station  
Route rsr.svg Dordrecht, Leerpark  
Route rsBr.svg Dordrecht, Ziekenhuis Dordwijk    
Route rsr.svg Dordrecht, Kiltunnel  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, H. Hamerstraat  
Route rsBr.svg 's-Gravendeel, Weegje    
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Rotonde  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Mijlweg  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Maasdamseweg  
Route rsr.svg Maasdam, 's-Gravendeelseweg  
Route rsr.svg Maasdam, Lageweg  
Route rsr.svg Maasdam, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Puttershoek, De Grienden  
Route rsr.svg Puttershoek, Sportlaan  
Route rsr.svg Puttershoek, Kastanjelaan  
Route rsr.svg Puttershoek, G. de Voslaan  
Route rsr.svg Puttershoek, Suikerfabriek  
Route rsr.svg Puttershoek, De Tol  
Route rsr.svg Blaaksedijk, Oost  
Route rrar.svg Heinenoord, Mollekade  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Heinenoord, Busstation    
Route rsr.svg Rotterdam, Vaanweg  
Route rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Op 1 juni 1997 werd in Dordrecht het Driebussensysteem geïntroduceerd. Als gevolg van deze introductie werden de streekbussen ingekort tot station Dordrecht. Reizigers naar de Binnenstad konden vanaf die datum gebruik maken van de nieuwe Citybussen 20/21.

In dienstregeling 1997/1998 werd op maandag t/m zaterdag overdag een basisuurdienst gereden, met in de spitsrichting extra ritten op trajectdelen (o.a. Rotterdam - 's Gravendeel en Dordrecht - Heinenoord). In de avonduren en op zondag werd alleen 1x/uur tussen Dordrecht en Heinenoord gereden.

In de dienstregeling 2000/2001 werd in de spitsuren 1x tot 2x/uur het hele traject gereden, in combinatie met snelbus 266 werd zelfs elk kwartier gereden. In de daluren en op zaterdag werd 1x/uur gereden, zodat in combinatie met snelbus 266 elk half uur gereden werd tussen Dordrecht en Maasdam. In de avonduren en op zondagmiddag werd 1x/uur gereden tussen Dordrecht en Heinenoord, op zondagochtend werd echter kortstondig 1x per 2 uur gereden.

In de dienstregeling 2005 werd op maandag t/m vrijdag buiten vakantieperioden 1x/uur het hele traject gereden en 2x/uur tussen Heinenoord en 's Gravendeel. In vakantieperioden en op zaterdag overdag werd slechts 1x/uur het hele traject gereden. In de avonduren en op zondag werd 1x/uur gereden tussen Dordrecht en Heinenoord Busstation. In combinatie met lijn 266 werd op maandag t/m zaterdag overdag een halfuurdienst gereden.

Nieuwe concessie (2008)

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
In de daluren, middagspits en op zaterdag overdag werd de frequentie verhoogd naar 2x/uur tussen Dordrecht en Maasdam door het overnemen van lijn 266. In Dordrecht ging de lijn voortaan via het Leerpark en Dordwijk Ziekenhuis rijden en niet ten laatste werd de frequentie op zondagochtend verhoogd naar 1x/uur i.p.v. de voormalige 1x per 2 uur.

op 25 januari 2015 werden alle kort-trajectritten tot Maasdam doorgetrokken naar Heinenoord, omdat lijn 167 op deze momenten niet meer via Puttershoek ging rijden. Daarentegen verviel het traject Heinenoord - Rotterdam op zondag helemaal.