Lijn 166 Dordrecht Centraal Station - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 166
Vervoerder(s) (TCR i.o.v.) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea,
VDL Berkhof Ambassador
Rijdt sinds 1 juni 1997
Voorganger(s) 166
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 166 op de Vaanweg te Rotterdam.

Lijn 166 rijdt van Dordrecht via 's-Gravendeel, Maasdam, Puttershoek, Blaaksedijk en Heinenoord naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • De laatste rit(ten) van de dag richting Rotterdam rijdt/rijden tot Heinenoord Busstation waar een overstap wordt geboden op lijn 160 richting Rotterdam Zuidplein.
  • De eennalaatste rit van de dag rijdt vanuit Rotterdam tot de Hendrik Hamerstraat. De laatste rit slaat een deel van 's-Gravendeel over en eindigt bij Weegje.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Dordrecht, Centraal Station  
Route rsr.svg Dordrecht, Leerpark  
Route rsBr.svg Dordrecht, Ziekenhuis Dordwijk    
Route rsr.svg Dordrecht, Kiltunnel  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Hendrik Hamerstraat  
Route rsBr.svgRoute 0sBr.svg 's-Gravendeel, Weegje    
Route rlr.svgRoute rhrr.svg 's-Gravendeel, Hendrik Hamerstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Rotonde  
Route rsr.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Mijlweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Maasdamseweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg 's-Gravendeel, Provincialeweg N217  
Route rarr.svg Maasdam, 's-Gravendeelseweg  
Route rsr.svg Maasdam, Lageweg  
Route rsr.svg Maasdam, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Puttershoek, De Grienden  
Route rsr.svg Puttershoek, Sportlaan  
Route rsr.svg Puttershoek, Kastanjelaan  
Route rsr.svg Puttershoek, Gerrit de Voslaan  
Route rsr.svg Puttershoek, Suikerfabriek  
Route rsr.svg Puttershoek, De Tol  
Route rsr.svg Blaaksedijk, Oost  
Route rrar.svg Heinenoord, Mollekade  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Heinenoord, Busstation    
Route rsr.svg Rotterdam, Vaanweg  
Route rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Een bus van Arriva staat als lijn 166 in Heinenoord.

Op 1 juni 1997 werd in Dordrecht het Driebussensysteem geïntroduceerd. Het gevolg van deze introductie was dat alle streeklijn werden ingekort tot het Centraal Station en doorgaande reizigers moesten overstappen op de Citybussen, die ongeveer elke 3 minuten vanaf het Station vertrokken voor een lusroute door de binnenstad. De rest van de route en dienstregeling bleven, op licht gewijzigde vertrek- en aankomsttijden na, ongewijzigd.

Geschiedenis volgt t.z.t.

In de dienstregeling 2000/2001 werd in de spitsuren 1x tot 2x/uur het hele traject gereden, in combinatie met snelbus 266 werd zelfs elk kwartier gereden. In de daluren en op zaterdag werd 1x/uur gereden, zodat in combinatie met snelbus 266 elk half uur gereden werd tussen Dordrecht en Maasdam. In de avonduren en op zondagmiddag werd 1x/uur gereden tussen Dordrecht en Heinenoord, op zondagochtend werd echter kortstondig 1x per 2 uur gereden.

In de dienstregeling 2005 werd op maandag t/m vrijdag buiten vakantieperioden 1x/uur het hele traject gereden en 2x/uur tussen Heinenoord en 's Gravendeel. In vakantieperioden en op zaterdag overdag werd slechts 1x/uur het hele traject gereden. In de avonduren en op zondag werd 1x/uur gereden tussen Dordrecht en Heinenoord Busstation. In combinatie met lijn 266 werd van maandag tot en met zaterdag overdag een halfuurdienst gereden.

Volgende concessie (2008)

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
In de daluren, middagspits en op zaterdag overdag werd de frequentie verhoogd naar 2x/uur tussen Dordrecht en Maasdam door het overnemen van lijn 266. In Dordrecht ging de lijn voortaan via het Leerpark en Dordwijk Ziekenhuis rijden en de frequentie op zondagochtend werd verhoogd van 1x/2 uur naar 1x/uur.

op 25 januari 2015 werden alle kort-trajectritten tot Maasdam doorgetrokken naar Heinenoord, omdat lijn 167 op deze momenten niet meer via Puttershoek ging rijden. Daarentegen verviel het traject Heinenoord - Rotterdam op zondag.

Volgende concessie (2015)

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn bleef grotendeels ongewijzigd; alleen in de daluren en op zaterdag werd de frequentie over het hele traject verhoogd naar een halfuursdienst. In de avonduren en op zondag ging de lijn voortaan verder rijden naar Rotterdam, maar op zondagavond werd de verbinding tussen Rotterdam en Dordrecht echter geknipt in 's-Gravendeel.

Op 8 mei 2016 werd de doorgaande verbinding op zondagavond tussen Dordrecht en Rotterdam weer hersteld en voortaan werd een regelmatige uursdienst gereden.