Lijn 166 Dordrecht Centraal Station - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 166
Vervoerder(s) (Next i.o.v.) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Berkhof Ambassador
Rijdt sinds 1 juni 1997
Voorganger(s) 166
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 166 op de Vaanweg te Rotterdam.

Lijn 166 rijdt van Dordrecht via 's-Gravendeel, Maasdam, Puttershoek en Heinenoord naar Rotterdam Zuidplein.

Dienstregeling

  • De eerste ritten van de dag richting Rotterdam starten bij de Hendrik Hamerstraat. Doordeweeks zijn dit vier ritten, in het weekend één.
  • De een-na-laatste rit van de dag rijdt vanuit Rotterdam tot de Hendrik Hamerstraat. De laatste rit rijdt een ronde door 's-Gravendeel en rijdt vervolgens terug naar Rotterdam.
  • De laatste ritten van de dag richting Rotterdam rijden tot Heinenoord Busstation waar een overstap wordt geboden op lijn 160 richting Rotterdam Zuidplein.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sTr.svg Dordrecht, Centraal Station  
Route rer.svgRoute rsr.svg Dordrecht, Leerpark  
Route rer.svgRoute rsBr.svg Dordrecht, Ziekenhuis Dordwijk    
Route rer.svgRoute rsr.svg Dordrecht, Kiltunnel  
Route rer.svgRoute rsrNr.svg  
Route 0sr.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Hendrik Hamerstraat  
Route rarl.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Weegje    
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Smidsweg  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg 's-Gravendeel, Maasdamseweg  
Route rer.svgRoute rlr.svgRoute rhrr.svg 's-Gravendeel, Provincialeweg N217  
Route rer.svgRoute rarr.svg Maasdam, 's-Gravendeelseweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Maasdam, Lageweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Maasdam, Gemeentehuis  
Route rer.svgRoute rsr.svg Puttershoek, De Grienden  
Route rer.svgRoute rsr.svg Puttershoek, Sportlaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Puttershoek, Kastanjelaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Puttershoek, Gerrit de Voslaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Puttershoek, Suikerfabriek  
Route rer.svgRoute rsr.svg Puttershoek, De Tol  
Route rer.svgRoute rsr.svg Blaaksedijk, Oost  
Route rer.svgRoute rrar.svg Heinenoord, Mollekade  
Route rer.svgRoute rsBr.svgRoute rsB0.svg Heinenoord, Busstation    
Route rer.svgRoute rsr.svg Rotterdam, Vaanweg  
Route rer.svgRoute rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Een bus van Arriva staat als lijn 166 in Heinenoord.

Op 1 juni 1997 werd in Dordrecht het Driebussensysteem geïntroduceerd. Het gevolg van deze introductie was dat alle streeklijn werden ingekort tot het Centraal Station en doorgaande reizigers moesten overstappen op de Citybussen, die ongeveer elke 3 minuten vanaf het Station vertrokken voor een lusroute door de binnenstad. De rest van de route en dienstregeling bleven, op licht gewijzigde vertrek- en aankomsttijden na, ongewijzigd.

Geschiedenis volgt t.z.t.

In de dienstregeling 2000/2001 werd in de spitsuren 1x tot 2x/uur het hele traject gereden, in combinatie met snelbus 266 werd zelfs elk kwartier gereden. In de daluren en op zaterdag werd 1x/uur gereden, zodat in combinatie met snelbus 266 elk half uur gereden werd tussen Dordrecht en Maasdam. In de avonduren en op zondagmiddag werd 1x/uur gereden tussen Dordrecht en Heinenoord, op zondagochtend werd echter kortstondig 1x per 2 uur gereden.

In de dienstregeling 2005 werd op maandag t/m vrijdag buiten vakantieperioden 1x/uur het hele traject gereden en 2x/uur tussen Heinenoord en 's Gravendeel. In vakantieperioden en op zaterdag overdag werd slechts 1x/uur het hele traject gereden. In de avonduren en op zondag werd 1x/uur gereden tussen Dordrecht en Heinenoord Busstation. In combinatie met lijn 266 werd van maandag tot en met zaterdag overdag een halfuurdienst gereden.

Volgende concessie (2008)

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
In de daluren, middagspits en op zaterdag overdag werd de frequentie verhoogd naar 2x/uur tussen Dordrecht en Maasdam door het overnemen van lijn 266. In Dordrecht ging de lijn voortaan via het Leerpark en Dordwijk Ziekenhuis rijden en de frequentie op zondagochtend werd verhoogd van 1x/2 uur naar 1x/uur.

Op 25 januari 2015 werden alle kort-trajectritten tot Maasdam doorgetrokken naar Heinenoord, omdat lijn 167 op deze momenten niet meer via Puttershoek ging rijden. Daarentegen verviel het traject Heinenoord - Rotterdam op zondag.

Volgende concessie (2015)

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn bleef grotendeels ongewijzigd; alleen in de daluren en op zaterdag werd de frequentie over het hele traject verhoogd naar een halfuursdienst. In de avonduren en op zondag ging de lijn voortaan verder rijden naar Rotterdam, maar op zondagavond werd de verbinding tussen Rotterdam en Dordrecht echter geknipt in 's-Gravendeel.

Op 8 mei 2016 werd de doorgaande verbinding op zondagavond tussen Dordrecht en Rotterdam weer hersteld en voortaan werd een regelmatige uursdienst gereden.

Vanaf 15 december 2019 werd in 's-Gravendeel voortaan via de Smidsweg in plaats van de Mijlweg gereden, waardoor de route versneld werd. Hierbij vervielen de haltes Rotonde en Mijlweg, welke werden vervangen door de halte Smidsweg.

Voormalige route in 's-Gravendeel
Halte
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Weegje  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Rotonde  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Mijlweg  
Route rsr.svg 's-Gravendeel, Maasdamseweg