Lijn 165 's-Hertogenbosch Centraal Station - Druten Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 165
Vervoerder(s) (Juijn i.o.v.) Arriva
Concessie Achterhoek-Rivierenland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Setra S 415 LE Business
VDL Berkhof Ambassador
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 4 januari 2003
Voorganger(s) 165
Frequenties
Spits 2-3x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond (werkdagen) 1-2x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zaterdagavond 1-2x/uur
Zondag 1x/uur
Zondagavond 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 165 rijdt op de Oranje Nassaulaan in 's-Hertogenbosch.

Lijn 165 rijdt van 's-Hertogenbosch via Hedel, Velddriel, Kerkdriel, Rossum, Heerewaarden, Dreumel, Wamel, Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen naar Druten.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijden twee toegevoegde ritten naar 's-Hertogenbosch; één vanaf Wamel en één vanaf Kerkdriel. Hierdoor wordt ongeveer een 20-minutendienst naar 's-Hertogenbosch gereden.
  • Op zaterdagmiddag tussen circa 13:00 en 18:00 wordt tussen 's-Hertogenbosch en Kerkdriel elk half uur gereden.
  • Van maandag tot en met zaterdag wordt in de avonduren (tot 19:00 uur) 2x/uur gereden van Druten naar Alem.
  • Doordeweeks starten de eerste ritten richting Druten in Alem.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Achterhoek-Rivierenland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 20171 20172 2018 2019 20203 20204
0,126 0,132 0,137 0,139 0,141 0,143 0,144 0,155 0,166 0,172 0,175 0,174

1 gold tot 1 juli
2 gold vanaf 1 juli
3 geldt tot 1 juli
4 geldt vanaf 1 juli

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg 's-Hertogenbosch, Centraal Station  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Orthenseweg  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Orthen  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Hambakenweg  
Route rsr.svg 's-Hertogenbosch, Treurenburg  
Route rsr.svg Hedel, Prinses Beatrixstraat  
Route rsr.svg Hedel, Baronieweg  
Route rsr.svg Velddriel, De Geerden  
Route rrar.svg Velddriel, Wordenseweg  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Kerkdriel, Ronde Morgen  
Route rsr.svg Kerkdriel, Kloosterstraat  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Alem, Rotonde  
Route rarr.svg Rossum, Julianaweg  
Route rsr.svg Rossum, De Vaste Burcht    
Route rsr.svg Heerewaarden, De Buke  
Route rsr.svg Dreumel, Nieuwstraat  
Route rsr.svg Wamel, Zijvond  
Route rsr.svg Wamel, Hollenhof  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, PWA Brug  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Akkerstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Veesteeg  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Molenstraat  
Route rsr.svg Druten, Westerhout  
Route rsr.svg Puiflijk, Kerkstraat  
Route rsr.svg Druten, Koekoeksnest  
Route rsB0.svg Druten, Busstation    

Geschiedenis

Op 1 januari 2003 ging de concessie Rivierenland in. Deze lijn, welke nog steeds door BBA werd gereden en niet door de voormalige vervoerder in Rivierenland, Hermes, ging over naar de concessiehouder Arriva. Daarbij werd de route verlengd van Rossum naar Druten. De basisdienstregeling werd er van maandag t/m vrijdag elk uur gereden. Na de ochtendspits werd gereden tussen Hedel en Druten. In de ochtendspits en in de middag werd tussen 's-Hertogenbosch naar Rossum de frequentie verhoogd naar een halfuursdienst. In de avonduren werd er alleen tussen Hedel en Rossum tot ongeveer 21.30 uur. In de schoolvakanties werden de extra middagritten niet gereden. Op zaterdag werd er een uurdienst gereden tussen Hedel en Druten. Er werd alleen in de middag gereden van/naar 's-Hertogenbosch. Op zondag werd er 1x per 2 uur gereden tussen Hedel en Druten.

In de dienstregeling 2004/2005 werd het traject 's-Hertogenbosch - Hedel alleen in de spitsuren bediend, dan reden twee ritten in de schoolrichting ook via het Jeroen Boschcollege. Buiten de spitsuren hadden reizigers bij de halte Blankensteijn aansluiting op lijn 166. Van maandag t/m zaterdag overdag werd 1x per uur gereden en op zondag overdag 1x per 2 uur. De laatste rit reed elke dag in beide richtingen rond 20:00.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 12 december 2010 werden de concessie Achterhoek en Rivierenland samengevoegd tot de concessie Achterhoek-Rivierenland. Na de aanbesteding was deze gewonnen door Arriva, die aanvankelijk alleen de busdiensten overnam. De treinen in dezelfde regio worden pas in 2013 overgenomen.
Op 12 december 2010 werd de dienstregeling uitgebreid naar een halfuursdienst van maandag tot en met zaterdag overdag en een uurdienst op de overige momenten. Alle ritten gingen tevens het hele traject rijden tussen Druten en 's-Hertogenbosch, maar het aantal tussengelegen haltes werd flink verminderd. Ten slotte werden de ochtendritten via het Jeroen Boschcollege afgesplitst en ondergebracht bij lijnnummer 665.

Op 9 december 2018 werd de frequentie op zaterdagochtend over het hele traject verlaagd naar 1x per uur en werd de frequentie op zaterdagmiddag tussen Kerkdriel en Druten verlaagd naar 1x per uur. In beide gevallen lag de geringe bezetting hieraan ten grondslag.

Op een onbekend moment werd de halte N831/Wordenseweg hernoemd naar Wordenseweg.

Op 15 december 2019 werd de frequentie tijdens de vakantieperioden in de daluren (grofweg 09:00 - 14:00) verlaagd naar 1x per uur vanwege de geringere bezetting. De extra rit in de ochtendspits vanuit Druten ging voortaan beginnen in Wamel vanwege het mindere aantal reizigers en de resterende capaciteit in de overige bussen.