Lijn 160 Goudswaard Nicolaas van Puttenstraat - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 160
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 31 mei 1981
Voorganger(s) 39
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 160 op de Zuiderparkweg te Rotterdam.

Lijn 160 rijdt van Goudswaard via Piershil, Nieuw-Beijerland, Oud-Beijerland en Heinenoord naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits wordt richting Goudswaard in Oud-Beijerland via industrieterrein De Bosschen gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Goudswaard, Nicolaas van Puttenstraat  
Route rsr.svg Goudswaard, Molendijk  
Route rsr.svg Goudswaard, Steegjesdijk  
Route rsr.svg Piershil, Buitenom  
Route rsr.svg Nieuw-Beijerland, Buitenom  
Route rsr.svg Nieuw-Beijerland, Langeweg  
Route rsr.svg Oud-Beijerland, Zinkweg  
Route rsr.svg Oud-Beijerland, Mariniersweg  
Route rsr.svg Oud-Beijerland, Willem van Vlietstraat  
Route rsr.svg Oud-Beijerland, Karel Doormanstraat  
Route rhlr.svg Oud-Beijerland, Steenenstraat  
Route rhlr.svg Oud-Beijerland, Prinses Irenestraat  
Route rhrr.svg Oud-Beijerland, Julianastraat  
Route rrar.svg Oud-Beijerland, Sportlaan  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Oud-Beijerland, De Bosschen  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Oud-Beijerland, Jan van der Heijdenstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Oud-Beijerland, Poortwijk  
Route rarr.svg Heinenoord, Sporthal  
Route rsr.svg Heinenoord, Noordseweg  
Route rsBr.svg Heinenoord, Busstation    
Route rsr.svg Rotterdam, Vaanweg  
Route rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd bij de ZWN de Mobilofoon in gebruik genomen. Dit systeem kon binnen één regio echter geen dubbele lijnnummers herkennen, daarom werd het lijn 39 op die datum vernummerd naar 160. De route en dienstregeling bleven vrijwel ongewijzigd gehandhaafd. De lijn bleef van maandag tot en met zaterdag overdag 1x/uur rijden, waarbij in de spitsrichting enkele ritten via Heinenoord Dorp en Goidschalxoord Dorp reden. In de late avonduren en op zondag werd 1x per 2 uur gereden.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot de ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een dienstregeling uit bij deze vervoerder. Deze lijn bleef ongewijzigd.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Vanaf 1 juni 1997 gingen de ritten na 19:00 uur en op zondag de gehele dag niet meer door Nieuw-Beijerland rijden, maar buitenom over de provincialeweg. De halte Dorp kwam op die tijdstippen te vervallen en reizigers konden dan gebruik maken van de halte Molen bij de afslag naar het dorp op de Provincialeweg.

Voormalige route via Nieuw-Beijerland Dorp (05-1981 - 06-1997)
Halte
Route rsr.svg Piershil, Buitenom  
Route rrar.svg Nieuw-Beijerland, Buitenom  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Nieuw-Beijerland, Dorp  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Nieuw-Beijerland, Molen  
Route rarr.svg Oud-Beijerland, Zinkweg  

Volgende concessie (2008)

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
De dienstregeling werd vanaf diezelfde datum uitgebreid met vroegere en latere ritten.

Vanaf 4 januari 2009 ging de laatste rit van Goudswaard naar Heinenoord op zaterdagavond verder rijden naar Beurs en het Centraal Station ten behoeve van uitgaanspubliek, deze rit bediende metrostation Zuidplein dan niet.

Vanaf 28 maart 2010 ging deze lijn van maandag tot en met zaterdag overdag via Heinenoord Dorp rijden in plaats van de busbaan langs de N217, om aldaar lijn 161 te versterken. In de ochtendspits werd richting Goudswaard voortaan via Industrieterrein De Bosschen gereden in plaats van via halte Poortwijk.

Op 25 januari 2015 werden alle ritten in de avonduren en op zondag ingekort tot Heinenoord. Doorgaande reizigers naar Rotterdam konden daar overstappen op lijn 161 of 164.

Volgende concessie (2015)

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor die vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Voortaan ging lijn 160 altijd via het dorp Heinenoord rijden ter vervanging van de opgeheven lijn 161. Verder werd de frequentie op werkdagen tijdens de daluren verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur en alle ritten van 160 rijden voortaan van en naar Rotterdam. De zaterdagavondrit naar Rotterdam Centraal kwam te vervallen.

Voormalige route naar Rotterdam Centraal Station (01-2008 - 12-2015)
Halte
Route rsr.svgRoute rlr.svg Heinenoord, Noordseweg  
Route raBr.svg Heinenoord, Busstation  
Route rrar.svg Rotterdam, Vaanweg  
Route rsM0.svgRoute rlr.svg Rotterdam, Zuidplein  
Route rer.svgRoute rhlMr.svg Rotterdam, Beurs  
Route rer.svgRoute rhlT0.svg Rotterdam, Centraal Station