Lijn 140 Utrecht Centraal Station - Haarlem Station NS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 140
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1980 - 1994),
NZH (1994 - 1999),
Connexxion (1999 - 2002)
Regio's Midden-Utrecht,
West-Utrecht,
Amstelland-Meerlanden,
Haarlem-IJmond
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200, Den Oudsten B88, Berkhof Premier, Bova Futura, Berkhof Duvedec
Periode 31 mei 1981 t/m 15 december 2002
Voorganger(s) 40
Opvolger(s) 140, 140
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur
Lijn 140 staat in de NZH-tijd op het Streekbusstation in Utrecht.

Lijn 140 reed van Utrecht via Vinkeveen, Mijdrecht, Uithoorn, Aalsmeer, Hoofddorp en Heemstede naar Haarlem.

In de spitsuren werd tussen Utrecht en Uithoorn elk kwartier gereden en in de spitsrichting werd eveneens elk kwartier gereden tussen Haarlem en Aalsmeer.

Route

Route buiten Utrecht en Hoofddorp is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Centraal Station  
Route rsr.svg Utrecht, Kanonstraat  
Route rsr.svg Utrecht, Majellapark  
Route rhlr.svg Utrecht, Lage Weide/A2  
Route rsr.svg Vinkeveen, Viaduct  
Route rrar.svg Vinkeveen, Kerklaan  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Wilnis, Burg. de Voogtlaan  
Route rarr.svg Mijdrecht, Rondweg  
Route rrar.svg Mijdrecht, Dukaton  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Uithoorn, Busstation    
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Aalsmeer, Hortensiaplein  
Route rarr.svg Aalsmeer, TV-studio  
Route rsTr.svg Hoofddorp, Station  
Route rsr.svg Hoofddorp, Raadhuis  
Route rsr.svg Hoofddorp, Melis Spaansweg  
Route rsr.svg Hoofddorp, R.K. Kerk  
Route rsr.svg Hoofddorp, Houtwijkerveld  
Route rsr.svg Hoofddorp, Haarlemmermeersebos  
Route rsr.svg Heemstede, Wipperplein  
Route rsr.svg Haarlem, Tempeliersstraat  
Route rsT0.svg Haarlem, Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd ook in de rest van het vervoergebied van Centraal Nederland de Mobilofoon in gebruik genomen. Net als een jaar eerder werden veel lijnnummers gewijzigd, zodat geen dubbele lijnen meer in het vervoergebied reden. De oude lijn 40 kreeg op die datum het nieuwe lijnnummer 140. In de route en dienstregeling vonden (vrijwel) geen wijzigingen plaats.

In de dienstregeling 1981/1982 werd van maandag t/m zaterdag overdag elk half uur over het hele traject gereden. In de spitsrichting werd tussen Utrecht en Aalsmeer zelfs elk kwartier gereden, deze extra ritten reden non-stop via de provinciale weg N201. Op zondag werd 1x/uur het hele traject gereden en 1x/uur tussen Uithoorn en Haarlem. Van maandag- t/m zaterdagavond werd 1x/uur het hele traject gereden, op zondagavond werd dit aangevuld met extra ritten tussen Utrecht en Aalsmeer v.v.

Op 3 juni 1984 werd de frequentie tussen Uithoorn en Hoofddorp op zondag verlaagd naar 1x/uur vanwege de geringere bezetting. Tevens werden enkele nachtritten aan de dienstregeling toegevoegd. In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gingen twee ritten van Aalsmeer Van Cleeffkade naar Uithoorn Busstation rijden en drie ritten van Uithoorn Busstation naar Aalsmeer Hortensiaplein

Op 31 mei 1987 werden de sneldienstritten Aalsmeer - Utrecht in de spitsrichting afgesplitst en ondergebracht bij het nieuwe lijnnummer 190. Deze nieuwe lijn ging in de ochtendspits 2x van Aalsmeer naar Utrecht rijden en in de middagspits 5x van Utrecht naar Aalsmeer.

Op 28 mei 1989 werd het aantal nachtritten in het weekeinde flink uitgebreid. Tussen 02:45 en 05:46 ging de lijn voortaan elk half uur rijden van Uithoorn naar Aalsmeer, waarbij wel een gat van één uur viel rond 04:30. Daarnaast vervielen de toegevoegde ritten op zondagmiddag tussen Haarlem en Hoofddorp, waardoor dientengevolge nog maar 1x/uur over het hele traject werd gereden.

In de dienstregeling 1996/1997 werd op maandag t/m zaterdag overdag een basis halfuurdienst gereden over het hele traject. In de ochtendspits werd tussen Utrecht en Uithoorn elk kwartier in beide richtingen, terwijl in de middagspits uitsluitend naar Uithoorn elk kwartier werd gereden. In de avonduren en op zondag werd 1x/uur het hele traject gereden en reden de bussen ook via Wilnis.

In de dienstregeling 1998/1999 gold de kwartierdienst tussen Utrecht en Uithoorn ook in de middagspits richting Utrecht. Ook de route via het Spaarne Ziekenhuis verviel, reizigers voor dit Ziekenhuis konden bij het Wipperplein overstappen op lijn 4 of 93.

Op 30 mei 1999 ging de NZH op in het nieuw ontstane Connexxion, tezamen met Oostnet, Midnet en de ZWN. De routevariant via Wilnis die in de avonduren en op zondag werd gereden kwam vanaf die datum te vervallen. Alle ritten gingen vanaf dan via de Provincialeweg rijden en sloegen Wilnis voortaan over.

Vanaf 2 juli 2000 werd een speciale vakantiedienstregeling geïntroduceerd voor de kerst- en zomervakantie. In die perioden werd op maandag t/m vrijdag overdag slechts 2x/uur over het hele traject gereden. De nachtritten waren inmiddels vervallen.

Vanaf 13 januari 2002 werd het aantal haltes in Utrecht gereduceerd tot, in de routestrip hierboven genoemde, haltes. Hierdoor konden ook de vertrektijden aangepast worden, die eveneens nodig waren bij Schiphol-Rijk omdat daar structureel filevorming ontstond met effect op de dienstregeling.

In de dienstregeling 2002 werd in de ochtendspits 4x/uur tussen Aalsmeer en Haarlem en tussen Utrecht en Uithoorn gereden. In de middagspits werd 4x/uur over het hele traject gereden, waarvan 2x/uur met overstap. Tussen de spitsuren in werd 4x/uur Aalsmeer - Haarlem gereden en 2x/uur verder naar Utrecht. Op zaterdag overdag werd 2x/uur het hele traject gereden en 's avonds/zondag werd 1x/uur het hele traject gereden, aangevuld met 1x/uur Aalsmeer - Haarlem.

Op 15 december 2002 ging de eerste (en enige) concessie Utrecht-Noordwest in, die gewonnen was door de BBA. Deze lijn werd geknipt in Uithoorn. Het lijndeel Utrecht - Uithoorn werd voortaan door de BBA gereden en het lijndeel Haarlem - Uithoorn werd voortaan door Connexxion gereden. Beide lijndelen bleven onderling wel een aansluiting bieden van ongeveer 2 minuten.


Voormalige routes

Voormalige route via het Spaarne Ziekenhuis in Heemstede (05-1981 - 05-1998)

Halte
Route rsr.svg Heemstede, Wipperplein  
Route rsr.svg Heemstede, Spaarne Ziekenhuis (voorheen Diaconessen Zkh.)  
Route rsr.svg Haarlem, Tempeliersstraat