Lijn 10 Amsterdam, Van Hallstraat - Azartplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 10
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Combino
Rijdt sinds 3 mei 2004
Voorganger(s) 10
Frequenties
Spits 6x/uur
Dal 6x/uur
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 4x/uur

10.pngLijnkleur10.svg

Lijn10.png
GVB 2074 op lijn 10 vlak voor het eindpunt in de Van Hallstraat

Lijn 10 is de oudste elektrische tramlijn van Amsterdam en verbindt de Van Hallstraat in de Staatsliedenbuurt via de zogenaamde binnenring met het Azartplein op het Java Eiland. De standplaats bevindt zich in de Van Hallstraat.

Route

Halte
Route 0sr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Van Limburg Stirumstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, De Wittenkade
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Nassaukade
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Marnixplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Bloemgracht
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Rozengracht
 
Route rsBr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Leidseplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Spiegelgracht
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Weteringcircuit
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Frederiksplein
 
Route rsMr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Korte 's-Gravesandestraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Alexanderplein
 
Route rsr.svg
Amsterdam, Hoogte Kadijk
 
Route rsr.svg
Amsterdam, 1e Coehoornstraat
 
Route rsr.svg
Amsterdam, 1e Leeghwaterstraat
 
Route rsr.svg
 
Route rsr.svg
Amsterdam, C. van Eesterenlaan
 
Route rs0.svg
Amsterdam, Azartplein
 

Historie

In 1873 werd een paardenomnibuslijn geïntroduceerd van het Leidsche Bosch (Leidsebosje) via de Leidschestraat en Kerkstraat naar de (Plantage) Kerklaan. Vanaf daar reed de lijn verder via de Franschelaan (Henri Polaklaan), Heerengracht en Schippersgracht naar de Kampersteiger (ongeveer Prins Hendrikkade bij de Sint Nicolaaskerk). Al na een maand werd deze lijn ingekort tot de (Plantage) Kerklaan en in 1875 werd deze lijn vervangen door een paardentram, waarmee het de Amsterdamse primeur had. De lijn werd daarbij verlegd via de Weteringschans, Weesperstraat en Nieuwe Kerkstraat, en in 1891 nogmaals via de Roetersstraat.

Aan de andere kant van de stad werd in 1883 een paardentramlijn in dienst gesteld door de gehele Marnixstraat, van het Leidscheplein naar de Brouwersgracht. In 1892 werd de lijn een paar meter verlengd naar het Haarlemmerplein. In 1900 verscheen op dit traject een compleet nieuw verschijnsel voor Amsterdam: een elektrische tram. Naar verluid gingen toeschouwers op de grond liggen om onder de tram te kijken of dáár dan misschien het paard zat. De dienst begon op 14 augustus op het traject Leidseplein - Brouwersgracht en vanaf september reed de lijn via het Haarlemmerplein door naar de Planciusstraat.

In 1904 werd de andere hierboven genoemde paardentramlijn ook geëlektrificeerd en opgenomen in lijn 10. Deze reed voortaan vanaf het Leidscheplein verder via de Weteringschans, Roetersstraat, Plantage Middenlaan en Linnaeusstraat naar het toenmalige Muiderpoortstation (of station M.P. zoals het ook wel genoemd werd) bij de 1e Van Swindenstraat. In 1907 werd aan het andere uiteinde de heden ten dage nog bestaande keerlus via de Zoutkeetsgracht, Houtmankade en 1e Breeuwersstraat in gebruik genomen. In 1925 verviel het ommetje via de Plantage en werd vanuit de Sarphatistraat rechtdoor gereden naar het Alexanderplein.

In de oorlog wijzigden beide eindpunten. In 1940 werd de lijn vanaf het Tropenmuseum verlegd via de Zeeburgerdijk en Borneostraat naar de Molukkenstraat, met een eindpunt bij de Sumatrastraat. In 1942 werd de lijn vanaf het Marnixplein verlegd via de Nassaukade, 2e Nassaustraat, Van Limburg Stirumstraat en Van der Hoopstraat naar de Van Hallstraat, met een lus via de Groen van Prinstererstraat en Haarlemmerweg.

Na de oorlog keerde de lijn via dezelfde route weer terug en bleef zo rijden tot 1951, toen werd de lus bij de Van Hallstraat iets gewijzigd: de sporen op de Haarlemmerweg verdwenen en verschoven een straatje naar het zuiden (Joan Melchior Kemperstraat). In 1961 keerde het ommetje via de Plantage, dat in 1925 was verdwenen, weer terug, om in 1972 weer te verdwijnen. De lijn werd toen, vanwege de metrobouw bij het Weesperplein, verlegd vanaf het Weesperplein via Rhijnspoorplein, Mauritskade, Spinozastraat en Sarphatistraat naar het Alexanderplein en zo weer verder naar de Molukkenstraat. Nadat de lijn vanaf 1976 een tijdje via Nieuwe Amstelbrug en Oosterpark had gereden, werd vanaf 1977 weer gewoon door de Sarphatistraat gereden.

In 1980 werd het eindpunt in de Molukkenstraat verlaten en werd de lijn via de Insulindeweg naar het Flevopark geleid. In 1986 verdween de lijn daar alweer en werd de lijn ingekort tot het Javaplein. Omdat daar geen keermogelijkheid is, reed de lijn vanaf daar door als lijn 6 naar het Stadionplein, omgekeerd reden dus trams van lijn 6 verder als lijn 10. In 1989 werd dit iets gewijzigd door de lijnen allebei een grote lus door de wijk te laten rijden, tegen elkaar in. Lijn 10 reed vanaf de Sarphatistraat via Alexanderplein, Zeeburgerdijk, Borneostraat, Javaplein, Molukkenstraat, Insulindeweg, Oosterpark en Korte 's-Gravesandestraat. Lijn 6 deed dit dus tegengesteld, en vanaf 1998 deed lijn 7 dat.

In 2004 volgde de laatste wijziging: lijn 10 werd vanaf het Alexanderplein verlegd via de Sarphatistraat, Czaar Peterstraat, Fred Petterbaan, Oostelijke Handelskade en Verbindingsdam naar het Azartplein op het Java Eiland.

Per 15 december 2013 kwam de halte Oosteinde te vervallen.
Per 14 december 2014 kwam de halte Raamplein te vervallen.