Lijn 100 Groningen Centraal Station - Eelde Airport

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 100
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie GD
Lijnsoort Streekbus
Formule Airportlink
Materieel Ebusco 2.1,
Mercedes-Benz Citaro LE
Rijdt sinds 25 maart 2018
Voorganger(s) 100
Frequenties
Maandag 3x/dag (beide richtingen)
Dinsdag 3x/dag (beide richtingen)
Woensdag 3x/dag (beide richtingen)
Donderdag 3x/dag (beide richtingen)
Vrijdag 3x/dag (beide richtingen)
Zaterdag 2x/dag (naar Eelde)
1x/dag (naar Groningen)
Zondag 1x/dag (naar Eelde)
2x/dag (naar Groningen)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 100 rijdt over het Emmaplein in Groningen.

Lijn 100 rijdt van station Groningen via Groningen-Centrum naar Airport Eelde.

Dienstregeling

  • Op doordeweekse dagen rijdt naar Eelde een rit in de vroege ochtend, een rit halverwege de ochtend en een rit halverwege de middag. Naar Groningen rijdt een rit halverwege de ochtend, een rit halverwege de middag en een rit halverwege de avond.
  • Op zaterdag rijdt naar Eelde een rit in de vroege ochtend en een rit halverwege de ochtend. Naar Groningen rijdt een rit halverwege de ochtend.
  • Op zondag rijdt naar Eelde een rit aan het einde van de middag en rijdt naar Groningen een rit aan het begin van de avond en een rit halverwege de avond.
  • Tijdens de vakanties kunnen meer ritten gereden worden dan hierboven vermeld.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie GD is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,126 0,132 0,151 0,153 0,155 0,157 0,157 0,157 0,166

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Hoofdstation  
Route rsr.svg Groningen, Hereplein  
Route rsr.svg Groningen, Zuiderdiep    
Route rsr.svg Groningen, Schoolholm  
Route rdr.svg stopt niet bij tussengelegen haltes  
Route rs0.svg Eelde, Airport  

Geschiedenis

Op 25 maart 2018 werd de route in Groningen gewijzigd. De bus rijdt voortaan vanaf het Hoofdstation via Groningen-Centrum naar Eelde, waarbij de bediening van het UMCG is komen te vervallen. Bovendien worden enkele ritten toegevoegd.

Op 9 december 2018 werd de dienstregeling aangepast. De avondrit op doordeweekse dagen richting Eelde kwam te vervallen en op zondag kwam één rit richting Eelde te vervallen, maar werd richting Groningen een nieuwe rit toegevoegd.