Leiden Transferium A44

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Busstation.svg
Busstation Transferium A44
Plaats Leiden
Concessie(s) Zuid-Holland Noord
Vervoerder(s) Arriva
Vorm perronbusstation
Type statisch

Transferium A44 ('t Schouw) is een P+R-terrein met een busstation aan de A44 ter hoogte van Leiden. Dit transferium dient als overstappunt op het OV in de richting van zowel Leiden als Den Haag. In de richting van Leiden reed tot en met december 2004 een speciale P+R-bus (lijn 11) naar Leiden Centraal.

Gratis bus

Van januari tot en met december 2004 waren de buslijnen 88 (tegenwoordig 386) en 95 (tegenwoordig 385) gratis in het kader van een proef van de provincie. Het experiment bleek achteraf niet succesvol in de ogen van de provincie, omdat vooral dagjesmensen en geen forensen van de gratis bus gebruik maakten.

Busstation

Er zijn twee halteplaatsen op het busstation. De lijnen richting Valkenburg, Katwijk en Noordwijk stoppen aan de noordzijde van de Plesmanlaan. Deze halte is bereikbaar door een loopbrug. Aan de zuidzijde van de Plesmanlaan is een ander busperron; de lijnen richting Leiden stoppen hier.

Voorheen kende het busstation ook een halteperron voor de Qliners richting Den Haag en aan de oostzijde van de A44 langs een busafrit van de snelweg een halte voor de lijnen naar Oegstgeest en Lisse. Wegens werkzaamheden aan de A44 in het kader van de Rijnlandroute zijn deze haltes verdwenen, de bussen rijden voortaan over de A44 / over de Valkenburgseweg. Wegens dezelfde werkzaamheden zal het gehele busstation in de loop van 2019 verdwijnen, en vervangen worden door een halte Nieuw Rhijngeest/N206 aan de N206, verderop richting Katwijk.

Lijnen

Route
30 Leiden - Valkenburg - Katwijk aan den Rijn - Katwijk Raadhuis - Katwijk Rijnsoever Streekbus Arriva Gebied.svg
31 Leiden - Valkenburg - Katwijk aan den Rijn - Katwijk Raadhuis - Katwijk aan Zee Streekbus Arriva Gebied.svg
38 Leiden - Valkenburg - Katwijk aan den Rijn - Katwijk Streekbus Arriva Gebied.svg
221 Leiden - Valkenburg - N206 - Noordwijk Streekbus Arriva Gebied.svg
230 Leiden → Valkenburg → Katwijk aan den Rijn → Katwijk Raadhuis → Katwijk Rijnsoever Streekbus Arriva Gebied.svg

Historische dienstregeling