IJmondlijn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
IJmondlijn
Naam IJmondlijn
Lengte 5,7 km
Geopend 1867, 1883
Gesloten 1994, 2003
Heropend 1996
Huidige status Opgebroken
Geëlektrificeerd 1927
Aantal sporen 1
Vervoerders NS, Lovers Rail

De IJmondlijn betreft het voormalige traject Santpoort Noord - IJmuiden. Het traject tussen Santpoort Noord en Velsen werd geopend op 1 mei 1867; het traject tussen Velsen en IJmuiden op 1 november 1883.

De lijn was een zijtak van de spoorlijn Haarlem - Uitgeest. De stations Driehuis Westerveld, Velsen Zeeweg en Velsen-IJmuiden Oost lagen oorspronkelijk aan de lijn naar Uitgeest; met de opening van de Velsertunnel in 1957 werd de splitsing verplaatst naar Santpoort Noord en kwamen deze drie stations aan de zijlijn te liggen.

Op 25 september 1983 reden tussen Santpoort Noord en IJmuiden voor laatst NS-reizigerstreinen. In januari 1984 werd de bovenleiding op het traject weggehaald. In 1994 werd de spoorlijn, die met name nog gebruikt werd voor vervoer van vis in koelwagens, gesloten. Oorspronkelijk was het traject tweesporig, maar na het stopzetten van het reizigersvervoer werd nog maar één spoor gebruikt. Het tweede spoor werd opgebroken in 1989.

Tussen augustus 1996 en december 1999 werd de lijn nog kort gebruikt door Lovers Rail dat een treindienst tussen IJmuiden en Amsterdam Centraal reed. In 2003 is het baanvak helemaal gesloten. De restanten van de spoorlijn zijn nog een lange tijd blijven liggen, vaak overwoekerd in de bossen en struiken. Vanaf 2014 werd begonnen met de opbraak van de lijn; op een groot deel van de lijn werd een busbaan aangelegd; deze werd in april 2016 in gebruik genomen.

Traject

  Station
Route 0sr.svg Santpoort Noord
Route AtnLv.png lijn naar Uitgeest  
Route vAtvRv.png lijn van Haarlem  
Route gsr.svg Westerveld  
Route gsr.svg Velsen Zeeweg  
Route gsr.svg Velsen-IJmuiden Oost  
Route vAtnLv.png lijn naar Uitgeest  
Route gsr.svg IJmuiden Casembrootstraat  
Route gsr.svg IJmuiden Julianakade  
Route vEind.png IJmuiden  

Zie ook

IJmondlijn op 'Verlaten Spoor.nl'