Hybride bussen in Zuid-Holland

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Sinds het najaar van 2009 heeft Connexxion in de concessie Duin- en Bollenstreek en Midden-Holland de beschikking over vier zogenaamde hybride bussen van het type Van Hool A300 (newA300 Hybrid). Bij deze hybride aandrijving wordt er gebruikt gemaakt van zowel diesel- als elektrische aandrijving. Tijdens het remmen wordt er energie opgeslagen en deze energie kan bij het wegrijden weer worden gebruikt. Hierdoor wordt er onder andere brandstof bespaard en kunnen de bussen een stuk stiller wegrijden bij de halte[1].

Sinds september 2009 worden de bussen ingezet op de stadslijnen van Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda[2]. De wagenparknummers van deze bussen bedragen 4883-4886. Een uitgebreide fotoreportage van de presentatie is hier te bekijken: http://j.veerkamp.fotopic.net/c1752943.html. Deze bussen waren onderdeel van het testprogramma van Van Hool.

Bij de toekenning van de verlenging van de bestaande busconcessie in Zuid-Holland, heeft Connexxion nog twintig bussen van hetzelfde type besteld[3]. Deze bussen zijn, op basis van gebruikerservaringen, verbeterd op onder meer rijeigenschappen en rijcomfort. Zo zouden de bussen minder inwendig geluid produceren en zijn op een aantal plaatsen de 'opstapjes' bij de stoelen verwijderd. Op 21 mei 2010 zijn op een tiental bussen tekeningen van leerlingen van enkele basisscholen uit de Leidse omgeving onthuld[4]. Inmiddels worden de bussen ingezet op de stadsdiensten van Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden, maar worden ze ook ingezet op enkele ritten op streeklijnen.

Inzet

Vervoerder Serie Type Concessie(s) Opmerkingen Afbeelding
Arriva 4832 - 4852 newA300H Concessie Zuid-Holland Noord Tweede serie hybride bussen (blauw/witte uitvoering bij Connexxion) Overgespoten in donkere en lichte groentinten. Arriva 4846, Leiden Centraal.jpg
Arriva 4883 - 4886 newA300H Concessie Zuid-Holland Noord Eerste serie hybride bussen (groene uitvoering bij Connexxion) Overgespoten in lichte groentinten Arriva4883.jpg


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. Connexxion Hybride bussen in Zuid-Holland
  2. Connexxion neemt hybride bussen in gebruik http://portal.ovinnederland.nl/toon_artikel.php?artikel_id=603
  3. Provincie Zuid-Holland Verlenging contract en nieuwe bussen voor Connexxion
  4. Provincie Zuid-Holland Scholieren laten hybride bussen opvallen