Grünstadt

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Grünstadt
Plaats Grünstadt
Land Duitsland
Verkorting RGR
Vervoerder(s) DB Regio Südwest
Overstap op overig OV Ja
Grünstadt is een station in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Het ligt aan de Pfälzische Nordbahn en is daarnaast het beginpunt van de Eistalbahn. Tot 1967 was het ook het beginpunt van de spoorlijn Grünstadt - Altleiningen.

In 1976 werd de Eistalbahn gesloten, in 1984 gevolgd door het stuk van de Pfälzische Nordbahn tussen Grünstadt en Monsheim. Het station, ooit een knooppunt van vijf spoorlijnen, werd daarmee een kopstation. In 1995 werd de Pfälzische Nordbahn weer volledig in gebruik genomen, en ook de Eistalbahn werd weer gedeeltelijk heropend. Sindsdien is het station weer een overstappunt voor diverse spoorlijnen.

Na de heropening van de twee spoorlijnen werd in 1997 begonnen met een volledige verbouwing van het station, waarbij het aantal perronsporen van vijf naar drie werd teruggebracht. Spoor 1 en 2 verdwenen daarbij, zodat er ruimte kwam voor een busstation tussen het stationsgebouw en de overgebleven perronsporen.

Trein

In de dienstregeling 2018 stoppen de volgende treinen op station Grünstadt:

Lijn Traject Vervoerder Freq. Opmerkingen
RB45 Neustadt (Weinstr) Hbf - Freinsheim - Grünstadt - Monsheim DB Regio Südwest 1x/uur Geen doorgaande treinen over Grünstadt.
RB46 Frankenthal Hbf - Freinsheim - Grünstadt - Ramsen DB Regio Südwest 1x/uur Rijdt op zondag naar Eiswoog.

Let op: Dit overzicht bevat alleen informatie over regionale treindiensten en is mogelijk niet volledig.