Dienstregeling concessie Stadsvervoer Amsterdam 2009

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Vanaf 14 december 2008 verandert de dienstregeling van de metro's, trams en bussen in de regio Amsterdam. In de meeste gevallen gaat het om andere vertrektijden en van een aantal lijnen wordt ook de route aangepast.

Wijzigingen in het dagnet

 • Sternet bus 195 van Schiphol naar Station Lelylaan biedt u een snellere route tussen Schiphol en bedrijventerrein Riekerpolder. Een rit van Schiphol Plaza naar IBM duurt nog zo’n 15 minuten. Na Riekerpolder rijdt bus 195 een gewijzigde route via het Slotervaartziekenhuis en Nieuw Sloten naar Station Lelylaan. Overdag krijgt bus 195 tussen Station Lelylaan en Nieuw Sloten versterking van de nieuwe bus 95.
 • Bus 19 en 63 wisselen tussen het Osdorpplein en Station Lelylaan van route.
 • Bus 19 brengt u via een kortere en snellere route van Osdorp en Station Lelylaan en vervangt op dit traject bus 63.
 • Bus 63 rijdt van Osdorp De Aker na het Osdorpplein voortaan via onder andere de Wolbrantskerkweg, het oostelijk deel van Nieuw Sloten en het Slotervaartziekenhuis naar Station Lelylaan. De lijn verbindt hiermee een groot aantal voorzieningen, zoals de begraafplaats Westgaarde, het winkelcentrum Osdorpplein, de voorzieningen op de Wolbrandtskerkweg en het ziekenhuis.
 • Tram 1 en 17 gaan in de ochtendspits iedere vijf minuten rijden.
 • Tram 1, 2 en 5 die over het drukke Leidseplein en de Leidsestraat rijden, gaan op diverse momenten vaker rijden. De middagspits, waarin iedere 6 minuten wordt gereden, wordt met een halfuur verlengd tot 18.00 u. Daarna wordt op weekdagen tot 20:00 u. iedere 7,5 minuut gereden. Op donderdag, vrijdag en zaterdag tot middernacht iedere tien minuten. In het weekend wordt er al vanaf 11:00 u. iedere 7,5 minuut gereden.
 • Tram 4, 13, 16, 17 en 24 gaan in de middagspits en tijdens het weekend vaker rijden. Hierdoor wordt doordeweeks na 17:30 u. en in het weekend tussen 11:00 u. en 13:00 u. extra gereden. Tram 4 gaat op zondag iedere 10 minuten rijden. Tram 9 gaat op zaterdag iedere 7,5 minuut rijden.
 • Tram 16 en 24 krijgen tijdens de spitsuren op werkdagen een iets lagere frequentie en rijden dan i.p.v. tien keer, acht keer per uur. Vanaf het Centraal Station vertrekt dan in de spits iedere vier minuten een rit naar het VU/medisch centrum. De eerste rit van tram 16 ’s ochtends wordt vervroegd. Vanaf het Centraal Station vertrekt de eerste rit op werkdagen rond 6:30 u, op zaterdag 7:00 u en op zondag 8:00 u.
 • De eerste rit van bus 32 en 33 wordt vervroegd en komt voortaan tegen 6:15 u aan op het Centraal Station.
 • De frequentie van bus 43 wordt in de avond verdubbeld tot ieder kwartier.
 • De frequentie van bus 48 wordt fors uitgebreid. Bus 48 rijdt overdag iedere 10 minuten en ’s avonds ieder kwartier in plaats van ieder halfuur.

Wijzigingen in het nachtnet

Station Sloterdijk en Schiphol:

 • Met de nieuwe nachtbus 348 wordt Station Sloterdijk opgenomen in het nachtnet. Deze nachtbus rijdt tussen het Centraal Station en Station Sloterdijk via het Leidseplein, de Staatsliedenbuurt, de Spaarndammerbuurt en de hotels langs de Transformatorweg.
 • Sternetbus 192 rijdt voortaan ’s nachts als nachtbus 392 ieder uur tussen Station Sloterdijk en Schiphol Plaza.
 • Nachtbus 358 rijdt voortaan tot aan Badhoevedorp. De nachtbussen 358 en 392 zijn qua rijdtijden in Badhoevedorp zo op elkaar afgestemd dat we u de overstap kunnen garanderen van nachtbus 358 op de 392 richting Schiphol. Als u gebruik wilt maken van deze overstap vragen wij u dit even aan te geven bij de chauffeur.

Station Bijlmer ArenA:

 • De verbinding Amsterdam Zuidoost met Station Bijlmer ArenA wordt in de nacht sterk verbeterd, doordat nachtbus 357 van Gaasperplas wordt verlengd naar dit station. Vanuit alle hoeken van Zuidoost kan straks met de nachtbus van en naar Station Bijlmer ArenA worden gereisd. Op dit station bestaat ook een overstap op de Zuidtangent (nachtlijn N30) naar Schiphol en Haarlem. Vanuit de binnenstad rijden nachtbus 355 en 357 naar Zuidoost en Station Bijlmer ArenA. Samen vertrekken deze twee lijnen doordeweeks om het halfuur en in het weekend om het kwartier richting Zuidoost.
 • Nachtbus 356 (CS - Bijlmermeer - CS) vervalt. Nachtbus 355 en 357 nemen de routes van deze bus over.

Osdorp / Oud-west:

 • Nachtbus 353 krijgt een snellere route naar Osdorp. Een rit vanaf het Centraal Station duurt straks zo’n tien minuten korter, doordat nachtbus 353 via het Haarlemmerplein een rechtstreekse route naar het Leidseplein krijgt. Vanaf het Leidseplein rijdt deze bus voortaan via de Kinkerstraat naar Osdorp en stopt ook op Station Lelylaan.
 • Nachtbus 351 vervalt. Nachtbus 353 neemt voor een deel de route van deze bus over. Het vervallen deel van de route van nachtbus 353 in de Spaardammerbuurt en Hempoint wordt overgenomen door de nieuwe nachtbus 348 naar Station Sloterdijk.

Amsterdam Noord:

 • Vanuit de binnenstad rijden nachtbus 361 en 363 naar Amsterdam Noord. Samen vertrekken deze lijnen doordeweeks om het halfuur en in het weekeinde om het kwartier richting Noord.
 • Nachtbus 362 naar Banne Buiksloot vervalt. De route in Banne Buiksloot wordt overgenomen door de nachtbussen 361 en 363.

De nieuwe nachtbusroutes:

Nachtbus 348 Centraal Station - Station Sloterdijk - Centraal Station
Nachtbus 352 Centraal Station - Geuzenveld - Centraal Station Centraal 
Nachtbus 353 Centraal Station - Osdorp De Aker - Centraal Station
Nachtbus 354 Centraal Station - Amstelveen Waardhuizen v.v.
Nachtbus 355 Centraal Station - Gein - Centraal Station
Nachtbus 357 Centraal Station - Bijlmermeer - Centraal Station
Nachtbus 358 Centraal Station - Badhoevedorp - Centraal Station
Nachtbus 359 Centraal Station - IJburg - Centraal Station
Nachtbus 361 Centraal Station - Banne Buiksloot - Centraal Station
Nachtbus 363 Centraal Station - Molenwijk - Centraal Station
Nachtbus 392 Station Sloterdijk - Schiphol Plaza v.v.
 • Tijdens de zomervakantieperiode rijdt er in het weekend een extra nachtbus om met name de gasten van Camping Vliegenbos te bedienen.
Nachtbus 360 Centraal Station – Buikslotermeerplein – Centraal Station