Dienstregeling concessie Oost-Brabant 2009

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De dienstregeling 2009 voor Oost-Brabant was geldig van 14 december 2008 t/m 12 december 2009 en werd gereden door Arriva. Het gebied omvatte het noordoosten van de provincie Noord-Brabant en grensde aan de concessies SRE, KAN zuid, Noord- en Midden-Limburg en Meierij met een stadsdienst in Oss. Drie lijnen werden door Hermes uit het SRE of uit Nijmegen gereden, een lijn werd gezamenlijk gereden.

Lijnennet

Lijn Route Opmerking
Stadsdienst Oss
1 Ruwaard - Zuid - Centraal Station
2 Ussen - Centraal Station
3 Mettegeupel - Centraal Station
4 Ruwaard - Centraal Station
Streeknet
23 Boxmeer Station - Helmond Station Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
25 Veghel Busstation - Helmond Station Werd in het weekend gereden door Hermes vanuit het SRE
90 Grave Busstation - 's-Hertogenbosch Station
91 Uden Busstation - Cuijk Station
92 Grave Busstation - Cuijk Station
93 Gennep Busstation - Boxmeer Station
96 Zeeland Udenseweg - Oss Station
99 Nijmegen Station - Uden Busstation Werd gereden door Hermes vanuit het KAN
121 Uden Busstation - Eindhoven Station Werd gereden door Hermes vanuit het SRE
152 Oss Station - Eindhoven Station Sneldienst, alleen maandag t/m zaterdag overdag
157 Oss Station - Eindhoven Station
162 's-Hertogenbosch Station - Oss Station
Buurtbussen
201 Maliskamp Lijsterbeslaan - Veghel Busstation
202 Heesch De Misse - Heeswijk-Dinther Zijlstraat
238 Grave Busstation - Boxmeer Maasziekenhuis
252 Herpen Herperduin - Dieden Achterstraat
253 Boerdonk Kerk - Lieshout Gemeentehuis
255 Boxmeer Maasziekenhuis - Venray Busstation
257 Schaijk Netjeshof - Oss Station
259 Landhorst Café Buitenlust - Rijkevoort Kerk
261 Nuland Rijksweg - Oss Station
292 Wilbertoord Kerk - Venray Busstation
296 Oss Station - Megen W. Kippstraat

Wijzigingen per 14 december 2008 per lijn

Ten opzichte van de vorige dienstregeling vonden enkele wijzigingen plaats. De grootste wijziging vond plaats in het tariefstelsel. Onder de naam "De Bus. Beter dus." werd op 1 januari 2009 de tweede fase van Goedkoop Openbaar Vervoer (GOV2) in Brabant gelanceerd. Naast het Nationaal Tariefsysteem kwamen goedkope vervoersbewijzen: een roze 15-strippenkaart voor 12- en 65+ waarmee voor 30 cent per rit gereisd kon worden (deze bestond al langer), een groene strippenkaart voor de overige reizigers waarbij voor 60 cent buiten de spits en 90 cent in de spitsuren gereisd kon worden, een dagkaart voor 3 uur welke ook voor 9 uur geldig was, een tweetal maandabonnementen voor het hele vervoersgebied (20 euro voor reizen vanaf 9 uur en 27 euro voor de gehele dag) en speciale abonnementen de Brabantliners 101, 400 en 401. Op 1 maart 2009 nam het SRE de dagkaart over en vanaf 5 april 2009 nam het SRE ook de abonnementen over (de roze strippenkaart was al geldig) waardoor de geldigheid van deze vervoersbewijzen werd vergroot naar de gehele provincie Noord-Brabant.

  • Lijn 25: in Veghel reed de bus uit Helmond voortaan door als lijn 158 naar 's-Herotgenbosch, lijn 158 uit Den Bosch reed verder als lijn 25 naar Helmond. Alle ritten werden gereden door Arriva. Voorheen werden de weekendritten gereden door Hermes. Snel ging Hermes al weer de weekendritten rijden.
  • Lijn 99: in de ochtendspits reden er vier extra ritten van Grave naar Nijmegen waardoor er tussen 6:39 en 8:09 elke tien minuten een bus naar Nijmegen reed. Op zaterdag reden de ritten van/naar Grave door naar Uden. Hierdoor ontstond op zaterdag een halfuursdienst van Nijmegen naar Uden.
  • Lijn 121: Hermes ging de gehele exploitatie verzorgen. Voorheen verzorgden Arriva en Hermes gezamenlijk de ritten op maandag t/m vrijdag tot 19:00, daarbuiten reed Arriva alle ritten.
  • Lijn 152: deze lijn ging voortaan ook op zaterdag rijden en reed dan een uurdienst. Samen met lijn 157 werd tussen Oss en Uden een halfuursdienst geboden. Op koopzondagen gingen er vier ritten van Uden naar Eindhoven en twee ritten terug rijden. De doordeweekse ritten die in Uden starten of eindigden deden dat bij de halte Hobostraat.
  • Lijn 157: samen met lijn 152 werd op zaterdag tussen Oss en Uden voortaan een halfuursdienst geboden. In Veghel werd voortaan richting Uden aansluiting geboden op lijn 159 uit 's-Hertogenbosch en richting Eindhoven op lijn 158 uit 's-Hertogenbosch.
  • Lijn 201: deze buurtbus reed voortaan vanaf station Rosmalen door naar de wijk Maliskamp
  • Lijn 238: de scholierenrit van Grave naar Cuijk reed voortaan rechtstreeks naar Cuijk. Gelijktijdig vertrok een reguliere rit in Grave.

Referenties

[1] Nieuwe dienstregeling streekvervoer Oost-Brabant