Dienstregeling concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem 2019

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 9 december 2018 gaat de nieuwe concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem in en vinden er grote wijzigingen plaats in de dienstregeling. Deze pagina geeft een overzicht van alle wijzigingen.

stadsBuzz Drechtsteden

Lijn 2 blijft op het trajectdeel tussen Dubbeldam en station Dordrecht ongewijzigd, maar gaat daarna via het centrum en Hugo de Grootplein naar station Zwijndrecht rijden. Vanaf daar wordt de route van de lijnen 11 en 12 overgenomen tot aan Winkelcentrum Oude Land, waarna naar de Reeweg in Hendrik-Ido-Ambacht gereden wordt. Het trajectdeel van Zwijndrecht Nederhoven via het Ziekenhuis naar station Zwijndrecht komt te vervallen.

Hoewel de meeste vertrektijden met circa een kwartier verschuiven blijft de bedieningsperiode op het traject tussen Dubbeldam en station Dordrecht gelijk. De eerste rit vanuit Zwijndrecht naar Dordrecht in het weekend rijdt voortaan een half uur eerder. Daarnaast wordt de frequentie in Zwijndrecht verhoogd naar een halfuursdienst in beide richtingen. Voortaan wordt echter niet meer 's avonds in Zwijndrecht gereden, lijn 22 gaat de bediening van Nederhoven na 19.30 uur verzorgen.

Deze lijn wordt vanuit Oudelandshoek doorgetrokken naar station Stadspolders en gaat daarom ook in twee richtingen door Oudelandshoek heen rijden. De meeste vertrektijden verschuiven met ongeveer een kwartier, waardoor de eerste ritten iets later gereden worden en de laatste ritten wat eerder. Op zaterdag start de kwartiersdienst voortaan om 9.00 uur in plaats van 10.00 uur.

Deze lijn wordt vanaf Ziekenhuis Amstelwijck doorgetrokken naar een nieuw eindpunt aan de Laan van Europa. In de spitsuren wordt hiervandaan voortaan doorgereden naar Dordtse Kil III via de voormalige route van lijn 8. Ook de ritten van lijn 8 tussen Staart en Station werden opgenomen in de nieuwe lijn 4.

Na de Staart-West wordt lijn 4 in tweeën gesplitst: de helft van de ritten rijdt voortaan naar de Staart-Oost en gaat daar in twee richtingen van/naar de halte Baanhoekweg rijden. De andere helft van de ritten rijdt voortaan via Papendrecht Westpolder en Molenvliet naar Papendrecht Wilgendonk, waar ze de route van lijnen 14 en 15 overnemen. Het trajectdeel tussen Wilgendonk en de Oostpolder komt echter te vervallen, evenals de ritten door Papendrecht in de avond en op zondag. In de maanden april tot en met oktober rijden de ritten naar de Staart-Oost in het weekend voortaan tussen 9.00 uur en 19.00 uur verder naar de Hollandsche Biesbosch.

Van maandag tot en met vrijdag rijdt de eerste rit naar Amstelwijck voortaan 20 minuten eerder en op zaterdag reed de eerste rit voortaan een half uur later, maar begon direct de kwartiersdienst. Doordeweeks werd voortaan altijd elk kwartier gereden op het traject van Amstelwijck tot aan de Staart-Oost. Deze kwartiersdienst werd van maandag tot en met zaterdag voortaan tot 19.00 uur in plaats van 18.00 uur gereden. Zondags ging de eerste rit een half uur eerder rijden.

Deze lijn gaat voortaan wel in twee richtingen over de Stadspolderring rijden. De halte Bakema-erf komt te vervallen en wordt vervangen door een nieuw begin- en eindpunt bij station Stadspolders. Op maandag tot en met vrijdag vervalt de eerste rit richting Sterrenburg en gaat de tweede rit een kwartier eerder rijden. Zaterdags wordt de eerste rit voortaan een half uur later gereden.

Lijn 7 blijft nagenoeg ongewijzigd op het vervallen van de eerste rit in beide richtingen op werkdagen na. Ook rijdt de laatste rit vanuit Sterrenburg voortaan 45 minuten eerder. Op werkdagen begint de kwartiersdienst voortaan pas rond 7.00 uur maar loopt deze ook een half uur langer door, zaterdags wordt voortaan een half uur eerder al om het kwartier gereden. Vanaf het Centraal Station wordt voortaan via de Spuiweg naar halte Centrum gereden.

Deze lijn wordt een spitslijn naar Dordtse Kil als kwartiersverdichting van lijn 10. Het trajectdeel van Sliedrecht naar station Dordrecht wordt overgenomen van de opgeheven lijn 13 en eveneens beperkt tot een spitslijn. De frequentie in de spits wordt op dit trajectdeel echter wel verdubbeld tot 2x/uur. Het trajectdeel na halte Drechtwerk komt te vervallen, de haltes tot aan de Rijksstraatweg blijven echter bediend worden door lijn 10. Naar Dordtse Kil III gaat voortaan lijn 4 doorrijden vanuit Wielwijk. In Sliedrecht wordt voortaan via de HOV-as gereden, de route via de Kerkbuurt wordt overgenomen door lijn 75 en de route via Rembrandtlaan en Rivierdijk door lijn 77.

Lijn 10 blijft qua route in de binnenstad ongewijzigd, maar wordt uitgebreid met de route van lijn 8 en 9 naar de Krabbepolder en Dordtse Kil. Op tijden dat niet naar Dordtse Kil wordt gereden wordt lijn 10 verlengd naar P+R Weeskinderendijk. In de ochtendspits en brede avondspits wordt de frequentie tussen P-Energiehuis en P+R Weeskinderendijk verhoogd van 3x/uur naar 4x/uur, terwijl deze in de daluren op het binnenstadstraject verlaagd wordt naar 2x/uur. Naar Dordtse Kil wordt de frequentie in de daluren juist verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur. Ook tijdens de winkeluren op zaterdag en zondag gaat de frequentie in de binnenstad omhoog van 3x/uur naar 4x/uur. Daarnaast wordt de Krabbepolder voortaan ook buiten de spitsen bediend. Op zondag tot en met vrijdag vervallen alle ritten na 22.00 uur en op zaterdag vervalt de eerste en laatste rit in beide richtingen.

Deze lijn wordt ingekort tot het traject van station Zwijndrecht naar Ridderkerk en rijdt niet langer door Kort Ambacht en langs Swinhove, hier neemt lijn 22 het vervoer over. Vanaf station Zwijndrecht wordt voortaan via 't Veer naar Walburg gereden, daarna de bestaande route naar het Ziekenhuis. Vervolgens wordt voortaan via de Dreef en Laan van Welhorst naar Hendrik-Ido-Ambacht gereden, de route via het Zwembad en Cascade vervalt. Na de Volgerlanden wordt de route via halte Van Renesseborch overgenomen van lijn 92, waarna vanaf De Schoof ongewijzigd naar Ridderkerk gereden wordt. Halte Beneluxlaan wordt hernoemd tot Walburg. De belbusritten in de avond en op zondag komen te vervallen en op zaterdag rijdt de eerste rit voortaan ruim een uur later. De laatste rit naar Ridderkerk reed op maandag tot en met zaterdag voortaan een uur eerder en in de spits wordt de frequentie verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur.

Deze nieuwe lijn rijdt als ringlijn door Nederhoven en neemt de bediening van Swinhove en Kort Ambacht over van lijn 21. In Nederhoven wordt van maandag tot en met zaterdag overdag achter lijn 2 aan gereden. 's Avonds neemt lijn 22 de voormalige avondritten van lijn 11 en 12 over met op station Zwijndrecht een aansluiting naar Dordrecht aangezien lijn 2 dan niet meer rijdt. De laatste rit komt echter te vervallen. Op het gedeelte dat wordt overgenomen van lijn 21 wordt de frequentie verdubbeld naar 2x/uur.

stadsBuzz Gorinchem

Lijn 1 is de nieuwe basislijn van de Gorinchemse stadsdienst met enkele routevarianten afhankelijk van dag en tijdstip. Grote delen van de route worden overgenomen van de bestaande lijnen 1, 2, 3 en 4, maar het traject via de wijk Stalkaarsen is nieuw, evenals de halte bij de Evenementenhal. De verlaten routedelen via de Gildenwijk en de Haarsekade worden overgenomen door respectievelijk lijn 5 en lijn 80. Op alle dagen begint lijn 1 minimaal een halfuur later met rijden. De laatste ritten lopen uit op de eindpunten en keren niet terug naar het station.

De frequentie van lijn 5 in de Lingewijk wordt verdubbeld naar 2x/uur, ook op zaterdag. Tevens wordt de lijn vanaf het station doorgetrokken naar de Gildenwijk als vervanging van de oude lijnen 1 en 2, en wordt de zaterdagbediening tussen station en ziekenhuis hersteld. De dienstregeling van maandag t/m vrijdag start een halfuur eerder op, maar eindigt ook een halfuur later. Op zaterdag is de bediening sterk verruimd: de eerste rit vanaf de Lingewijk start anderhalf uur eerder, de laatste rit vertrekt een uur later.

Lijn 6 rijdt in de ochtend niet meer via Schelluinen en het Beatrixziekenhuis, maar altijd vice versa van station naar industrieterrein Avelingen West. Aan de bedieningstijden veranderde niets.

streekBuzz

Lijn 74 wordt vanaf Gelkenes, Schoonhovenseveer verlengd naar Groot-Ammers via de route van lijn 90. Bovendien gaat deze lijn alle dagen van de week gedurende de hele dag rijden, ook op de tijden dat voorheen belbuslijn 574 reed. In Groot-Ammers zijn bijna alle ritten gekoppeld aan lijn 93. De eerste rit richting Groot-Ammers (op zondag de eerste twee) start niet meer op station Gorinchem, maar in Nieuwpoort.

Lijn 75 rijdt vanaf Noordeloos niet langer naar Gorinchem, maar naar de nieuwe overstaphalte Meerkerk Knooppunt A27. In Sliedrecht neemt deze lijn de route via de Kerkbuurt over van lijn 13. Twee ritten na de ochtendspits rijden vanaf Meerkerk tot Goudriaan en vice versa; op deze tijden neemt buurtbus 701 het traject van en naar Sliedrecht over. De vertrektijden schuiven ongeveer een kwartier naar voren. De ritten na 19.00 uur en op zaterdag komen te vervallen, evenals de belbusritten onder lijnnummer 575 in de late avond en op zondag.

Lijn 77 wordt ingekort tot het traject tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Het trajectdeel tussen Hardinxveld-Giessendam en Boven-Hardinxveld wordt overgenomen door buurtbus 707. In Hardinxveld-Giessendam stopt de bus bij een nieuwe halte Gemeentehuis. De frequentie gaat (ook op zaterdag) omhoog naar 2x/uur. De eerste rit begint een halfuur later, de laatste rit houdt een halfuur eerder op. De belbusritten onder lijnnummer 577 in de avonduren en op zondag komen te vervallen.

Lijn 78 is een nieuwe lijn die in de avonduren de verbinding van Groot-Ammers, Gelkenes, Nieuwpoort, Langerak en Waal met Utrecht in stand houdt. In plaats van de doorgaande verbinding die overdag wordt geboden met lijn 90 rijdt lijn 78 van en Noordeloos, waar aansluiting bestaat op lijn 388 naar en uit Utrecht.

Lijn 79 neemt het traject van lijn 75 over tussen Gorinchem en Hoornaar. Na Hoornaar wordt niet langer naar Noordeloos gereden, maar naar het nieuwe Knooppunt A27 bij Meerkerk waar kan worden overgestapt op lijn 75 naar Noordeloos en verder. De ritten na 19.00 uur en op zaterdag komen te vervallen, evenals de belbusritten onder lijnnummer 575 in de late avond en op zondag.

Lijn 80 neemt het traject tussen Gorinchem en Meerkerk over van de lijnen 81 en 181, maar rijdt in Gorinchem niet langer via de Arkelsedijk. In plaats daarvan wordt via de Haarwijk en Papland naar Arkel gereden. Bij Meerkerk Knooppunt A27 rijden de bussen afwisselend door als lijn 75 of 79 naar respectievelijk Sliedrecht en Hoornaar. Lijn 80 rijdt 2x/uur op maandag tot en met vrijdag tot ongeveer 19.00 uur; in de avond en in het weekend zijn reizigers op dit traject aangewezen op de bestelBuzz. Halte Bazelbrug op de Bazeldijk wordt hernoemd in Bazeldijk 71.

Lijn 81 wordt ingekort tot Meerkerk, en rijdt na het dorp voortaan naar het Knooppunt A27 waar aansluitingen naar Gorinchem bestaan. In Lexmond wordt de route gestrekt via de Nieuwe Rijksweg in plaats van door het dorp. Om het wegvallen van lijn 181 te compenseren rijdt lijn 81 altijd 2x/uur, behalve 's avonds en op zondag.

Lijn 90 wordt opgeknipt in diverse kleine lijndelen, waarbij onder het lijnnummer 90 een verbinding blijft bestaan tussen Gelkenes en Utrecht. In Utrecht werd de route hierbij omgelegd via Papendorp. In de avonduren komt de doorgaande verbinding over de Lekdijk te vervallen en rijdt vanuit Gelkenes, Nieuwpoort en Langerak lijn 78 naar Noordeloos waar aansluiting op lijn 388 naar Utrecht bestaat. Het trajectdeel tussen Ameide en Utrecht wordt op die momenten door lijn 94 bediend, welke echter wordt uitgevoerd vanuit de concessie Regio Utrecht.

Lijn 93 ontstaat uit de samenvoeging van het gedeelte Groot-Ammers - Nieuw-Lekkerland van lijn 90 met het gedeelte Nieuw-Lekkerland - Dordrecht van lijn 93. Op de Lekdijk wordt de frequentie hierbij verlaagd naar 1x/uur. 's Avonds en in het weekend rijdt lijn 93 alleen tussen Nieuw-Lekkerland en Streefkerk. In Groot-Ammers zijn bijna alle ritten gekoppeld aan lijn 74.

Vanuit Dordrecht werd voortaan met circa 30 minuten later vertrokken en reed de eerste rit voortaan 4 uur eerder. De eerste rit van Nieuw-Lekkerland naar Dordrecht bleef op hetzelfde tijdstip rijden, maar alle ritten daarna verschoven met een half uur naar achteren en kwamen daarmee in hetzelfde patroon te liggen. Hierdoor vertrok de laatste rit naar Dordrecht voortaan een half uur eerder. In de ochtendspits werden twee verdichtingsritten toegevoegd. Van Nieuw-Lekkerland naar Groot-Ammers ging de eerste rit voortaan 2 uur later rijden (op zondag 3 uur later) en reed de laatste rit 3 uur eerder. In de tegenrichting bleef de eerste rit op hetzelfde tijdstip rijden (op zaterdag een uur eerder), maar reed de laatste rit voortaan 6 uur eerder.

Lijn 190 rijdt in Alblasserdam niet langer via de Dam, maar gaat via de Roemer Visscherstraat rijden en vervolgens via de A15 naar Rotterdam. In Rotterdam wordt voortaan ook gestopt bij de haltes gelegen tussen de snelweg en station Lombardijen. In de ochtendspits rijdt er voortaan een rit extra van Alblasserdam naar Rotterdam een half uur na de huidige laatste rit. In de middagspits rijdt de eerste rit voortaan een half uur eerder.

Lijn 191 rijdt vanaf station Rotterdam Lombardijen voortaan niet meer via de A15 naar Papendrecht, maar gaat via P+R Beverwaard en Ridderkerk rijden. In Papendrecht wordt de route omgelegd via het Centrum in plaats van de Burgemeester Keijzerweg. Alle ritten vertrekken grofweg 10-15 minuten vroeger vanaf het beginpunt, maar komen door de langere route op ongeveer dezelfde tijd als nu op hun eindpunt aan. Tevens begint de laatste ochtendrit naar Rotterdam voortaan in Boven-Hardinxveld in plaats van Sliedrecht en wordt er 's middags voortaan een half uur langer doorgereden. Deze toegevoegde rit rijdt echter slechts tot Sliedrecht.

Lijn 192 neemt in de spitsuren de bediening van de haltes aan de westkant van Hendrik-Ido-Ambacht en in Rijsoord over, waar snelBuzz 392 die lijn 92 opvolgt niet meer langs komt. Buiten de spitsen zijn er geen ritten via Rijsoord meer en kunnen reizigers naar Rijsoord vanuit Ridderkerk met de buurtbus 601 van de RET reizen.

snelBuzz en R-net

Lijn 316 is het nieuwe lijnnummer voor lijn 16 die qua route ongewijzigd blijft. 's Avonds en op zondag wordt voortaan 2x/uur gereden. Tussen 9.00 en 18.00 uur wordt de route 2x/uur doorgetrokken naar de Molenkade in Kinderdijk. Halte Alblasserdam, Rijnstraat wordt hernoemd tot Vogelbuurt, halte Abraham Kuyperstraat tot Staatsliedenbuurt en halte Blokweerweg tot Bloemenbuurt. In Papendrecht wordt halte Burgemeester Keijzerweg hernoemd tot Busstation en halte Politiebureau tot De Lage Waard. Doordeweeks rijdt de eerste rit naar Alblasserdam drie kwartier later. Zaterdags rijdt de eerste rit vanuit Alblasserdam voortaan een kwartier later, vanuit Dordrecht rijdt de eerste rit een half uur eerder. Op zondag wordt richting Dordrecht de eerste rit een uur later gereden en de laatste een uur later, richting Alblasserdam rijdt de laatste rit dagelijks een half uur later.

Lijn 387 wordt op maandag tot en met vrijdag overdag in Gorinchem verlengd naar Laag Dalem. Op het oorspronkelijke traject tussen Gorinchem Station en Utrecht Centraal wordt de dienstregeling uitgebreid tot altijd een frequentie van 2x/uur, ook in de avonduren. Bovendien worden de reismogelijkheden uitgebreid tot na middernacht, ook om het vervallen van lijn 81 tussen Gorinchem en Meerkerk te compenseren. Voortaan wordt ook gestopt bij Knooppunt A27 in Meerkerk waar aansluitingen op diverse lijnen van en naar de Alblasserwaard bestaan.

Lijn 388 rijdt vanaf Sliedrecht een voortaan via Papendrecht naar Rotterdam Kralingse Zoom, en vervangt op dat traject ook de bestaande buslijnen 87 en 187 vanuit Sliedrecht. Van Papendrecht naar Rotterdam wordt echter voortaan niet meer via Ridderkerk gereden, maar via de A15 en A16. Reizigers naar Dordrecht kunnen voortaan op station Sliedrecht Baanhoek op de trein overstappen en in Utrecht wordt de route omgelegd via Papendorp. Op doordeweekse dagen worden tussen Utrecht en Papendrecht enkele ritten toegevoegd waardoor overdag altijd een halfuursdienst gereden wordt. Ook wordt 's avonds voortaan langer doorgereden. Op zaterdag verdubbelt de frequentie naar een halfuursdienst en op zondag wordt voortaan 2x/uur gereden in plaats van helemaal niet.

Lijn 392 is het nieuwe lijnnummer voor lijn 92. De route van deze lijn in Hendrik-Ido-Ambacht liep voortaan van halte Brandweerkazerne rechtstreeks naar halte Cascade en knooppunt Ridderkerk Oostendam. Daarvandaan wordt voortaan via de A15 naar Rotterdam gereden. De route door Rijsoord wordt overgenomen door spitslijn 192. De frequentie in de daluren word verdubbeld tot 4x/uur en in het weekend en de avonduren wordt deze verdubbeld tot 2x/uur. Verder rijdt op maandag tot en met vrijdag de eerste rit voortaan een half uur later en wordt voortaan uur uur langer doorgereden op het volledige traject. Vanuit Dordrecht rijden daarna nog twee nieuwe ritten tot Hendrik-Ido-Ambacht. Zaterdags wordt richting Rotterdam eveneens een uur langer doorgereden gevolgd door nog twee ritten tot Hendrik-Ido-Ambacht, naar Dordrecht rijdt de laatste rit voortaan een half uur later. Ook worden twee nieuwe vroege ritten van Hendrik-Ido-Ambacht naar Dordrecht toegevoegd, waardoor de eerste bus daar voortaan een uur eerder rijdt. Op zondag wordt naar Rotterdam liefst anderhalf uur langer doorgereden en volgen daarna nog twee ritten tot Hendrik-Ido-Ambacht. Naar Dordrecht rijden vanuit Hendrik-Ido-Ambacht voortaan twee vroegere ritten en wordt ook twee uur langer doorgereden.

Lijn 488 is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 88. De route blijft hierbij ongewijzigd, echter wordt voortaan bij veel minder haltes langs deze route gestopt. Halte Beneluxlaan in Zwijndrecht wordt hernoemd tot Walburg. In de ochtendspits wordt de frequentie richting Rotterdam verhoogd van 4-5x/uur tot 6x/uur. Tijdens de daluren, 's avonds en op zondag wordt deze verdubbeld tot 2x/uur en op zaterdag overdag wordt voortaan zelfs 4x/uur in plaats van 1x/uur gereden. De eerste ritten gaan in het weekend tot een half uur eerder rijden en de laatste ritten tot een half uur later.

Lijn 489 is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 89, waarvan de route via de route van lijn 90/93 wordt doorgetrokken naar Nieuw-Lekkerland. De lus via de Rembrandtlaan in Alblasserdam komt hierbij te vervallen. In de spits wordt de frequentie tussen Alblasserdam en Rotterdam verhoogd van 2x/uur naar 6x/uur en in de daluren van 2x/uur naar 4x/uur. Op zaterdag wordt voortaan 4x/uur in plaats van 1x/uur gereden en op zondag 2x/uur in plaats van helemaal niet. Richting Alblasserdam gaat de laatste rit van maandag tot en met zaterdag een half uur later rijden, naar Rotterdam rijdt de eerste rit op zaterdag voortaan een half uur eerder. In Alblasserdam wordt halte Rijnstraat hernoemd tot Vogelbuurt, halte Abraham Kuyperstraat tot Staatsliedenbuurt en Blokweerweg tot Bloemenbuurt.

Lijn 491 is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 91. De route blijft hierbij ongewijzigd, echter wordt voortaan bij veel minder haltes langs de route gestopt. De ritten van de lijnen 87 en 187 tussen Sliedrecht en Papendrecht gaan ook op in lijn 491. Na station Sliedrecht Baanhoek wordt voortaan via de Oostpolder gereden en daarna via de Burgemeester Keijzerweg in plaats van Papendrecht Centrum. In Ridderkerk wordt alleen nog gestopt bij het nieuwe knooppunt Oostendam en wordt vervolgens via A15 en A29 naar Rotterdam Zuidplein gereden. De frequenties worden fors verhoogd: in de spitsrichting wordt voortaan 6x/uur gereden in plaats van 2x/uur, terwijl ook in de tegenspitsrichting en de daluren de frequentie wordt verdubbeld tot 4x/uur. 's Avonds en op zondag verdubbelt de frequentie naar 2x/uur, op zaterdag overdag wordt deze verhoogd van 1x/uur naar 4x/uur. Doordeweeks vertrekt zowel uit Alblasserdam als Rotterdam de eerste rit naar Sliedrecht grofweg een half uur eerder. De laatste rit gaat circa een uur later rijden. Zaterdags en zondags wijzigen de tijden van de eerste ritten nauwelijks, maar gaan deze voortaan wel het volledige traject in plaats van slechts een deeltraject rijden. Dit geldt ook voor de laatste ritten op zaterdag. In het gehele weekend rijdt echter wel de eerste rit naar Sliedrecht vanuit Alblasserdam voortaan een uur eerder. Zondags gaat de laatste rit naar Rotterdam een half uur later rijden en de laatste rit naar Sliedrecht anderhalf uur later. Halte Politiebureau in Papendrecht wordt hernoemd tot De Lage Waard en halte Burgemeester Keijzerweg tot Busstation.

Scholierenlijn

Deze lijn is grotendeels ongewijzigd. Tussen Gelkenes en Groot-Ammers wordt de route echter gelijk getrokken met lijn 74.

buurtBuzz

Deze lijn is ongewijzigd. De belbusritten tussen Sliedrecht en Wijngaarden onder lijnnummer 570 komen echter te vervallen.

Deze lijn is ongewijzigd. De belbusritten onder lijnnummer 502 in de avonduren en het weekend komen echter te vervallen.

Deze lijn is ongewijzigd. De belbusritten onder lijnnummer 504 in de avonduren en het weekend komen echter te vervallen.

Deze lijn is ongewijzigd. De belbusritten onder lijnnummer 505 in de avonduren en het weekend komen echter te vervallen.

Lijn 706 vervangt tussen Gorinchem en Giessenburg de oude lijn 76 met een ongewijzigde route en frequentie. De belbusritten in de avonduren en het weekend komen echter te vervallen.

Lijn 707 vervangt tussen Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam de oude lijn 76 met een ongewijzigde route en frequentie. Ook vervangt deze tussen Hardinxveld-Giessendam en Boven-Hardinxveld de oude lijn 77. De belbusritten in de avonduren en het weekend komen echter te vervallen.

Deze lijn is ongewijzigd, echter komt de lijntaxirit onder lijnnummer 17 in de ochtendspits te vervallen. De belbusritten onder lijnnummer 517 in de avonduren en op zondag komen eveneens te vervallen.

nachtBuzz

Lijn 888 is het nieuwe lijnnummer voor lijn 892 die in Hendrik-Ido-Ambacht dezelfde route als lijn 488 gaat rijden. Verder blijven route en dienstregeling ongewijzigd.

Deze lijn is ongewijzigd.

bestelBuzz

In de gemeente Molenlanden wordt bestelBuzz geïntroduceerd als flexibele vorm van openbaar vervoer. Naast dienstregelingloos vervoer tussen twee haltes rijden vanuit elke kern in Molenlanden ook flexibele lijnen naar diverse OV-knooppunten in de omgeving. Deze lijnen rijden alleen op aanvraag, maar hebben wel een indicatieve dienstregeling, route en frequentie afgestemd op de aansluitingen op het overige OV.

Trein

Deze treinserie rijdt voortaan een uur langer door, waardoor de kwartiersdienst met een uur verlengd wordt.

Deze treinserie is ongewijzigd.

Overig flexibel vervoer

De deur-halte taxi is een vorm van flexibel vervoer die in de gehele concessie beschikbaar is. Na reservering haalt deze taxi de reiziger op bij zijn/haar voordeur en vervoert hem naar de dichtstbijzijnde OV-halte.

In enkele wijken van Dordrecht en Papendrecht verzorgt E-Wheels het vervoer van reizigers naar de dichtstbijzijnde OV-halte in de wijk of een aangrenzende wijk.

Vijfheerenlanden

Als gevolg van een gemeentelijke herindeling ontstaat per 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden uit de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Deze nieuwe gemeente wordt in zijn geheel onderdeel van de provincie Utrecht. De lijnen 85, 94, 503, 703 en 572 worden per 9 december 2018 uitgevoerd door U-OV. In december 2018 vallen deze lijnen nog wel onder de verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland en blijven hier de Zuid-Hollandse tarieven gelden.

Per 1 januari 2019 verhuizen deze lijnen naar de concessie Regio Utrecht en gaan hier ook de tarieven uit die concessie gelden. In de gemeente Vijfheerenlanden zijn vanaf dat moment zowel de abonnementen en andere reisproducten uit de concessie Regio Utrecht als die uit de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem geldig.

Lijn 73 wordt per 9 december 2018 opgeheven. Vanuit de concessie Achterhoek-Rivierenland gaat Arriva vanaf dat moment een nieuwe lijn 141 rijden tussen Heukelum en Leerdam.

Aanpassingen per 7 januari 2019

Van maandag tot en met vrijdag vervallen de ritten tussen Alblasserdam en Kinderdijk ter verbetering van de punctualiteit. In het weekend blijft wel naar Kinderdijk gereden worden.

Aanpassingen per 31 maart 2019

De ritten in de spitsuren tussen Amstelwijck en Dordtse Kil III komen te vervallen. Reizigers naar Dordtse Kil III kunnen voortaan reizen met lijn 8 die van Drechtwerk via de Rijksstraatweg wordt verlengd naar Dordtse Kil III. Daarnaast worden de rijtijden verruimd om beter op tijd te kunnen rijden.

Deze lijn wordt vanaf halte Drechtwerk via de Rijksstraatweg doorgetrokken naar Dordtse Kil III. In de ochtendspits rijdt de eerste rit vanaf station Dordrecht voortaan een half uur eerder, in de avondspits loopt de halfuursdienst tot station Dordrecht voortaan een uur langer door. In beide richtingen wordt een extra rit tussen station Dordrecht en Drechtwerk toegevoegd als versterking voor lijn 9.

Deze nieuwe lijn neemt de ritten van de huidige lijn 10 over tussen het station en Dordtse Kil.

Deze lijn wordt ingekort tot het trajectdeel P-Energiehuis - P+R Weeskinderendijk, de ritten naar Dordtse Kil worden overgenomen door de nieuwe lijn 9.

Om 6.48 uur wordt een tussenrit vanaf Groot-Ammers tot aan het Schoonhovenseveer toegevoegd, waardoor hier een halfuursdienst ontstaat. Deze rit rijdt vanaf het Schoonhovenseveer verder als lijn 90 naar Utrecht.

De rijtijden worden verder verruimd om beter op tijd te kunnen rijden.

Deze lijn gaat doordeweeks in de daluren weer doorrijden naar Kinderdijk. Ook worden de rijtijden verruimd om beter op tijd te kunnen rijden. De tweede versterkingsrit Dordrecht Centraal Station - Ziekenhuis Dordwijk wordt doorgetrokken tot Alblasserdam Vogelbuurt en de derde versterkingsrit op dit korte traject komt te vervallen.

De rijtijden op deze lijnen worden verruimd om beter op tijd te kunnen rijden.

Deze lijn stopt voortaan ook bij halte Alblasserdam, Hoogendijk waardoor een betere aansluiting vanaf Rotterdam Zuidplein naar Alblasserdam ontstaat. Tevens worden de rijdtijden verruimd om beter op tijd te kunnen rijden.

Aanpassing per 22 juli 2019

Deze lijn wordt ingekort tot het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht.

Aanpassingen per 2 september 2019

Op momenten dat niet naar de Biesbosch wordt gereden, wordt de route ingekort tot halte Grevelingenweg vanwege het ontbreken van een keerlus bij halte Baanhoekweg. In het weekend blijft tot en met 14 december 2019 naar de Biesbosch gereden worden.