Spoorlijn Winterswijk - Bocholt

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf DB 2264)
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorlijn Winterswijk - Bocholt
Naam Spoorlijn Winterswijk - Bocholt
Lengte 17,5 km
Geopend 1880
Gesloten 1938, 1994
Huidige status Opgebroken
Geëlektrificeerd niet geëlektrificeerd
Aantal sporen 1
Vervoerders NWS
Aan de Nederlandse zijde is de Oude Bocholtsebaan een fraaie boslaan. Woold, 20 juni 2012.
De uursdienst Bocholt-Wesel werd gereden met een treinstel van het type BR628. Bocholt, 20 juni 2012.

Voorwaarde voor het mogen aanleggen van de spoorlijn Zutphen - Winterswijk - Gelsenkirchen in 1878, was dat er ook een zijtak Winterswijk - Bocholt moest komen. Deze lijn is, overigens zonder al te veel feestelijkheden, op 25 augustus 1880 geopend. In Bocholt sloot de lijn aan op de al bestaande lijn Bocholt - Wesel, zodat er doorgaande treindiensten Winterswijk-Wesel konden worden geboden.
Na de komst van deze nieuwe verbinding begon station Bocholt uit te groeien tot een knooppunt vanwaaruit men vier richtingen op kon reizen. Behalve richting Winterswijk en Wesel kon men spoedig ook naar Empel-Rees aan de spoorlijn Arnhem-Oberhausen reizen, en via Borken naar Coesfeld (Westf.) en Münster. Van deze spoorlijn Empel-Rees - Münster is alleen het traject Coesfeld-Münster nog in gebruik (Baumbergebahn).
De spoorlijn nooit een groot succes geworden. Al in 1931 werd het traject Winterswijk-Barlo (het enige tussenstation) voor reizigersverkeer opgeheven, in 1936 ook voor goederen. Tot 1938 heeft er nog sporadisch een bedevaarttrein naar Kevelaer gereden, maar daarna is het tien kilometer lange traject opgebroken.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de bezetter de spoorlijn opnieuw proberen aan te leggen, wat slechts deels lukte. Het ongeveer twee kilometer lange opnieuw aangelegde stukje spoor werd nog gebruikt om een op station Winterswijk staande munitietrein in een bos te verstoppen voor geallieerde gevechtsvliegtuigen, maar het mocht niet baten en de trein werd toch geraakt en ontplofte. Nog tot in de jaren '70 trof men restanten munitie aan in de omliggende weilanden.
In 1994 werd ook het treinverkeer op het trajectdeel Barlo-Bocholt stilgelegd, waarna ook dat spoor is opgebroken. Er rijden nog wel treinen tussen Bocholt en Wesel.
Nagenoeg het hele traject Winterswijk - Bocholt, zeventien kilometer, is van station tot station per fiets te volgen aangezien er een fietspad op of langs is gelegd; alleen bij de grens moet een stukje van het traject afgeweken worden. De wachtposten, van waaruit de lijn beveiligd werd, zijn aan Duitse zijde allemaal afgebroken, aan de Nederlandse zijde staan ze er op één na allemaal nog.

Traject

  Station
Route 0sr.svg Winterswijk
Route AtnLv.png lijn naar Zevenaar  
Route vAtnRv.png DB 2236 naar Gelsenkirchen Zoo  
Route grsGr.png grens Nederland - Duitsland  
Route gsr.svg Barlo  
Route vAtvRv.png lijn DB 2265 van Münster Hbf  
Route BeginGes.png Bocholt  
Route vAtnL.png lijn DB 2265 naar Empel-Rees  
Route eindpijl.png DB 2263 naar Wesel