Concessie Veer Kop van 't Land

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Veer Kop van 't Land
OV-autoriteit Gemeente Dordrecht
Vervoerder(s) AquaDordt
Duur 7 + 2 + 1 jaar
Periode 01.07.2008 - 30.09.2018
Voorganger(s) Stadsdienst Dordrecht
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie Veer Kop van 't Land omvat de exploitatie van de veerdienst tussen de Kop van 't Land in Dordrecht en de Brabantse Oever in Werkendam.

Lijnennet

Lijn Route
20 Dordrecht, Kop van 't Land - Werkendam, Brabantse Oever

Geschiedenis

De exploitatie van de veerdienst Kop van 't Land was jarenlang een gemeentelijke aangelegenheid. In eerste instantie gebeurde dit door het gemeentelijk veerbedrijf wat per 1 april 1968 opging in het GVBD (per 18-12-1989 Stadsvervoer Dordrecht). Ook toen per 1-1-2001 de stadsdienst Dordrecht werd aanbesteed bleef de veerdienst deel uitmaken van het netwerk.

Door de verloren aanbesteding van het DAV-gebied bleef de veerdienst per 1-1-2007 als enige activiteit van SVD over. Er werd daarom besloten SVD te liquideren en de veerdiensten onder te brengen in een aparte BV, AquaDordt, wat een dochteronderneming van HTM bleef. Per 27 februari 2007 werd de concessie door de gemeente Dordrecht officieel aan AquaDordt B.V. overgedragen. Eind 2007 werd de veerdienst aanbesteed en gegund aan Ottevanger OV, maar deze gunning werd door de rechter vernietigd nadat Connexxion Water zich had beklaagd over onvoldoende level playing field door het niet beschikbaar stellen van de reizigersaantallen. In het voorjaar van 2008 werd de veerdienst opnieuw aanbesteed en alsnog gegund aan Ottevanger OV wat de veerdienst onder de naam AquaDordt BV bleef exploiteren.

De bedoeling was dat per oktober 2015 een nieuwe concessie in zou gaan waarvoor de gemeente Dordrecht in 2014 een marktconsultatie heeft gehouden. De aanbesteding hiervoor is echter tot nader order uitgesteld en de exploitant gevraagd zolang te blijven varen.

De aanbesteding zou in het tweede helft van 2017 plaatsvinden. Dit is echter uitgesteld tot medio 2018, aangezien de gesprekken tussen de gemeenten Dordrecht en Werkendam meer tijd in beslag namen dan gepland. De gemeente Dordrecht wil een financiële bijdrage van de gemeente Werkendam voor de exploitatie van de veerdienst. De nieuwe concessie zal op 1 oktober 2018 van start gaan.

Bronnen