Concessie Teutoburger Wald (2017-2032)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Teutoburger Wald
Opdrachtgever Nahverkehr Westfalen-Lippe,
LNVG Niedersachsen,
Provincie Overijssel
Vervoerder(s) Keolis Deutschland
Duur 15 jaar
Periode december 2017 - 2032

De concessie Teutoburger Wald loopt van december 2017 tot december 2032 en bevat een aantal stoptreindiensten in het het grensgebied van de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Een van deze treindiensten rijdt over de grens tot het Nederlandse station Hengelo, waardoor de provincie Overijssel mede-opdrachtgever is van de concessie.

De aanbesteding van de concessie begon in 2013. Begin 2014 werd bekend dat de huidige vervoerder Westfalenbahn en twee andere vervoerders, Eurobahn en DB Regio NRW een bod hadden gedaan. Iets later werd bekend gemaakt dat Eurobahn de concessie had gewonnen. Westfalenbahn is hiertegen in beroep gegaan, waarna een lage rechter besloot dat de aanbesteding opnieuw moest. Zowel andere vervoerders als de aanbestedende overheden gingen hiertegen in beroep. Midden 2015 besloot Westfalenbahn verdere rechtszaken te voorkomen en werd Eurobahn alsnog als de nieuwe vervoerder geselecteerd.

Eurobahn heeft bekend gemaakt de treinstellen type FLIRT die Westfalenbahn niet meer nodig heeft over te nemen. Dit kan omdat de treinstellen eigendom zijn van een leasemaatschappij. Voor de treindienst naar Hengelo is via de leasemaatschappij een aantal nieuwe bicourante treinstellen van het type FLIRT 3 besteld.

Lijnennet

Vanaf december 2017 rijdt Eurobahn vijf treindiensten. Van vier van deze diensten is Westfalenbahn de huidige vervoerder. Een treindienst is van DB Regio NRW en een andere treindienst van DB Regio NRW wordt in een andere lijn van Eurobahn geïntegreerd.

  • RB61: Hengelo - Bad Bentheim - Rheine - Osnabrück - Bünde - Herford - Bielefeld
  • RB65: Rheine - Greven - Münster
  • RB66: Osnabrück - Lengerich - Münster
  • RB72: Herford - Lage - Altenbeken - Paderborn
  • RE78: Bielefeld - Herford - Minden - Nienburg