CityRail

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

CityRail is de naam voor een aantal snelle stoptreinverbindingen rond Brussel. Het CityRail-netwerk kan gezien worden als een voorschot op het toekomstige Gewestelijk ExpresNet (GEN) rond de Belgische hoofdstad. De meeste treinen rijden via de Brusselse Noord-Zuid verbinding, een aantal treinen rijdt via het in 2009 heropende station Brussel-West. CityRail-treinen zijn vaak net wat sneller dan gewone stoptreinen, doordat de kleinste haltes worden overgeslagen.

Speciaal voor het CityRail-project is een deel van de klassieke motorstellen gemoderniseerd en vernummerd naar de 900-serie. In de praktijk reden er ook wel andere treinen op deze lijnen.

De naam CityRail is met het ingaan van de dienstregeling van 2012 vervallen. Een CityRail-pad had absolute prioriteit toegekend gekregen van Infrabel en er moest daarom per kilometer een duurdere infraheffing betaald worden dan voor andere treinen. Als bezuinigingsmaatregel heeft de NMBS de naam CityRail geschrapt, alle treinen reden sindsdien weer als L-trein.

Overzicht

In 2011 werden de volgende verbindingen aangemerkt als CityRail :