Businessline

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Businessline is een vervoersformule die op 14 december 2014 ingevoerd werd door Syntus op twee lijnen, waarvan één in Apeldoorn en één in Zwolle. Door de introductie van deze formule kregen bedrijven en instellingen een snelle en frequente verbinding van en naar het station in de eerdergenoemde plaatsen. In Zwolle ging lijn 10 in eerste instantie viermaal per uur rijden in de spitsuren, in Apeldoorn ging lijn 14 viermaal per uur in de spitsuren en tweemaal per uur in de daluren.

Lijn 14 in Apeldoorn

Lijn 14 in Apeldoorn heeft een snellere verbinding met het station in vergelijking met zijn voorganger, doordat de meeste tussengelegen haltes zijn komen te vervallen en een gedeelte van de route is geschrapt. Deze verbetering van lijn 14 is mogelijk geworden door de samenwerking tussen provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en de werkgevers op het bedrijvenpark in Apeldoorn-Zuid.

Lijn 10 in Zwolle

Lijn 10 werd op 14 december 2014 ingevoerd en ging het station met de Deltion Campus verbinden. De lijn heeft slechts een jaar viermaal per uur door Zwolle gereden. Wegens tegenvallende resultaten werd de frequentie op 13 december 2015 verlaagd naar tweemaal per uur. De Businessline werd opgericht voor de werknemers van Achmea, Deltion, Dimence Groep en Wehkamp. Deze bedrijven droegen bij aan de financiering van de lijn, samen met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Voor het reizen met deze lijn was een speciale sticker op de OV-chipkaart vereist. De dienstregeling werd alleen verstrekt aan de bedrijven waarvoor de Businessline was bedoeld. De lijn was hierdoor dus niet openbaar voor reizigers. Uiteindelijk werd op 11 december 2016 lijn 10 in zijn geheel opgeheven wegens het geringe aantal reizigers.