Burlo

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voormalig station Burlo
Plaats Burlo
Land Duitsland
Geopend 1889
Gesloten 1995
Verkorting
Ex-vervoerders HSM, DB
Overstap op overig OV Onbekend

Station Burlo (ook wel Groß Burlo) is een voormalig station aan de spoorlijn Winterswijk - Borken. Het was het enige tussenstation van de lijn, op 9 kilometer van Winterswijk en 8 kilometer van Borken. Het is iets later geopend dan de spoorlijn zelf, die opende in 1880. Burlo zou in eerste instantie geen station krijgen, maar na aandringen van de bevolking én door de aanwezigheid van het klooster Mariengarden kwam er toch één. Op dit station was er de mogelijkheid tot kruisen en had de plaatselijke landbouwbond een aansluiting. Ook vonden er hier grenscontroles plaats. Tussen Winterswijk en Borken was er verder nog de mogelijkheid om vliegend te kruisen op de kruisingsplaatsen Blok Holland en Block Gemenwirthe.
In de Tweede Wereldoorlog is het grensoverschrijdende personenverkeer gestaakt en daarna nooit meer opgestart. Het goederenverkeer heeft het nog wel lang uitgehouden. De laatste personentrein Burlo - Borken reed in 1965, de laatste goederentrein kwam in 1979 de grens over, en na 1995 kwamen er vanuit Borken ook geen goederentreinen meer in Burlo.
Hoewel het stationsgebouw is gesloopt, is de spoorlijn nog wel erg goed te herkennen in het landschap. Het spoor is pas in 2006 weggehaald, hier en daar liggen er nog wat opeengestapelde bielsen.
Burlo is tegenwoordig niet meer rechtstreeks per openbaar vervoer te bereiken vanuit Nederland, alleen met een overstap in Oeding. Momenteel gaat er echter een studie gaande om weer een grensoverschrijdende spoorlijn in de Achterhoek aan te leggen, waarvoor de lijn Winterswijk-Borken een goede kans zou maken. Het is dan erg waarschijnlijk dat ook Burlo dan weer een station krijgt.