Berlin Krumme Lanke

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro nieuw.svg
Metrostation Krumme Lanke
Metronetwerk Berlijn
Plaats Berlin
Lijn(en) U3bln.png
Stationsgebouw van station Krumme Lanke, 15 september 2015.
Perron.

Metrostation Krumme Lanke in Berlijn is geopend op 22 december 1929 als eindpunt van lijn U3, en is vernoemd naar een meertje dat in de buurt ligt. Het station ligt bovengronds in een ingraving en bestaat uit een overkapt eilandperron met een uitgang aan de zuidzijde. Vlak vóór het station, uit de richting Nollendorfplatz komend, ligt een depot met een viersporige werkplaats, die sinds 1968 niet meer in gebruik is maar nog wel aanwezig is. Direct achter het station lopen de perronsporen nog 100-200 meter door in een tunnel, waar treinen opgesteld kunnen worden. Plannen om de lijn met tenminste één station door te trekken naar S-Bahnstation Mexikoplatz zijn al tientallen jaren in studie, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Station Mexikoplatz ligt nu 10 minuten lopen van dit station verwijderd, ook zijn er een paar buslijnen die erlangs komen.

Het stationsgebouwtje in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid valt op door zijn halfronde vorm. Het is ontworpen door Alfred Grenander, een architect die vele andere Berlijnse metrostations uit deze tijd heeft ontworpen. Als eerbetoon aan hem is het stationsplein naar hem vernoemd: 'Alfred Grenanderplatz'.

Metro

Route
U3 Berlin: Warschauer Straße - Kottbusser Tor - Hallesches Tor - Möckernbrücke - Gleisdreieck - Nollendorfplatz - Spichernstraße - Fehrbellinerplatz - Heidelberger Platz - Krumme Lanke Metro BVG Gebied2.svg