Berlin Brandenburger Tor

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Berlin Brandenburger Tor
Plaats Berlin
Land Duitsland
Verkorting BTOR
Vervoerder(s) S-bahn Berlin GmbH
Metrostation Brandenburger Tor met een metro richting het centraal station, 14 augustus 2010.

Station Berlin Brandenburger Tor wordt bediend door de S-Bahn van Berlijn en de metro van Berlijn.

Het S-Bahnstation is geopend in 1934 aan de toen nieuwe Noord-Zuid-S-Bahntunnel die dwars onder het centrum van de stad doorgaat. Het station had toen de naam Unter den Linden en ligt in oost-westrichting onder de gelijknamige beroemde boulevard. Direct na het station liggen aan beide uiteinden scherpe bogen naar links. Het station heeft een eilandperron met groen betegelde wanden en pilaren, en uitgangen aan beide uiteinden.
Van 1961 tot 1990 was het station gesloten in verband met de opdeling van de stad in Oost- en West-Berlijn. De S-Bahnlijnen die door de tunnel reden gingen van West- naar West-Berlijn maar dit station was in het oosten komen te liggen, waardoor er hier niet gestopt mocht worden.

In 2009 is het station ombenoemd naar Brandenburger Tor, bij de opening van metrolijn U55. Het metrostation ligt naast het S-Bahnstation, aan de noordelijke zijde, en één niveau dieper. Het station heeft een eilandperron met donkerbruine wanden en pilaren. Op de wanden zijn in het Duits en Engels verhalen aangebracht die vertellen over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Berlijn, met fotomateriaal erbij. De op dit moment in bouw zijnde verlenging van lijn U55 naar Alexanderplatz zal in 2020 openen en de S-Bahnlijn direct na het station onderlangs kruisen.
De oude stationsnaam Unter den Linden zal dan weer in gebruik genomen worden, maar dan voor het overstapstation aan het nieuwe traject van de metrolijn bij de kruising met lijn U6, die daar ook een nieuw station zal krijgen.

Trein

In de dienstregeling 2020 stoppen de volgende treinen op station Berlin Brandenburger Tor:

Lijn Traject Vervoerder Freq. Opmerkingen
S1 Berlin-Wannsee - Berlin Friedrichstraße - Oranienburg S-Bahn Berlin GmbH 6x/uur Rijdt 3x/uur tussen Frohnau ('s avonds Gesundbrunnen) en Oranienburg
S25 Teltow Stadt - Berlin Südkreuz - Berlin Friedrichstrasse - Berlin Gesundbrunnen - Berlin-Tegel - Henningsdorf (b Berlin) S-Bahn Berlin GmbH 3x/uur
S26 Teltow Stadt - Berlin Südkreuz - Berlin Friedrichstrasse - Berlin Gesundbrunnen - Berlin-Schönholz - Berlin-Waidmannslust S-Bahn Berlin GmbH 3x/uur De laatste rit rijdt dagelijks rond 20:30
S2 Blankenfelde (Kr Teltow-Fläming) - Berlin Südkreuz - Berlin Friedrichstrasse - Bernau (b Berlin) S-Bahn Berlin GmbH 6x/uur Rijdt 3x/uur tussen Blankenfelde en Lichtenrade en tussen Buch en Bernau.

Let op: Dit overzicht bevat alleen informatie over regionale treindiensten en is buiten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen mogelijk niet volledig.

Metro

Metro nieuw.svg
Metrostation Brandenburger Tor
Metronetwerk Berlijn
Plaats Berlin
Lijn(en) U55

Naast het S-Bahnstation ligt (onder de grond) ook het metrostation.

Route
U55 Berlin: Hauptbahnhof - Brandenburger Tor Metro BVG Gebied2.svg