Aanrijding Barendrecht - 24 september 2009

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Op donderdag 24 september 2009 botste er rond 22.30 uur een goederentrein op een andere goederentrein op een spoorwegkruising tussen de stations Barendrecht en Rotterdam Lombardijen. De machinist van een aankomende intercity naar Brussel kon op tijd een snelremming inzetten en voorkwam hiermee dat de passagierstrein op de brokstukken van de ontspoorde goederentreinen botste.

De machinist van een van de goederentreinen overleed ter plaatse aan zijn verwondingen; de andere machinist is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Onder de reizigers van de passagierstrein waren enkele lichtgewonden; zij konden allemaal ter plaatse behandeld worden.

Inzet Leopard-tanks

De twee goederenlocomotieven zaten dermate in elkaar verfrommeld onder een viaduct dat (reguliere) berging door middel van kranen niet mogelijk was. Op verzoek van de burgemeester van Rotterdam is Defensie gevraagd te helpen bij het bergen. Met behulp van twee Leopard bergingstanks van de landmacht zijn de locomotieven uit elkaar en onder het viaduct vandaan gesleept.

Locatie

De goederentreinen botsten op elkaar onder het viaduct van de snelweg A15. Als gevolg hiervan kwam het viaduct enigszins omhoog, waardoor de snelweg tijdelijk afgesloten werd.

Het goederenverkeer tussen de Kijfhoek en de Havenspoorlijn is gestremd door het ongeluk. Ook de Betuweroute is niet tot slecht bereikbaar. Goederentreinen worden omgeleid via Gouda en Utrecht, ProRail blies om die reden eerder geplande werkzaamheden tussen Rotterdam en Gouda voor het weekend van 26 en 27 september af.

Zie ook Google Maps voor een overzichtskaart van de ongevalslocatie.

Onderzoeksrapport

Op 18 januari 2011 is door de Onderzoeksraad het onderzoeksrapport (PDF) van de aanrijding uitgebracht.

Forumtopics

Externe media

Fotopagina's

Videopagina's