Albtal-Verkehrs-Gesellschaft

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf AVG)
Ga naar: navigatie, zoeken

Albtal-Verkehrs-Gesellschaft is een tram- en busvervoerder uit de Duitse stad Karlsruhe. Samen met de VKB (Verkehrsbetriebe Karlsruhe) exploiteert het het ruim 570 kilometer lange tramsysteem in Karlsruhe en ruime omgeving, waarbij het VBK de stadslijnen doet en AVG de streeklijnen (met uitzondering van lijn S2). Zowel AVG als VBK is volledig eigendom van de stad Karlsruhe en partners in het Karlsruher Verkehrsverbund (KVV).

AVG is de uitvoerder van het zogenaamde "Karlsruher Model", waarbij trams aan de rand van de stad over een spoorlijn verder rijden, zodat er een rechtstreekse verbinding tussen stadscentrum en de ruime regio van Karlsruhe ontstaat. AVG heeft meerdere spoorlijnen die het zelf beheert, maar er wordt ook gereden over spoorlijnen van DB. Vanwege de soms lange afstanden zijn diverse trams voorzien van een toilet en soms ook van een bar. In totaal bezit het bedrijf zo'n 150 trams.

De huisstijl van AVG is okergeel met rood.

Overzicht van treindiensten

Alleen de treindiensten van Albtal-Verkehrs-Gesellschaft waarover een pagina is op deze wiki worden genoemd.

Lijn Naam Traject Concessie
S51 Germersheim - Wörth (Rhein) - Karlsruhe Albtalbahnhof Stadtbahn Karlsruhe
S52 Germersheim - Wörth (Rhein) - Karlsruhe Albtalbahnhof Stadtbahn Karlsruhe
S5 Wörth Badepark - Wörth (Rhein) - Karlsruhe Marktplatz - Pforzheim Hbf - Bietigheim-Bissingen Stadtbahn Karlsruhe, S5 Wörth – Bietigheim