Trein

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Daniel (overleg | bijdragen) op 29 dec 2016 om 21:17 (vervoerders verder bijgewerkt / laatste verwijzing Veolia eruit)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een trein is een railgebonden voertuig, bestaande uit een of meer eenheden.

Bestand:DSC02157 (640x475).jpg
Een DDZ vertrekt vanaf station Elst als intercity naar Zwolle.

Nederland

Nederland kent een uitgebreid spoornet. Vroeger exploiteerde de NS alle binnenlandse reizigerstreinen. Tegenwoordig zijn er vijf bedrijven die personenvervoer per trein verzorgen, namelijk Arriva, Breng (Hermes), Connexxion, NS Reizigers en Syntus.

Lovers Rail was het eerste bedrijf dat in 1996, een jaar na de verzelfstandiging van de NS, de concurrentie aanging. Dit werd al snel een flop.

Succesvoller bleek het decentraliseren van diverse regionale treindiensten, die door de NS vaak als onrendabel waren aangewezen. Veel van deze diensten zijn daarna openbaar aanbesteed. Bij een aanbesteding wordt gekeken welke vervoerder de beste prijs-kwaliteitsverhouding kan bieden. Het exploitatiecontract, de zogeheten concessie, mag tegenwoordig maximaal 15 jaar duren, waarna er weer een nieuwe aanbesteding moet worden uitgeschreven. De treindienst Almelo - Mariënberg had in 1997 de primeur, deze werd in mei 1998 overgenomen door Oostnet. Later volgden meer trajecten. Arriva rijdt nu bijvoorbeeld stop- en sneltreinen op de Vechtdallijnen en Connexxion op de Valleilijn.

De belangrijkste verbindingen (tegenwoordig alle Intercity's en Sprinters) zijn gebundeld in het hoofdrailnet. Deze concessie is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu tot zeker 2025 onderhands gegund aan NS Reizigers. Enkele gedecentraliseerde treindiensten worden ook nog door NS uitgevoerd, waaronder het Kamperlijntje.

Internationale treinen van en naar Nederland worden gereden door NS International en Arriva en door de buitenlandse vervoerders Deutsche Bahn, Eurobahn, NMBS en Thalys.

Elke treinrit heeft een eigen treinnummer. De laatste twee cijfers hiervan verschillen per rit, de overige cijfers duiden de treinserie aan. Het meeste treinmaterieel voor personenvervoer rijdt tegenwoordig op elektriciteit. Slechts op enkele trajecten wordt nog dieselmaterieel ingezet. In Nederland hebben alle speciale punten van het spoorwegnet (zoals dienstregelpunten) eigen plaatsnaamverkortingen.

Wanneer er sprake is van een verstoring van de treindienst, komt de bijsturingsafdeling van de vervoerder in actie. Bij ernstige ongevallen wordt ook de verkeersinspectie ingeschakeld.

Op deze wiki is tevens informatie te vinden over circa 1300 bestaande stations in binnen- en buitenland en over ongeveer 750 voormalige stations.