Lijn U55 Berlin, Hauptbahnhof - Brandenburger Tor

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro grijs-opgeheven.svg
Voormalige metrolijn U55 in Duitsland
Vervoerder(s) BVG
Verkeersverbond VBB
Lijnsoort Metro
Lijnlogo Berlin transit icons - U55.svg
Materieel D, F
Periode 8 augustus 2009 t/m 17 maart 2020
Opvolger(s) U5
Frequenties
Spits 6x/uur
Dal 6x/uur
Avond 6x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 6x/uur

Lijn U55 reed in Berlin van Hauptbahnhof naar Brandenburger Tor.

Dienstregeling

  • Lijn U55 reed niet 's nachts. In tegenstelling tot de meeste andere metrolijnen was er ook geen vervangende nachtbuslijn.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Berlin, Hauptbahnhof S-Bahn-Logo.svg
Route rsr.svg Berlin, Bundestag  
Route rsT0.svg Berlin, Brandenburger Tor S-Bahn-Logo.svg

Geschiedenis

Metrolijn U55 in Berlijn reed van het Hauptbahnhof via de Bundestag naar de Brandenburger Tor en was de kortste lijn van het Berlijnse metronet. De lijn opende in 2009 en werd in maart 2020 opgeheven. Lijn U55 had als bijnaam Kanzlerbahn, een begrip dat zich moeilijk in het Nederlands laat vertalen, 'Premierlijn' komt nog het meest in de buurt. De lijn loopt namelijk langs het regeringsgebouw, en de Duitse equivalent van de Nederlandse premier wordt 'Bundeskanzler' genoemd.

De bouw zou in twee etappes gaan verlopen; eerst het stuk Hauptbahnhof - Brandenburger Tor, dan het stuk Brandenburger Tor - Alexanderplatz. Het eerste stuk kon op traditionele wijze gebouwd worden, het tweede stuk moest worden gebouwd door tunnelboormachines, vandaar de twee etappes. Het was de bedoeling het gehele traject Hauptbahnhof - Alexanderplatz in één keer in gebruik te nemen. Omdat het eerste stuk makkelijker te bouwen was, was dit ook al relatief snel in ruwbouw gereed, al in 2003. Het treinstation Hauptbahnhof was nog niet klaar: dat was nog midden in de ombouwfase van onbeduidend S-Bahnstationnetje tot groot kruisstation waar treinen zouden stoppen. De metrolijn op het traject Hauptbahnhof - Brandenburger Tor openen was geen optie.

Het traject is sindsdien voor verschillende doeleinden gebruikt gezien de toch wel vrij unieke omstandigheden. In station Bundestag heeft Robbie Williams een concert gegeven en er zijn filmopnames gemaakt voor onder andere een deel van de filmquadrilogie Resident Evil. Het station fungeerde in die film ook als metrostation. In 2006 mocht Duitsland het wereldkampioenschap voetbal organiseren. Ook het nieuwe Hauptbahnhof was toen klaar, waardoor het idee kwam om in ieder geval het traject Hauptbahnhof - Brandenburger Tor open te stellen. Station Brandenburger Tor was echter nog niet klaar. Hierop werd besloten slechts een klein deel van dat station klaar te maken voor gebruik, waarbij in ieder geval de eerste metrowagen in het station zou passen. Enkele metrowagens werden omgebouwd zodat de bestuurder deuren kon vrijgeven in afzonderlijke rijtuigen. Dit idee werd uiteindelijk door de gemeenteraad afgeschoten, de lijn moest pas worden vrijgegeven als alle stations volledig klaar waren voor gebruik. Dit gebeurde uiteindelijk op 8 augustus 2009.

De lijn was sindsdien een pendellijn met slechts één tussenstation; er werd bovendien enkelsporig gereden. Het andere spoor was op de stations afgezet met hekken. Boven die perrons hingen 'nep-DRIS'-schermen, met een sticker 'op dit spoor geen metroverkeer'. Er werd op alle dagen van de week een tienminutendienst gereden.

Lijn U55 lag geheel los van de rest van het Berlijnse metronetwerk. Tussen de Brandenburger Tor en het Alexanderplatz werd gebouwd aan een verlenging met drie tussenstations (Unter den Linden, Museumsinsel en Rotes Rathaus). Op 4 december 2020 werd deze metrolijn U5 verlengd en verviel lijn U55, echter verviel lijn U55 al in maart 2020 door het geringe reizigersaanbod door de coronapandemie.