Lijn 31 Arnhem IJsseloord 2 / Brekelenkampstraat - Nijmegen Weezenhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 31
Vervoerder(s) Breng (Hermes)
Concessie Arnhem Nijmegen (2013-2026)
Lijnsoort Streekbus
Materieel MAN Lion's City CNG
Merdeces-Benz Citaro CNG
Periode 9 december 2012 t/m 14 december 2013
Voorganger(s) 2, 30, 31, 44, 88
Opvolger(s) 331
Frequenties
Spits 2-6x/uur
Spits (vakantie) 2-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond 0-2x/uur
Zaterdag 0-4x/uur
Zondag 0-2x/uur
Koopzondag 0-4x/uur

Lijn 31 was een buslijn die wisselend vanaf industrieterrein IJsseloord 2 en de halte Brekelenkampstraat in Arnhem via station Arnhem, station Elst, woonpark Oosterhout, station Nijmegen Lent en station Nijmegen naar de wijk Weezenhof in Nijmegen liep.

Op maandag tot en met zaterdag werd overdag viermaal per uur gereden. De eindpunten IJsseloord 2 en Brekelenkampstraat werden alternerend aangedaan. Tussen station Arnhem en deze eindpunten werd alleen doordeweeks overdag gereden. In de ochtendspits reed er zesmaal per uur een bus vanaf de wijk Weezenhof naar station Nijmegen en in de middagspits reed er zesmaal per uur een bus in omgekeerde richting. 's Avonds en op zondag wordt de frequentie tussen station Arnhem en de Nijmeegse wijk Weezenhof gehalveerd. Op koopzondagen in Nijmegen reden extra ritten tussen Weezenhof en Plein 1944. Vanaf Weezenhof reed vanaf het middaguur een kwartierdienst richting Plein 1944 tot ongeveer drie uur 's middags. Vanaf dat moment reed er tot het einde van de middag een kwartierdienst richting Weezenhof.

Tussen station Nijmegen en station Dukenburg reed lijn 31 als snelbus en stopte alleen bij de halte Neerbosscheweg. Lijnen 2 en 99 stopten bij alle tussengelegen haltes op dit traject. Ook elders werd niet bij alle haltes gestopt.

Route

Op maandag en zaterdag (marktdagen) wordt overdag niet via de Burchtstraat gereden, maar via de Singels.

Halte
  Arnhem, IJsseloord 2  
  Arnhem, Meander  
  Arnhem, Delta  
  Arnhem, Middachtensingel  
   Arnhem, Brekelenkampstraat  
  Arnhem, IJssellaan / HAN  
  Arnhem, Station Presikhaaf  
  Arnhem, Hughenslaan  
  Arnhem, Hoflaan  
  Arnhem, Station Velperpoort  
  Arnhem, Velperplein    
  Arnhem, Willemsplein    
   Arnhem, Centraal Station  
  Arnhem, Rijnstraat  
  Arnhem, Fonteinkruidstraat  
  Arnhem, Gelredome  
  Arnhem, Rijnhal  
  Arnhem, Winkelcentrum Kronenburg    
  Arnhem, Groningensingel  
  Arnhem, Randweg  
  Arnhem, Viaduct Kroonse Wal  
  Elst, Sneeuwjacht  
  Elst, Morgenster  
  Elst, Station Elst  
  Elst, Dorpsstraat  
  Elst, De Griend  
  Lent, Stationsstraat  
  Oosterhout, Stationsstraat  
  Oosterhout, Groenestraat  
  Oosterhout, Jonagoldstraat  
  Oosterhout, De Klif  
  Oosterhout, Aquilastraat  
  Lent, Dijkstraat  
  Lent, Station Nijmegen Lent  
   Nijmegen, Hunnerpark  
   Nijmegen, Valkhof  
   Nijmegen, Burchtstraat  
   Nijmegen, Plein 1944    
   Nijmegen, Smetiusstraat  
   Nijmegen, Sint Canisiussingel  
   Nijmegen, Nassausingel  
  Nijmegen, Centraal Station  
  Nijmegen, Neerbosscheweg  
  Nijmegen, Station Dukenburg  
  Nijmegen, Tolhuis 10e straat  
  Nijmegen, Tolhuis 11e straat  
  Nijmegen, Meijhorst 13e straat  
  Nijmegen, Meijhorst-Sporthal  
  Nijmegen, Van Apelterenweg  
  Nijmegen, De Doekenborg  
  Nijmegen, Weezenhof 10e straat  
  Nijmegen, Weezenhof  

Geschiedenis

Lijn 31 is ontstaan op 9 december 2012 als eerste opzet voor een HOV-lijn. Het traject tussen IJsselloord 2 en station Arnhem werd overgenomen van lijn 44. Onder lijn 44 werd eenmaal per uur gereden en in de spitsen tweemaal per uur maar slechts in één richting. Ook werd nog niet via de halte IJssellaan / HAN gereden.

Lijn 31 reed voor 9 december 2012 al wel tussen Arnhem en Nijmegen. Ook hier vonden grote wijzigingen plaats. In Arnhem Zuid werd niet meer door de wijk de Laar Oost gereden maar via de Kroonse Wal. Lijn 4 zou de Laar Oost voortaan bedienen. In Elst werd geen route via de westkant meer bereden maar voortaan ging lijn 31 via Westeraam en de Rijksweg Zuid onmiddellijk door naar Nijmegen. Lijn 14 zou de bediening van de westkant van Elst overnemen. De bediening van Westeraam werd overgenomen van lijn 88. Tussen Arnhem en Nijmegen werd niet meer bij alle haltes gestopt. De frequentie tussen beide plaatsen werd verdubbeld.

De bediening van de wijk Weezenhof werd overgenomen van lijn 2. Tussen station Nijmegen en station Nijmegen Dukenburg werd voortaan als snelbus gereden; de nieuwe lijn 2 en lijn 99 reden nog als stopbus.

Lijn 31 reed tot 2 juli 2013 op marktdagen een gewijzigde route via het Hertogplein. Na deze datum worden alleen de haltes op de singels nog maar aangedaan. In Lent werd oorspronkelijk alleen gestopt bij het station. Op 16 augustus 2013 kwam deze halte te vervallen en werd er gestopt bij de halte Laauwikstraat. Met ingang van 19 augustus 2013 zou ook gestopt worden bij de halte Dijkstraat. Op 20 oktober 2013 werd de halte Laauwikstraat vernoemd tot station Nijmegen Lent. Rond dezelfde datum werd de halte Brabantse Poort vernoemd tot Station Dukenburg.

Op 15 december 2013 werd lijn 31 vernummerd tot lijn 331 om aan te geven dat er nu definitief sprake is van een HOV-lijn. De ritten die eindigden bij de halte Brekelenkampstraat in Arnhem werden verlengd naar Velp Zuid. Tussen station Nijmegen en de wijk Weezenhof zou doordeweeks in de spitsrichting achtmaal per uur gereden worden in plaats van zesmaal. De halte Arnhem, Huygenslaan werd niet meer aangedaan; voortaan zou worden gestopt bij de halte Raapopseweg. In Arnhem Zuid werd de halte Overmaat toegevoegd en te Lent kwam de halte Citadel College te liggen tussen de haltes Dijkstraat en station Nijmegen Lent. Enkele rustige ritten zouden worden ingekort of geschrapt.

Oorspronkelijke route centrum Nijmegen

Halte
  Lent, Station Nijmegen Lent  
  Nijmegen, Hunnerpark  
  Nijmegen, Valkhof  
   Nijmegen, Burchtstraat  
   Nijmegen, Plein 1944    
   Nijmegen, Smetiusstraat  
   Nijmegen, Hertogplein  
   Nijmegen, Nassausingel  
  Nijmegen, Centraal Station