Lijn 314 Groningen Centraal Station - Drachten Himsterhout

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Bys1 (overleg | bijdragen) op 23 dec 2018 om 23:33 (Dienstregeling)
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 314
Vervoerder(s) Arriva Touring
Concessie HOV Groningen-Drenthe
Lijnsoort Streekbus
Formule Logo Qliner.png
Materieel Mercedes-Benz Integro,
Volvo 8900
Rijdt sinds 1 juli 2001
Voorganger(s) 314
Frequenties
Spits 4-8x/uur
Spits (vakantie) 2-4x/uur
Dal 2-6x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 1x/uur (vanaf 13:00)
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Bestand:Lijn314Q.JPG
Lijn 314 op Groningen Hoofdstation.
Lijn 314 te Drachten.

Lijn 314 rijdt rechtstreeks van Groningen naar Drachten.

Dienstregeling

  • In de spits buiten de vakanties wordt 6x/uur gereden tussen Groningen en Drachten Eikesingel, waarbij in de ochtendspits enkele toegevoegde ritten rijden die ervoor zorgen dat er voor korte tijd 8x/uur wordt gereden.
  • In de spits tijdens de vakanties en in de daluren buiten de vakanties vanaf 14:00 uur wordt 4x/uur gereden tussen Groningen en Drachten Eikesingel.
  • In de tegenspitsrichting wordt door de meeste ritten die bij de Eikesingel beginnen non-stop gereden.
  • Tussen de Eikesingel en Himsterhout wordt doordeweeks met uitzondering van de spitsuren altijd 2x/uur gereden.
  • In het weekend en de avonduren kan gebruik gemaakt worden van Qliner 324.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie HOV Groningen-Drenthe is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer. Er zijn geen kilometertarieven voor deze concessie gevonden.

OVpay

In de concessie HOV Groningen-Drenthe kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Wagenverkoop

Er zijn geen kaartsoorten voor deze lijn gevonden.

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sTr.svg Groningen, Hoofdstation  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Groningen, Verzetsstrijderslaan  
Route rer.svgRoute rBar.svg Hoogkerk, P+R Hoogkerk    
Route rer.svgRoute rsBr.svgRoute rlr.svg Drachten, Transferium Oost    
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Drachten, Sportcentrum  
Route rer.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Drachten, Spitting  
Route rBal.svgRoute rlr.svg Drachten, Van Knobelsdorffplein    
Route rs0.svgRoute rsr.svgRoute rs0.svg Drachten, Eikesingel  
Route rer.svgRoute rsr.svg Drachten, Eems  
Route rer.svgRoute rs0.svg Drachten, Himsterhout  

Geschiedenis

Op 1 juli 2001 werd de route van lijn 314 in Drachten doorgetrokken van de Eikesingel naar de woonwijk Himsterhout en tevens werd voor de bediening van de woonwijk De Drait een bushalte Maartenswoude op de route geplaatst. In de rest van de route en de dienstregeling vonden (vrijwel) geen wijzigingen plaats; wel werden tijdens de zogenoemde 'kleine vakanties' extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd.
In deze dienstregeling werd in de spitsuren elk half uur gereden en op alle overige tijdstippen elk uur. In de avonduren reed de laatste rit naar Groningen al rond 20:45, maar werd naar Drachten nog tot 23:00 uur gereden.

Op 9 januari 2005 kwamen de ritten in de avonduren na circa 20:00 en op zondag voor 13:00 in beide richtingen te vervallen vanwege de geringere bezetting. Als alternatief konden reizigers op deze tijdstippen gebruik maken van lijn 100. Hierdoor kregen zij wel te maken met een langere reistijd van circa 15 minuten.

Geschiedenis volgt t.z.t

Vanaf 10 december 2006 ging deze lijn richting Groningen voortaan via de OV-as Peizerweg rijden, omdat de afslagstrook op het Julianaplein op de snelweg door werkzaamheden afgesloten werd. Voor het bedienen van haltes had dit verder geen effect, alleen de rijtijd nam met 3 minuten toe.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis had.
Echter als speciale 'treinvervangende' buslijn werd deze lijn ondergebracht in de concessie HOV Groningen-Drenthe.

Op een onbekend moment is de halte Verzetsstrijderslaan in Groningen toegevoegd aan deze lijn.

Op 11 december 2016 kwamen alle ritten in de avonduren na 19:30, op zaterdag voor 13:30 en op zondag de gehele dag te vervallen. Reizigers kunnen op dit momenten gebruik maken van de nieuwe lijn 324. Tevens gingen in de spitsuren wel extra non-stop ritten rijden tussen Groningen en de halte Eikesingel in Drachten.

Op 9 december 2018 werden de ritten van 16:50, 17:20, 17:50 vanuit Groningen in Drachten doorgetrokken van de halte Eikesingel naar Himsterhout, zodat de frequente dienstregeling over het hele traject langer wordt geboden.