Lijn 136 Zwolle Station NS - Raalte Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 136
Vervoerder(s) VAD (1986 - 1994),
Midnet (1994 - ...)
Regio Salland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200,
Den Oudsten B88,
Den Oudsten Alliance
Periode 1 juni 1986 t/m ...
Voorganger(s) 136
Opvolger(s) 166
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/2 uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/2 uur
Zondag 3x/dag

Lijn 136 reed van Zwolle via Wijthmen en Heino naar Raalte.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Zwolle, Station  
Route rsr.svg Zwolle, Sophia Ziekenhuis/De Factoor  
Route rsr.svg Wijthmen, Kroesenallee  
Route rsr.svg Lenthe, De Ganzepan  
Route rsr.svg Heino, Marktplein    
Route rsr.svg Heino, 't Reelaer  
Route rsr.svg Raalte, Pauluskerk  
Route rsT0.svg Raalte, Station  

Geschiedenis

Op 1 juni 1986 werd de lijnvoering van lijn 136 gesplitst. Onder het lijnnummer 134 gingen alle ritten tussen Zwolle en Lemelerveld rijden en onder het lijnnummer 136, waarin ook de spitsversterkers tussen Zwolle en Heino waren opgenomen, gingen alle ritten tussen Zwolle en Raalte rijden. Het gevolg van deze splitsing was dat de regelmaat soms wegviel, maar in de praktijk bleef de verdeling ongeveer gelijk.

Vanaf 2 juni 1991 gingen alle ritten in de avonduren en op zondag op het traject Heino - Raalte als belbus rijden, onder de noemer "Afroepbus", vanwege de (zeer) geringe bezetting. Hiermee werd voorkomen dat de bus op deze tijdstippen moest rijden, terwijl er toch niemand in zou stappen. Reizigers die toch met de bus wensten te reizen, moesten voortaan minimaal één uur van tevoren reserveren. Tussen Zwolle en Heino bleef de vaste bus wel gewoon rijden.

Op 23 mei 1993 werd de frequentie op zondag, in het kader van bezuinigingen in het streekvervoer, verlaagd naar drie schamele ritjes in beide richtingen, waarbij de intervallen tussen de 3 en 4 uur kwamen te liggen. Daarnaast werd het concept van "Afroepbus" gestaakt vanwege het magere gebruik ervan.

Op 29 mei 1994 werd en reorganisatie afgerond binnen de VSN-groep; het volledige vervoersgebied van de VAD werd samengevoegd met het oostelijk deel van Centraal Nederland en de vestiging Nieuwegein van Westnederland, waarmee de nieuwe vervoersmaatschappij Midnet ontstond. De route en dienstregeling bleven bij deze overgang verder ongewijzigd gehandhaafd.