Lijn 124 Utrecht Streekbusstation - Breukelen Vrijheidslaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 124
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1980 - 1994),
Midnet (1994 - 1999),
Connexxion (1999 - 2002),
BBA (2002 - 2008)
Concessie Utrecht-Noordwest
Regio's Midden-Utrecht,
West-Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten MB200,
Den Oudsten B88,
Den Oudsten Alliance,
Mercedes-Benz Citaro,
Mercedes-Benz Integro
Periode 13 oktober 1980 t/m 13 december 2008
Voorganger(s) 24
Opvolger(s) geen
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 22:30)
Zaterdag 1x/uur
Zondag reed niet

Lijn 124 reed van Utrecht via Maarssen naar Breukelen.

Route

Halte
  Utrecht, Centraal Station  
  Utrecht, Rijnkade  
  Utrecht, Herenweg  
  Utrecht, Viaduct  
  Utrecht, Watertoren  
  Utrecht, Marnixlaan  
  Utrecht, Sweder van Zuylenweg  
  Utrecht, Muyskenweg  
  Utrecht, Jacob van Campenstraat  
  Utrecht, Patrimoniumstraat  
  Utrecht, Sportpark Elinkwijk  
  Utrecht, Zuilenselaan  
  Maarssen, Zuilensebrug  
  Maarssen, Driesprong  
  Maarssen, Dorp  
  Maarssen, Herteveld  
  Maarssen, Vredeburg  
  Breukelen, De Oliphant  
  Breukelen, Slangevecht  
  Breukelen, Kasteel Nyenrode  
  Breukelen, Broeckland  
  Breukelen, Markt  
  Breukelen, Heykoplaan  
  Breukelen, Schepersweg  
  Breukelen, Karel Doormanweg  
  Breukelen, G. van Nijenrodestraat  
  Breukelen, Linnaeusdreef  
  Breukelen, Vrijheidslaan  

Geschiedenis

Vanaf de dienstregeling 1980/1981 werd bij Centraal Nederland in stappen de Mobilofoon in gebruik genomen. Het eerst gebeurde dit ten oosten van de lijn Amsterdam - Utrecht. Het oude lijnnummer 24 werd daartoe op 13 oktober 1980 vernummerd naar 130. In de route en dienstregeling vonden verder (vrijwel) geen wijzigingen plaats.

Op 23 mei 1982 werd een speciale zomervakantiedienstregeling geïntroduceerd, omdat in die periode minder mensen van de bus gebruik maken. Gedurende deze periode werd de frequentie in de daluren (08:30 - 14:30) verlaagd naar 1x/uur. Op de vervallen tijdstippen was dan geen ander alternatief, door een kwartier eerder of later met lijn 120 te reizen.

Op 31 mei 1987 werden alle ritten in de avonduren na 20:00 geschrapt vanwege de geringere bezetting. Reizigers konden op de vervallen tijdstippen nog steeds gebruik maken van lijn 120, die (bijna) ongewijzigd bleef rijden. Reeds één jaar later werden deze alweer toegevoegd, omdat de frequentie van lijn 120 verlaagd werd naar 1x/uur.

Op 27 mei 1990 werd de frequentie op zaterdag teruggebracht naar 1x/uur vanwege de geringere bezetting. Op de vervallen tijdstippen was lijn 120 dan het alternatief.

Op 29 mei 1994 werd en reorganisatie afgerond binnen de VSN-groep; het volledige vervoersgebied van de VAD werd samengevoegd met het oostelijk deel van Centraal Nederland en de vestiging Nieuwegein van Westnederland, waarmee de nieuwe vervoersmaatschappij Midnet ontstond. Met deze overgang kwamen alle ritten in de avonduren en op zondag wederom te vervallen. Op koopavonden bleven nog wel twee ritten Utrecht - Breukelen Markt rijden en op zaterdagavond bleven de ritten ongewijzigd, ten behoeve van uitgaanspubliek. Daarnaast werd de frequentie in de daluren verlaagd naar 1x per uur.

Geschiedenis volgt t.z.t

Vanaf 15 december 2002 ging deze lijn deel uit maken van de nieuwe (en enigste) concessie Utrecht-Noordwest. Deze was na de aanbesteding gewonnen door de nieuwkomer BBA. In de route en dienstregeling vonden praktisch geen wijzigingen plaats.

Op een onbekend moment werd de frequentie in de daluren en op zaterdag overdag standaard verlaagd naar eenmaal per uur in plaats van alleen tijdens de zomer- en kerstvakantie en kwamen de ritten op zondag te vervallen.

Met ingang van 14 december 2008 ging de concessie Provincie Utrecht van start, waarin alle bestaande concessies in Utrecht waren geïntegreerd. Deze lijn werd op die datum opgeheven; reizigers tussen Utrecht en Breukelen konden voortaan gebruik maken van lijn 120, maar het traject tussen Maarssen en Utrecht kwam te vervallen. Rechtstreekse reizigers tussen Utrecht en Breukelen konden voortaan gebruik maken van de treinen, die in frequentie verhoogd werden.